13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska agresija prema Ukrajini: Uticaj propagande, političkih podjela i potreba za zajedničkim odgovorom

Stav

Comments 2

Ruska agresija prema Ukrajini: Uticaj propagande, političkih podjela i potreba za zajedničkim odgovorom

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Stevan Perović 

Osam godina trajanja ruske agresije na Ukrajinu ostavilo je duboke posljedice po političku, vojnu i ekonomsku stabilnost regije. Nakon inicijalnog nedostatka podrške, većina evropskih vlada i političkih elita sada pruža podršku Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji. Međutim, ruska propaganda i uticajni akteri i dalje promovišu svoje narative unutar zapadnog svijeta, stvarajući izazove u suočavanju s istinom o situaciji u Istočnoj Europi.

Primjer nedavne konferencije Britanskog sindikata univerzitetskih radnika ilustruje ovaj problem. Kongres je usvojio dvije suprotstavljene rezolucije - jednu koja zahtijeva snažniju podršku Ukrajini i drugu koju je gurala "Stop the War" koalicija, predvođena Jeremyjem Corbynom, Andrewom Murrayjem i Brianom Enom, a koja poziva na hitno prekid vojne pomoći Ukrajini kako bi se "odmah postigao mir" (i dopustilo Putinu da dovrši svoj posao). "Stop the War" koalicija već godinama zagovara Putinove narative, počevši od podrške okupaciji Krima 2014. godine. Andrew Murray, bivši član Komunističke partije Velike Britanije, zbog glorifikovanja Staljinovog režima i promovisanja ruske propagande, proglašen je personom non grata u Ukrajini. Međutim, njihova toksičnost može proći neprimijećena među manje informisanim akademskim krugovima koji nemaju specijalističko znanje o temi. Čak su i neki delegati glasali za obje rezolucije istovremeno, što zahtijeva izvinjenje zbog njihove "neopreznosti u vezi s detaljima" iza zvučnih slogana.

Još jedan narativ koji se promoviše jest teorija zavjere o "globalnoj geopolitici koja se odvija na ukrajinskom teritoriju", koja negira postojanje Ukrajine i njenih institucija i tvrdi da je Ukrajina oduvijek bila ruska "sfera utjecaja". Jedan primjer je Jeffrey Sachs, profesor ekonomije s Columbia univerziteta u SAD-u. Sachs je čest gost u najodvratnijim ruskim televizijskim emisijama poput Solovlkev Život. Unatoč brojnim razjašnjenjima koja pružaju njegovi kolege akademici, Sachs nastavlja širiti lažne informacije na zapadnim podcastima, što pridonosi širenju ruske propagande.

Nadalje, potrebno je razmotriti apsurdnost "crvenih linija" koje se koriste kao opravdanje za rusku agresiju. Tvrdnje da je Krim istorijski pripadao Rusiji ili da su ljudi glasali za pripajanje Rusiji nisu u skladu s činjenicama. Važno je razumjeti da ruski ustav ne razlikuje Krim od drugih okupiranih teritorija. Uklanjanje ruskih vojnih baza s Krima ima veoma važan značaj za Ukrajinu iz sigurnosnih i ekonomskih razloga, posebno s obzirom na kontrolu izvoznih ruta Crnog mora. Takođe, dugotrajno iskustvo pokazuje da otvorenost za kompromise samo povećava ruske apetite. Jedino povlačenje Rusije s Krima može dovesti do promjene režima Vladimira Putina i stvoriti temelje za održivi mir.

Ukratko, ruska agresija prema Ukrajini zahtijeva odlučan i zajednički odgovor od strane zapadnih zemalja. Važno je edukovati akademsku zajednicu i širu javnost o istini i situaciji u Ukrajini te suzbiti rusku propagandu i manipulaciju. Podrška Ukrajini u njenim naporima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ključna je za postizanje stabilnosti i trajnog mira u svijetu.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

General

Pravo u centar. Malo ko govori o akademskim zajednicama.