16 °

max 16 ° / min 11 °

Utorak

27.02.

16° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

18° / 12°

Petak

01.03.

13° / 10°

Subota

02.03.

14° / 9°

Nedjelja

03.03.

12° / 9°

Ponedjeljak

04.03.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin namjerava da održi vlast uz pomoć straha i represije

Izvor: pixabay ilustracija

Stav

Comments 0

Putin namjerava da održi vlast uz pomoć straha i represije

Izvor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše Oleksandr Levčenko

Evropska unija uključila je Ukrajinuu projekat budućeg odbrambeno-industrijskog kompleksa zemalja EU - objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom govora u Evropskom parlamentu. Razvoj zajedničkih proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije Ukrajine i EU postaje važan korak u kontekstu suprotstavljanja ruskoj agresiji.

Bezbjednost Evrope direktno zavisi od posljedica rata u Ukrajini. Pravovremeno pokrivanje potreba Ukrajine u naoružanju, posebno u artiljerijskim granatama, pomoći će da se promijeni tok događaja u mnogim područjima fronta u korist Kijeva. Rusija namjerava da nastavi rat protiv Ukrajine još dugo, stoga će potreba Ukrajine za modernim oružjem i dalje biti relevantna.

Dostupnost modernih odbrambenih tehnologija u Kijevu biće faktor u obuzdavanju revanšističkih osećanja Rusije. Proizvodnja oružja u Ukrajini omogućiće smanjenje troškova logistike i izbjegavanje rizika povezanih s njihovim transportom, posebno blokiranje granica. Ulaganja u proizvodnju oružja u Ukrajini su isplativa, jer je prosječna plata ovdje niža nego u mnogim evropskim zemljama, pa su stoga i troškovi proizvodnje minimizirani.

Uspješna upotreba zapadnog oružja na bojnom polju u Ukrajini biće najbolja reklama za njihove proizvođače: praktična demonstracija učinkovitosti u borbenim uslovima povećava potražnju za takvim oružjem. Otvaranje novih proizvodnih linija postaje neophodan uslov za dodatnu proizvodnju naoružanja za zainteresovane zemlje, dok će proizvodnja u Ukrajini pokrivati potrebe Oružanih snaga. 

U uslovima ruske agresije na Ukrajinu i uzastopnih prijetnji Rusije zemljama EU, Evropa treba da preduzme odlučnu akciju kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti i podržala Kijev u egzistencijalnoj borbi protiv Ruske Federacije. Najbrži mogući razvoj zajedničkih vojnih proizvodnih pogona biće jasan signal Moskvi o spremnosti Ukrajine i zemalja Zapada da daju konsolidovani odgovor agresoru.

A u ovo vreme u Putinovoj Rusiji nema mjesta za one koji misle drugačije. Očekuje se da će nakon predsjedničkih izbora vlasti krenuti s masovnim represijama nad inteligencijom. Moskovski sud donio je odluku o hapšenju Borisa Akunjina, istaknutog ruskog pisca i autora mnogih bestselera koji živi u Velikoj Britaniji, zbog navodnog "opravdavanja terorizma".

Moskovski sud je odlučio da ga privede nakon hapšenja. Ruske vlasti nastavljaju da proširuju i jačaju represivno zakonodavstvo. Sada se svako ko se javno suprotstavlja spoljnoj ili unutrašnjoj politici Kremlja naziva "stranim agentom". Lideri opozicije, aktivisti, nezavisni novinari i branitelji ljudskih prava, naučnici, odnosno, široki krugovi inteligencije, potpadaju pod represije.

Obrazovano društvo postalo je nepotrebno vlastima. Kremlju je potrebna apsolutna kontrola nad ruskim društvom. Državna duma Ruske Federacije usvojila je zakon o konfiskanju imovine za zločine protiv bezbjednosti Ruske Federacije. Prema ovom zakonu, imovina Rusa koji kritikuju SVO-a može biti konfiskovana.

Administrativni i krivični članci o diskreditaciji vojske i širenju navodno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama koriste se kao represivno sredstvo za suzbijanje antiratnog govora i krivično gonjenje građana zbog legitimnog ostvarivanja prava na mirno izražavanje mišljenja. Kaznene prakse vezane za konfiskaciju imovine će se očigledno proširiti. Prema Istražnom komitetu Ruske Federacije, od početka SVO-a u zemlji su pokrenuta 273 krivična predmeta vezana za navodno lažne podatke o vojsci. A mediji su izračunali da je samo u 2023. ruskim sudovima predato 2.870 upravnih predmeta o diskreditaciji Oružanih snaga Ruske Federacije.

Prema riječima aktivista za ljudska prava, tokom proteklih 11 godina Putinove vladavine, politički motivisanom krivičnom gonjenju podleglo je 3.442 Rusa. Trenutno u Rusiji ima 1.011 političkih zatvorenika. Medijske ličnosti, uključujući bivše poslanike, opozicione aktiviste i predstavnike medija, obično se gone zbog navodnog lažiranja ianformacija. A obični građani - studenti, penzioneri, radnici - najčešće su proganjani zbog diskreditacije SVO.

Formulacija krivičnih članaka vam omogućava da kaznite bilo koga i za gotovo sve - kao u staljinističko doba u SSSR. U uslovima pogoršanja socijalno-ekonomske situacije, Putin namjerava da održi vlast uz pomoć straha i represija. Istovremeno, Rusija nema dovoljno mjesta u zatvorima da primi stotine hiljada uhapšenih i policajaca koji bi trebali da ih čuvaju. Dakle, osuđenici će biti upućeni u rovove koji se brzo prazne na prvoj liniji fronta.

Ruski intelektualci, privatni biznisi, građanski aktivisti - svi oni postaju žrtve vlasti. Još masovnija hapšenja i deportacije neistomišljenika počet će odmah nakon ruskih predsjedničkih izbora. Prije svega, oni koji se protive Putinovoj genocidnoj politici pasti će pod val represija. Masovne represije nisu teoretska mogućnost, već "nacionalni ruski projekat", čiju je realizaciju Kremlj već započeo. Rusija se pretvara u koncentracioni logor, a bježanje izvan njega postaje jedino rješenje, sve dok postoji takva prilika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR