34 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 24°

Utorak

30.07.

35° / 21°

Srijeda

31.07.

37° / 19°

Četvrtak

01.08.

37° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlazak velikog buntovnika

Stav

Comments 1

Odlazak velikog buntovnika

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jakov Daković

Umro je Petar Luković, čovjek koji mi je objavio tekst kad niko drugi nije htio.

Rastao sam uz njegove muzičke recenzije u "X Zabavi" i političke satire u "Našoj Borbi" i "Danasu". Bio je nešto kao Jovan Skerlić yu - rock kritike. Koga bi on potkačio svojim britkim sarkazmom taj više nije imao šta da traži na estradi. Njegov pankerski stav prema životu sumiraju djelovi muzičkih recenzija koje se i danas prepričavaju, recimo ona da pjesma Pilota "Kao ptica na mom dlanu" "izaziva instant povraćanje na dlan, a naročito na pticu" ili komentar naslova Smak- ovog albuma "Live without audience," - "Šta, niko im nije došao na koncert?" Nije zarezivao ni Miloševića ni Kusturicu ni Bregovića niti bilo koji lažni autoritet.

Za one koji ne znaju, Vreme zabave (kasnije "X zabava") bio je najluksuzniji jugoslovenski časopis o pop kulturi, na nivou listova kakvi su Metal Hammer i Kerrang (namjerno ne kažem Rolling Stone jer je Petrov ukus uvijek bio na strani andergraunda i liste 100 najboljih izvođača svih vremena tog magazina njemu bi naprosto, bile smiješne).
Luković nije podnosio mediokritete, zvali se oni Yu grupa, Generacija 5, Galija ili Oasis.

Bez obzira da li je u pitanju bio blues, hip - hop ili metal, on je uvijek znao da razdvoji žito od kukolja. Nije pravio kompromise. Kad su "Bjesovi", svojevremeno najveća nada srpske rock scene, skliznuli u religioznu patetiku na albumu "Sve što vidim i sve što znam" Luković ih je u dva novinska stupca - rasturio.
Kad su 'Offspring' poslije fenomenalnih albuma "Smash i "Ignition" objavili užasni "Ixnay on the hombre' - isto. Kad je svojevremeno RTS pokrenuo hajku na Ritam Nereda i Six Pack povodom ubistva malog Roma od strane skinheada on je bez ikakvog kalkulisanja stao u odbranu ovih bendova. Zahvaljujući njegovom časopisu otkrio sam alternativne grupe kakve su"Mercury Rev', "Ursa Minor", "Veruca Salt"... Majstor kratke forme, međutim, nije bio i majstor života. Čitav vijek je kuburio sa finansijama. Tako to, valjda, ide - nedostojni ljudi prave medijske imperije a oni najbolji jedva sastavljaju kraj s krajem.

I pored dva zloćudna tumora radio je podkast na XXZ portalu praktično do posljednjeg daha.

Od njega sam učio kako treba pisati, kako se otarasiti svega suvišnog u tekstu i duhovito i jednostavno predočiti čitaocu suštinu.

Njegovo stvaranje obilježili su vječito buntovništvo, prkošenje nacionalizmu humorom ("ne ubijamo gnjevom nego smijehom "- Niče) i anti - provincijalizam. Sve što oličava duh palanke - Petar nije bio. Zato i ovaj oproštaj neće biti konvencionalan. Pero, ne želim da počivaš u miru jer znam da bi se grozio te formulacije, Želim ti nove letove i nemire u nekom budućem životu. Majstore, ova je za tebe

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Nijesam dovoljno stručan da komentraišem muziku, ali Pera Luković je bio moj iomiljeni novinar, Tragičan je način na koji se Srbija obrčunala sa jednim od najbriljantnijih i intelektualno najpoštenijih kritičara. Ugasili su prilično usamljeni glas razuma i demokatije u Srbiji.