27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Signal saučesnicima Putinovog režima da će prije ili kasnije odgovarati za počinjene zločine

Stav

Comments 0

Signal saučesnicima Putinovog režima da će prije ili kasnije odgovarati za počinjene zločine

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandar Levčenko

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je 5. marta naloge za hapšenje komandanta Crnomorske flote Ruske Federacije Viktora Sokolova i komandanta ruske dalekometne avijacije Sergeja Kobilaša. Ruske vojne komandante Sokolova i Kobilaša MKS sumnjiči da su počinili ratne zločine nad ukrajinskim civilima od 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023. godine. Osumnjičeni se terete za napad na civilne objekte, nanošenje prekomjerne slučajne štete civilima i oštećenje civilnih objekata, zločin protiv čovječnosti u vidu antihumanih radnji.

Ruski ratni zločinci Sokolov i Kobilaš sada se traže u 124 zemlje svijeta koje su ratifikovale Rimski statut. Posebno u Tadžikistanu i Jermeniji, koje su članice ruskih integracionih udruženja. Ovo je već druga visoka odluka Međunarodnog krivičnog suda nakon izdavanja naloga za hapšenje Vladimira Putina i takozvanog "dječijeg ombudsmana" Ruske Federacije Ljvove-Belove 17. marta 2023. godine. Nalozi MKS-a su jasan signal svim predstavnicima i saučesnicima Putinovog režima da će prije ili kasnije morati da odgovaraju za počinjene zločine.

U međuvremenu, specijalna jedinica ministarstva odbrane „Grupa 13“ u saradnji sa Ratnom mornaricom Ukrajine pogodila je patrolni brod Crnomorske flote Ruske Federacije „Sergej Kotov“. Ovo je još jedna značajna pomorska pobjeda Ukrajine. Tokom 2024. godine ovo je već treći pogođeni brod ruske flote nakon raketne krstarice "Ivanovec" i velikog desantnog broda "Cezar Kunikov". Napad na patrolni brod "Sergej Kotov" dogodio se u teritorijalnim vodama Ukrajine, ukrajinskim pomorskim dronovima "Magura V5". Patrolni brod „Sergej Kotov“ bio je najnoviji od svih pogođenih ruskih brodova - u sastav flote ušao je tek u ljeto 2022. godine. Njegova vrijednost se procjenjuje na oko 65 miliona dolara.

Patrolni brodovi projekta 22160, kojima je pripadao "Sergej Kotov", su nosači krstarećih raketa "Kalibr". Sa njima Rusija sistematski teroriše mirne gradove Ukrajine. U neprijateljskoj floti bilo je samo 4 patrolna broda projekta 22160, a "Sergej Kotov" je bio najnoviji od njih. Još jedan brod ovog projekta "Pavel Deržavin" je u remontu nakon što su ga napale ukrajinske pomorske bespilotne letjelice u oktobru 2023. godine. "Sergej Kotov" pridružio se redovima Crnomorske podmorničke flote Rusije, koja patrolira dnom Crnog mora, gdje je već otišlo više od 25% ruskih ratnih brodova.

Od početka potpune ruske invazije, Holandija je bila pouzdan saveznik i partner Ukrajine. Osim toga, ova zemlja priprema tužbu protiv Rusije kako bi je obavezala da nadoknadi finansijske troškove za prevazilaženje štete uzrokovane katastrofom MH172014. godine, kada je ruska raketa iznad Donjecke regije oborila holandski civilni avion.

Ukrajina i Holandija su sada potpisale Sporazum o saradnji u sektoru bezbjednosti. Tako je Holandija već postala sedma zemlja sa kojom je sklopljen bezbjednosni sporazum. Zvanični Hag dodjeljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje 14 čamaca na naduvavanje s krutim trupom (RHIB), osam ratnih rječnih patrolnih i borbenih čamaca CB90. Holandija će takođe finansirati češku inicijativu da naruči 800.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emanuel Makron podržao je češku inicijativu da se Ukrajini isporuči 800.000 artiljerijskih granata iz zemalja van EU. Evropska unija je u proljeće 2023. obećala da će Ukrajini prebaciti milion municije, ali nije ispunila obaveze u navedenom iznosu. Problemi sa snabdijevanjem Ukrajine proizvodima vlastitog odbrambenog i industrijskog kompleksa tjeraju saveznike da traže alternativne opcije, posebno da pronađu potrebnu municiju izvan zemalja EU. Predsjednik Petr Pavel je još na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji rekao da je Češka pronašla do 800.000 standardnih projektila NATO kalibra, koje bi mogla poslati Ukrajini za nekoliko sedmica, ako dobije finansije za sredstva isporuke. Češku inicijativu već su podržale Kanada, Danska, Holandija i Belgija. Posljednje dvije zajedno će izdvojiti 450 miliona eura za nabavku municije. Dovoljno i pravovremeno snabdijevanje Odbrambenih snaga Ukrajine artiljerijskom municijom omogućiće im da aktivno obuzdaju neprijateljske napade i spasu živote mnogih ukrajinskih vojnika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR