26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC je sloboda, ne Vrhovni sud

Stav

Comments 0

SPC je sloboda, ne Vrhovni sud

Autor: Antena M

  • Viber
RTCG postaje drugo ime za direktora

Piše: Časlav Vujotić

Savjetuju bojažljivi da obrnem, ne napadam menadžment. Možda mi vrate koeficijent i udijele varijabilu. Ako se posreći zakačiću kakvo inozemstvo. Plus: uskoro dijele stanove!

Da prećutim ako gazda omane padež, muca ili obmanjuje. Pokažem ushićenje velikim napretkom braće Grim (prepisivali od naših uzora?). Da se ne śekiram što je Vrhovni sud možda uzaludno radio. Jer Savjet RTCG i dalje kontrira vođen pravnom službom da „odbijanje zahtjeva za reviziju“ (iliti potvrđena nezakonitost direktora) nema nikakav uticaj na prethodni i ostale postupke. Ne razjasniše pritom što su se onda žalili Vrhovnom, i sad će, kao, Ustavnom?

Agencija za sprečavanje korupcije jasno sumnja na postojanje korupcije. Media centar preporučuje ubrzanje postupka protiv generalnog i članova Savjeta. Protiv? Nepomjerljivo zasad opstaju. „Raonić mora momentalno odstupiti sa funkcije koju nezakonito obavlja“ poručili iz CGO.

Ne mora bogami, sve čvršće stupa po toj funkciji! Pobjeda prenijela stav kako je Inspekcija zabušavala povodom tog problema. Ako sam shvatio, nije nadležna kad neko nezakonito radi. A pošto i njih sud ne obavezuje što ima da se miješaju u svoj posao?

SDT se pak pojavio u javnosti korektno nagovijestivši produženje. Ne mandata, nego neizvjesnosti. Nema katarze s te adrese. Odbačenu reviziju Vrhovnog cijeniće „kao dokaz“. Ni ona mu nije izvršna.

Pomenuto je obilježilo je dane. Društvene mreže su takođe brujale, komentara dosta ali na RTCG ništa od toga. Umjesto da sve prenesu javnosti, obrade temu da se bolje razjasni. Valjda zato postoje? Moram pratiti druge medije pošto pleme moje snom mrtvijem spava.

Na TV E, recimo, ekspresno priložiše mišljenje advokata kako odbačena revizija reflektuje kako će okončati ostali procesi tim povodom. Zaključak: trebalo bi odmah sam Raonić da napusti mjesto generalnog direktora. Sam? Članica Savjeta Marijana Camović Veličković Raonićevo vladanje naziva kompromitacijom za Crnu Goru.

Drugi advokat nam je poručio kako očekuje isto veče da Savjet postavi VD direktora, ali jutro nije promijenilo sve. Treći smatra kako je sa aktom Vrhovnog stavljena tačka, „djelo je izvršeno“, predviđajući da Specijalni može čak prekinuti parnične postupke. Ali Murinjo ga je izdao.

U novinarstvu prvo izvjestiš o požaru. Pa vatrogascima, istrazi i krivcu. O advokatskoj reakciji piromana na kraju. RTCG već treći put čini mi se, prvostepeno, drugostepeno i evo sad, ističe samo žalbu. Pravu vijest skriva u dnu jednog jedinog teksta.

Ako pratite isključivo naslove Javnog servisa zatečeni ste: žalba na što? Uredništvo kreira iluziju da su izvijestili preskačući naslov „Raonić nezakonito generalni direktor odlučio Vrhovni“. Kreiraju ambijent kako je sve to normalno. Preteče me juče Ombudsmanka javno kako se prije reakcije moralo objaviti - na što se to reaguje? Napis, naravno nije objavljen u njenoj kući.

Mora da saopštava preko drugih o anomalijama u RTCG.Direktor TV, preporučujući se za sadašnji položaj, blatio je svojevremeno prethodnike zbog pokušaja da na vrijeme obezbijede „legitimitet žrtve“. Sad ne kritikuje. Omekšao prema sebi, grevota.

Tako se menadžment nada finalu u Strazburu. Jer iz inostranstva im jedino mogu stići eventualne pohvale. Koliko su česte, svaka im je dobitak na lutriji. Izvukoše jedan prošle neđelje i smjesta sladunjavo prepakovaše za Portal. S nadnaslovom „Napredak“.

Međunarodna Kuća slobode o Crnoj Gori sačinila je čudnu stranicu ističući povećanje povjerenja javnosti i gledanosti Javnog servisa. Mašala. Nazvao bih to povjerenjem u neobjavljeno. Posmatra li njihova misteriozna statistika periode, recimo oko Belvederskih? I zašto samo pominju gledanost, đe su pokazatelji za Radio CG i Portal?

Vašingtonska agencija tako poručuje „unutrašnja cenzura u medijskim kućama i autocenzura“ se smanjuju. Pa ih pitam što utopiše u to opšte stanje RTCG? Đe su nesputana mišljenja svedena gotovo isključivo na sportska. Apsurdno, kada bi svi što primaju komentatorsku platu objavljivali po jedan neđeljno moglo bi se pokrenuti štampano izdanje.

Smjeli su daleko od samostalnosti perom, kamerom i mikrofonom, i ponižavajuće razmješteni po neželjenim, nemoćnim, radnim mjestima. Ima li otkrića makar jedne korupcionaške afere u posljednje tri godine? Đe nestadoše novinari što su oznaka takvog pisanja? Toliko se smanjila cenzura da su oni - nestali. Postoji li ijedna satirična emisija i na Radiju i na Televiziji? Dok su generalnom puna usta o napretku pod njim. Pa OK, to je njemu napredak.

Čitamo dalje kako reporteri koji prate korupciju i organizovani kriminal i dalje rizikuju napade. Poručujem, ne brigajte, svi smo bezbjedni u Javnom servisu. Nikoga ne prozivamo, ništa ne objelodanjujemo. Nema potrebe za pancirom, niti pratnjom. Opasnost nam je unutar kuće. (Čast izuzecima koji traže svjedoke ubistva poslije sedam dana u smiraj na istanbulskom mostu.)

Stoga je Fridomaška ocjena o uravnoteženijoj uređivačkoj politici („više uključivani različiti politički sadržaji“) miriše na naručenu. Preskočena je neuravnotežena kapitalna novost: praćenje probranih vjerskih skupova na mjestu političkih. Besmislen bijaše izgovor rukovodstva kako je religija, poput parlamenta, za sve ljude. Da neće i fudbal na Parlamentarni, pa kuvari, a sjednice da vrnemo na prvi program?

Zapitah se ko su izvještači Freedom House iz Crne Gore, nema potpisa? Jesu li pomenuli silne afere, čudne ugovore, ignorisanje suda, brojne tužbe protiv rukovodstva RTCG, lažne vijesti ili prećutkivanje. Je li šikaniranje urednika koji priča jotovanim crnogorskim i ukidanje emisije tako govorene išta značilo za taj panagirski izvještaj?

Nepotpisani dojavljivači pokazuju ko ih vodi rečenicom „Tokom posljednjih godina vlasti DPS-a, Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i njene pristaše bili su predmet diskriminacije i govora mržnje, a njeno sveštenstvo je DPS okarakterisao kao neprijatelje države. U skorije vrijeme, SPC je uživala snažan politički uticaj.“

Dakle nema primjedbe na kompletno vrijeme vladavine DPS-a, za čijeg je zemana ta SPC narasla od stotinjak svještenika u najmnogoljudnije preduzeće. Nego su sporne nekolike posljednje godine. Kada se Amfilohijevo sljedbeništvo otrglo od dotadašnjih mecena u korist većinom pro(ili veliko)srpskih organizacija. Što je sa CPC? Kojoj se brani bogosluženje u brojnim bogomoljama crnogorskog naroda. Čije ključeve drži upravo crkva koju Fridom haus označava „diskriminisanom“.Govor mržnje za tog međunarodnog arbitra slobode nijesu „Nož, žica„ i „Kukaju bule“ .Što je, kao nikad prije, učestalo poslije 2020. Pa neistraženo ko, zašto, kad, valja li to?

„Pa zar on stvarno ne misli da se miče“ bijaše u nevjerici poznati podgorički sajdžija. Da je poštovao zakone, ne bi se ni prijavljivao, pojasnih.

I on i oni koji ga izabraše.

(autor je novinar RTCG)
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR