17 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

11.05.

22° / 13°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MISLILAC RENESANSNOG NADAHNUĆA

Stav

Comments 3

MISLILAC RENESANSNOG NADAHNUĆA

  • Viber
Piše Milorad Popović IN MEMORIAM: SLOBODAN TOMOVIĆ, 20 maj 1929 – 26 avgust 2016.

Umro je Slobodan Tomović, jedan od najumnijih Crnogoraca našeg doba. Njegova stvaralačka strast i duhovna znatiželja zaista su neuporedivi i neponoviljivi: od eseja o crnogorskim vojvodama Marku Miljanovu i Miljanu Vukovu, Gavru Vukoviću, Radomiru Vešoviću, crnogorskom čojstvu, epskoj poeziji, Njegoševoj filozofiji, junaku apsurda u djelima Kafke, Kamija, Dostojevskog, Kantovim kosmogonijskim hipotezama, novoplatonistima, kraju istorije, te raspravama jesmo li sami u svemiru, dramama o Njegošu i Robespjeru, teološkim raspravama, bogoslovskim traktatima…

Pred budućim kritičarima i teoretičarima ostaju zahtjevni zadaci da prouče i valorizuju ovo iznimno obimno, i u vrijednosnom pogledu neujednačeno stvaralaštvo – što je gotovo uvijek slučaj kada su u pitanju djela koja su u formalnom i spekulativnom smislu toliko kompleksna i raznolika – i stoga ću se ovom prilikom osvrnuti samo na one segmente Tomovićevog stvaralaštva koji su vezani za Crnu Goru, njenu duhovnu, kulturnu i političku tradiciju.

Slobodan Tomović je imao jedno dragocjeno, i tako rijetko duhovno svojstvo: cijelog svog vijeka ostao je duboko užiljen u zavičajno tlo, kao izdanak starih vasojevićkih serdara i oficira, zadojen predanjima o ratničkom i čojskom viteštvu, ali i jednako tako strasno je bio udubljen u metafizička svostva duha, u transcedenciju onostranog i beskonačnog.

Tomovićeva intelektualna amivalentnost koja sinkretički pokušava pomiriti agonalne norme crnogorskog čojstva i s druge strane subjektivnog i trancedesntalnog idealizma koji je skeptičan prema uzaludnosti herojskih gestova bila je, između ostalog, presudna da se Tomović opsesivno posveti Njegoševom djelu. O Njegošu, čija bibliografija dosad broji oko 35.000 jedinica, pisali su najumniji Južni Sloveni, ali i mnogi ugledni Rusi, Česi, Poljaci, te evropski slavisti, no istinsku dramu raspetosti predvodnika surovog ratničkog naroda i ranjivog metafizičkog pjesnika teško je mogao pojmiti neko ko nije stasao na ovom uskom podneblju između vasojevićkih Komova, Durmitora, Lovćena i Rumije. Jer, sinkretaizam čojstva, koje je osnovna potka filozofije Gorskog vijenca, i kosmogonijske i metafizičke koncepcije Luče mikrokozma, mogli su biti iskovani i nadgrađeni samo kod genija koji je svoje inspiracije crpio iz tradicije nebogledećeg agonalnog svijeta. Stoga je osnovni agens “svečoveštva Njegoševa izgrađen na dubokom osećanju svetskog protivrječja i nedokučivosti pokretačkih sila” (Radomir Konstantinović).

Tomović je u Komentarima Gorskog vijenca, Luče mikrokozma, Šćepana Malog, veoma obuhvatno i kompleksno izložio Njegoševe filozofske, nacionalne i političke poglede, situirao ih u istorijski kontekst i kritički neobično smjelo prevrednovao koncepcije Nikolaja Velimirovića, Branislava Petronijevića, Isidore Sekulić, koji su Njegoša prevashodno slavili kao tvorca Kosovskog mita i ideologa Kosovskog zavjeta.

Samo pisac Tomovićevog obrazovanja i intelektualnih sposobnosti bio je u stanju da uvjerljivo i metodično pobija teze i prevrednuje ocjene i mišljenja najuticajnijih srpskih mislilaca prve polovine dvadesetog vijeka, koja su u međuvremenu postala kanon u izučavanju Njegoševa djela. Tomović pokazuje da Njegoševa empirijska i emocionalna podloga imaju drugo izvorište, da Kosovski mit ima sekundarno, mobilizacijsko značenje, i da istinsko ontološko utemeljenje “borbe neprestane” emanira iz samobitne moralne norme i odjelitog pogleda na svijet:

“Otkuda Petrovići onakvi kakvi jesu sa svojstvima unaprijed prikazanim? Odgovor ćemo naći unutar jedne iskonske moralne snage naroda u čijim okvirima su stvoreni čvrsti principi. Prije nego što je nastao organizovani pravni život i moderna država, u Crnoj Gori su vjekovima stvarane funkcionalne moralne norme koje su regulisale ukupni narodni život. Ove norme su se ukorijenile u svijest običnih ljudi, te su obično prenošene iz jedne generacije u drugu putem navika, vaspitanja, usmenom i pisanom tradicijom. Kao takve one su organski ušle u sastav narodnog karaktera. Na njihovim osnovama stvoren je jedan široki pogled na svijet, iz čijeg se središta gleda s podjednakim poštovanjem na sve ljude bez obzira na njegovo porijeklo, rasu ili vjeroispovijest. Cio sistem normi izražavan je jedinstvenom sintagmom čojstvo i junaštvo. Ovim načelom je preciziran smisao etičkog dobra i zla; kvalifikovana razlika izmešu čestitosti i sramote, hrabrosti i kukavičluka, laži i istine, slobodnog i ropskog držanja. S visine izgrađenog moralnog suda, sudilo se svakom pojedincu, i svakom posebnom činu u svakom trenutku“.

Tomović, dakle, čojstvo kategorijalno situira kao glavnu civilizacijsku osobenost crnogorskog bića, i u tom kontekstu – isto tvrdi i Radovan Zogović – Gorski vijenac je stvaran u stvaralačkom naponu crnogorskog naroda, tačnije kao temeljni pokretač koji predmodernu etniju transformiše u modernu naciju: „Slično pojavi cvjetanja u biljnom svijetu, veliki spjevovi izražavaju suštinsku duhovnost i ljepotu svakog ponaosob civilizacijskog korpusa, ali i visoku spoznaju koju karakteriše zrelost formirane samosvijesti. Na taj način, oni služe kao živo svjedočanstvo proteklih vjekova i svega najvrednije što u sebi sadrže. U tom kontekstu valja shvatiti istorijski smisao i značaj Gorskog vijenca“.

Slobodan Tomović će pored toga što je kategorijalno i spoznajno definisao mnoge praznine u poimanju najvažnijih istorijskih i duhovnih fenomena klasične Crne Gore, i u praktičnom je pogledu, u Enciklopediji Jugoslavije za Crnu Goru, gdje je bio sekretar redakcije i naučni urednik, učinio kapitalne stvari u obličavanju moderne koncepcije crnogorske nacije.

Vještom i znalačkom rukom, hrvajući se sa tvrdokornim ideologemama stare Cvijićeve, Belićeve, Skerlićeve škole, i njihovim sljedbenicima u Titogradu i Beogradu, uspio se izboriti da u Encijklopediji Jugoslavije, jedinice o crnogorskoj naciji, književnosti, jeziku, crkvi… budu naučno fundirane u skladu sa novim kritičkim spoznajama.

Biografija Slobodana Tomovića umnogome je obilježena velikim istorijskim prevratima dvadesetog vijeka. Kao mladi gimnazijalac i student, poslije Drugog svjetskog rata, zbog antikomunističkih stavova bio je više puta hapšen i istjerivan iz gimnazije i fakulteta.

Sljedeći veliki politički lom Tomović je doživio u zrelom životnom dobu, u vrijeme Antibirokratske revolucije, kada je heterogeni narodni pokret čiji su glavni inspiratori bili velikosrpski nacionalisti srušio titoističku vlast.

Nije više imao mladalačkog bunta i nije se usudio suprostaviti vođama novog autoritarnog pokreta – premda se u početku užasavao svjetine koja se valjala titogradskim ulicama – i priključio se mladim populistima, koji su ga izabrali za ministra vjera. No, za razliku od ostalih crnogorskih konvertita đilasovskog tipa – koji pošto su promijenivši ideologiju, odrekli se i nacije ali i svojih ranije pisanih knjiga – Tomović nije izmijenio ni jednu rečenicu u Komentarima Gorskog vijenca i ostalim djelima u kojima je dokazivao autentičnost crnogorskog logosa.

Poput ostalih fideista i političkih oportunista, na primjer, Iva Andrića, i Tomović je vjerovao, da će o piscima i misliocima suditi na osnovu njihovih djela a ne političkih priključenija.

Da je Slobodan Tomović svoje djelo sudbinski vezao za Crnu Goru, uvjerio sam se i prilikom našeg posljednjeg razgovora sredinom 2014. U tipičnom kafanskom razgovoru, u kojemu se teme brzo mijenjaju, spomenuli smo trenutno stanje u nacionalnim institucijama.

Ja sam bio prilično rezigniran i pesimističan zbog nesnalaženja, nesposobnosti i neodgovornosti u mnogim sferama našeg kulturnog i duhovnog razvoja, posebno zbog nedostatka koherentne i održive identitetske politike nakon referenduma za nezavisnost.

Tomović me strpljivo slušao, a onda me s njegovim karakterističnim patosom u glasu podučio: “Postoje dublji razlozi zbog kojih Crna Gora ne može nestati. Da su o tome odlučivale samo političke silnice, Crna Gora je nebrojeno puta nestala, eto, u dvadesetom vijeku, 1918. i 1989., bilo nam je presuđeno da konačno nestanemo kao istorijski entitet. I opet smo se obnovili, naizgled iz ničega”.

Kad sam u petak 26. avgusta čuo vijest o smrti profesora Tomovića, sjetio sam se njegove fatalističke vjere u “onostrane” razlozoge vjekovnog trajanja Crne Gore. I još sam pomislio: Ukoliko je Tomović doista bio u pravu njegovo djelo će postati jedan od čvrstih i trajnih stubova naše duhovnosti.

Na Cetinju, 30. Avgust 2016.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ariella

Hvala autoru na ovom snažnom podsjećanju na djelo profesora Tomovića.

Marko

Izvanredan in memoriam. Zaslužio ga je gospodin Tomović

olivera

Ovo je bio gospodin, gubitak je veliki za Crnu Goru. Mogu samo reći da čovjek nikada nije dobio ni jedno društveno priznanje. Skroman u svojoj veličini. On je napisao više knjiga nego što su pročitali mnogi uglednici i akademici. Slava mu i hvala za sve što je uradio.