12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolit Simeon Šostacki potvrdio: Biću kandidat za poglavara buduće autokefalne Crkve Ukrajine!

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Mitropolit Simeon Šostacki potvrdio: Biću kandidat za poglavara buduće autokefalne Crkve Ukrajine!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolit vinicki i barski ruske jurisdikcije u Ukrajini (UPC-MP), Simeon Šostacki, koji je prekjuče otvoreno istupio u prilog autokefalije Crkve Ukrajine, potvrdio je medijske tvrdnje da se sastao sa predśednikom Petrom Porošenkom, te da će prisustvovati arhijerejskome saboru ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja – što je protivno odlukama njegove matične jurisdikcije.

Mitropolit Simeon je odbio da potpiše rezoluciju UPC-MP o prekidu evharistije sa Carigradom, zatim o proglašenju nekanonskih odluka Carigrada da rehabilituje jerarhiju UPC-KP i UAPC i o odbijanju da se podrži stvaranje autokefalne Crkve Ukrajine.

Prema ranijim napisima nekih ukrajinskih medija, upravo mitropolit Simeon Šostacki najozbiljniji je kandidat za budućega poglavara objedinjene autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve. Mitropolit Simeon je u odličnim odnosima sa Porošenkom, doskorašnjim vjernikom ruske jurisdikcije u Ukrajini.

Dosadašnji poglavar Kijevske patrijaršije, patrijarh Filaret Denisenko, odreći će se aspiracije da postane poglavar autokefalne Crkve. Na taj način, Filaret bi otvorio put da se mnoge rane iz gotovo trodecenijskoga raskola zaliječe i da proces objedinjavanja ukrajinskoga pravoslavlja bude sa što je moguće manje trzavica. Vjeruje se da je predśednik Porošenko diskretno molio patrijarha Filareta da se odrekne trona budućega poglavara Crkve. Tim molbama se, prema nekim izvorima, pridružio i patrijarh carigradski Vartolomej. Napominjem – nema zvaničnih potvrda za ove tvrdnje.

Preksinoć, na sastanak sa Porošenkom – prema pisanju ruskoga lista „Коммерсантъ” – prisustvovali su iz UPC-MP „mitropolit perejaslavsko-hmeljnicki i višnjevski Oleksandar (Drabinko), arhiepiskop novokahovski i geničeski Filaret (Zverev) i mitropolit vinnicki i barski Simeon. Upravo je mitropolit Simeon imao punomoćja 15 vladika UPC-MP da učestvuje na sastanku sa Predśednikom”.

Mitropolit Simeon Šostacki rođen je 1962, za episkopa je rukopoložen 1996. a od 2011. godine je mitropolit. Njegova Eparhija Vinicka i Barska ima 314 parohija i oko 250 sveštenoslužitelja. On je dao intervju za Portal „Вiнниця.info”. Slijede najzanimljivija pitanja i odgovori…

ВIННИЦЯ.INFO: Da li podržavate davanje autokefalije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi?

MITROPOLIT SIMEON: Uvijek sam bio zagovornik autokefalne Crkve, a u ovom slučaju još postoji vremena i prilika, ne samo za mene, već i za mnoge episkope naše Crkve (UPC-MP), da sami odlučimo za sebe. Moramo razmotriti ovo pitanje.

ВIННИЦЯ.INFO: Da li je istina da jedini nijeste potpisali rezoluciju prekjuče na zasijedanju UPC-MP?

MITROPOLIT SIMEON: Rezolucija sadrži 12 tačaka. Sa nekima se slažem… Ali, postoje tačke sa kojima se ne slažem. Prije svega, to je prestanak evharistijskoga zajedništva sa Carigradskom patrijaršijom. Drugo neslaganje je o odbijanju rehabilitacije onih koje zovemo ‘raskolnici’. Za 25 godina nijesmo uspjeli da izliječimo taj raskol. Danas imamo tu priliku, jer je naša država pozvala Carigradsku majku-Crkvu, koja ima istorijsko iskustvo, da pomogne kako bi zaliječili tu ranu…. Kada je o Carigradu riječ, činjenica je da s njim prekidamo evharistijsku zajednicu. Ovo je ekstremna mjera, ali primjenjuje se samo kada postoji između nas dogmatska, kanonska razlika. Danas, dogma i kanoni Carigrada ostali su nepromijenjeni. Tako da će odluka o razvrgavanju te zajednice sa Carigradom biti vrlo neprijateljska za Hrišćanstvo.

ВIННИЦЯ.INFO: Da li su na Vas pritiskali tokom zasijedanja UPC-MP 13. novembra?

MITROPOLIT SIMEON: Pa, naravno, kad svi dižu ruku ‘za’, a Simeon ‘protiv’. Izgledam kao bijeli gavran... Ja sam rekao da nijesam mogao potpisati jer se ne slažem sa svim tačkama. Na kraju, Blažnjejši (mitropolit Onufrij Berezovski, čelnik UPC-MP) reče: Dobro, kad vladika Simeon ne želi da potpiše, onda je rezultat svi ‘za’, jedan ‘protiv’.

ВIННИЦЯ.INFO: Kako su drugi episkopi UPC-MP donijeli odluku?

MITROPOLIT SIMEON: Imamo zanimljivu situaciju u pogledu episkopa, ako pogledamo glasanje u kome su svi ‘za’ i jedan ‘protiv’. Pa sam rekao: Dobijamo rezultat kao u sovjetska vremena, svi su ‘za’! Hoću da kažem da to nije realno. Nijesam siguran da je glasanje bilo iz srca svakoga episkopa, ali to samo Gospod zna. Ne mogu da gledam u njihovu dušu. Imamo različite stavove, postoji podrška i osuda. No, sve je volja Božija…

ВIННИЦЯ.INFO: Da li ste se sreli sa Predśednikom?

MITROPOLIT SIMEON: Sastanak je planiran sa svim episkopima. Predśednik nas je očekivao u 14 sati, kako je dogovoreno. Ali, na moje veliko žaljenje, to se nije dogodilo. Takav sastanak je (kasnije) održan sa određenim brojem episkopa, za šta smo Predśedniku zahvalni. On je takođe imao priliku da nam kaže svoje mišljenje. Bio sam na sastanku i shvatio da su mnogo izgubili oni episkopi koji nijesu čuli riječi Predśednika. Dobili bi i odgovore na pitanja koja bi postavili šefu države.

ВIННИЦЯ.INFO: Što ste razgovarali sa Petrom Porošenkom?

MITROPOLIT SIMEON: Sada je u vjerskome životu Ukrajine jedna ideja – to je autokefalna pomjesna Crkva Ukrajine… Nije tajna da je stvaranje autokefalne Crkve jedan od procesa državotvorstva…

ВIННИЦЯ.INFO: Mislite li da postoji plan Moskve da destabilizuje situaciju u vezi sa formiranjem Ukrajinske autokefalne crkve?

MITROPOLIT SIMEON: Ne znam, ne želim da idem na nivo geopolitike. Govorimo o crkvenim stvarima. Znam samo jednu stvar, da je, nakon odluke Carigradskoga sinoda, Sinod Moskovske patrijaršije 15. oktobra odlučio da prekine evharistiju. Gospod će nas uputiti, ne mi. Da vidimo šta će se dogoditi.

ВIННИЦЯ.INFO: Da li je tačno da Vi možete postati poglavar objedinjene autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve?

MITROPOLIT SIMEON: Na budućem objedinjavajućem arhijerejskome saboru, đe će biti uspostavljena pomjesna Crkva, biće izabran njezin poglavar. Svaki od članova arhijerejskoga sabora može biti izabran za njezina poglavara. Uključujući i mene.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR