18 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porošenko uporedio dobijanje autokefalije Crkve sa sticanjem nezavisnosti Ukrajine

Svijet

Comments 1

Porošenko uporedio dobijanje autokefalije Crkve sa sticanjem nezavisnosti Ukrajine

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Tokom pośete ukrajinskome regionu Hmeljničini, predśednik Petro Porošenko naglasio je da su prekjučerašnji akti Sinoda Carigradske patrijaršije – napisani tomos o autokefaliji i nacrt ustava Ukrajinske pravoslavne crkve – uporedivi sa ishodom referenduma o nezavisnosti Ukrajine.

„Veoma je simbolično da vijest iz Carigrada dolazi uoči godišnjice referenduma od 1. decembra 1991. kada su naši ljudi potvrdili svoju volju da žive u vlastitoj suverenoj državi".

„Razbijamo imperijalne lance i idemo svojim putem, a to je povratak Ukrajine u porodicu evropskih naroda", naglasio je Porošenko.

„Mi smo se molili za jedinstvenu, nezavisnu Ukrajinu i za jednu pomjesnu Pravoslavnu crkvu. Voljom Božijom, nakon 1030 godina, Ukrajina dobija duhovnu nezavisnost. To je izuzetan istorijski događaj, jednak sticanju političke nezavisnosti", dodao je Porošenko.

Naglasio je da „baš kao što ukrajinske oružane snage (Збройні сили України) čuvaju nezavisnost, autokefalna Crkva garant je naše duhovne nezavisnosti".

„Izuzetno je važno da je Ukrajinska crkva sada jedna od 15 nezavisnih crkava vaseljenskoga pravoslavlja, a država je učinila sve što bi mogla i trebala učiniti da do toga dođe", rekao je i dodao da je „proveo mnogo sati u razgovorima sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem”.

U prekjučeranjem kominikeu Carigradske patrijaršije ne precizira se tačan datum kada će se u Kijevu okupiti ukrajinski arhijereji iz tri dosadašnje pravoslavne jurisdikcije na sabor ujedinjenja nove Crkve. Ranije je saopšteno da će to biti „tokom decembra”.

Porošenko je juče u Hmeljničini rekao da će „datum ovoga sabora objaviti Vaseljenski Patrijarh”, ali, uz napomenu da će se on uskoro održati:

„Mogu reći da će to biti sredinom decembra ili možda u prvoj polovini decembra. Učesnici sabora biraće poglavara autokefalne Crkve, a što je najvažnije, ta autokefalna Crkva će biti – Ukrajinska crkva".

Nakon sabora ujedinjenja, tomos o autokefalnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi će njezinome izabranome poglavaru lično uručiti patrijarh Vartolomej, nakon što njih dvojica održe zajedničku svetu arhijerejsku liturgiju.

Iako je autokefalija za Crkvu Ukrajine na dnevnome redu još od 1992, kada je Ukrajina postala međunarodno priznata država, a za nju zalagali svi dosadašnji predśednici – Leonid Kravčuk (1991-1994), Leonid Kučma (1994-2005), Viktor Juščenko (2005-2010), donekle čak i Viktor Janukovič (2010-2014) – činjenica je da, tek sa Petrom Oleksijevičem Porošenkom, kanonska crkvena nezavisnost postaje realnost.

Od početka svoga mandata, Porošenko se jasno zalagao za taj cilj, a realizacija se poklapa sa kampanjom za predśedničke izbore – koji su zakazani za mart naredne godine.

Porošenko je rodom iz regiona Odese, na jugu Ukrajine. Doktor nauka, poligota, tajkun – vlasnik konditorske korporacije „Рошен” – od kraja 1990-ih poslanik, docnije ministar za pogranične poslove, zatim ekonomiju i trgovinu, bio je i predśednik savjeta nacionalne banke.

On je, takođe, aktivni pravoslavni vjernik, te širokogrudi ktitor i mecena ruske jurisdikcije u Ukrajini (UPC-MP). Kako sam više puta saopštio, Porošenko je đakon UPC-MP. Hirotesiju je primio 2009. godine, na praznik Svete Trojice.

Tokom krsnoga vhoda nosi crkvenu odežu – stihar (στιχάριον), zelene boje.

Arhimandrit Jona, nastojatelj jednoga od manastira UPC-MP u Kijevu (Свято-Троїцького Іонинського монастиря), svojevremeno je izjavio:

„Petro  Oliksijevič je već nekoliko godina naš parohijanin. Na Božiju službu dolazi sa ženom i đecom. Moli se, ispovijeda, kao i svi pravoslavni hrišćani. Ima svoga duhovnika”.

„Ne jednom, žrtvovao se Porošenko radi potreba manastirske obitelji”, kazao je ahimandrit Jona. „Zajedno s njim smo realizovali humanitarne projekte: pomoć đeci oboljeloj od kancera i donacije domovima za nezbrinutu đecu”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Samo ovi nasi ne shvataju vaznost autokefalije svoje to jest nase crkve