13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sveta Gora odgovorila Rusima: Podržavamo Vaseljensku patrijaršiju

Svijet

Comments 0

Sveta Gora odgovorila Rusima: Podržavamo Vaseljensku patrijaršiju

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Sveštena opština Svete Gore – Kinot, bezrezervno podržava Vaseljensku patrijaršiju i neće dozvoliti bilo kome da je ponižava, objavila je jutros grčka crkvena agencija „Romfea”.

 Kinot je zvanično samoupravno tijelo „monaške republike” i okuplja predstavnike svih 20 svetogorskih manastira, koji su listom stavropigije carigradskoga patrijarha Vartolomeja. Zasijedao je kasno juče, nakon tenzija nastalih povodom višednevne pośete delegacije autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) predvođene episkopom odeskim i baltskim Pavelom Juristom

 Pavel je 8.februara služio liturgiju u svetogorskome Pantokratoru. Takođe, potvrđeno je da su Ukrajinci ugošćeni u manastirima Vatoped, Ksenofont, Esfigmen, Simonopetra. Međutim, pristup im nije dozvoljen u Pantelejmon, tamošnji ruski manastir. Boravak Ukrajinaca na Svetoj Gori izazva enormnu pažnju širom Vaseljene.

 Ranije juče se oglasio mitropolit Ilarion Alfejev, „ministar vanjskih poslova” Moskovske patrijaršije, drugi po uticaju ruski arhijerej. On je na svome sajtu „Исус” napisao da je za svetogorce opasnija komunikacija sa, kako kaže „raskolnicima”, nego sa ženama, kojima je tradicionalno zabranjen pristup na Atos.

 Štaviše, Ilarion poziva Svetu Goru na pobunu protiv Vartolomeja:

 „Stoljećima je Sveta Gora na straži crkvene istine i kanonskoga poretka. A sada se suočava sa izborom: da nastavi da slijedi viševjekovno stajalište o kanonskoj istini ili da se podvrgne nezakonitoj odluci carigradskoga patrijarha. Ovaj izbor treba da bude napravljen od cijeloga svetogorskoga monaštva i od svakoga manastira odvijeno”.

 Uslijedio je odgovor Kinota Svete Gore, koji jutros citira „Romfea”:

 „Sveta Gora je na strani Vaseljenske patrijaršije. Helenizam i Vaseljenska patrijaršija imaju primat u Pravoslavlju. Sveta Gora želi da sačuva mir i jedinstvo Crkve, ali svetogorci neće dozvoliti da bilo ko unižava Helenizam i Vaseljensku patrijaršiju".

 Juče je, takođe, demantovana tvrdnja Ilariona Alfejeva da su 7 monaha Vatopeda u znak protesta zbog prijema delegacije autokefalne Ukrajinske crkve napuštili manastir. Ti monasi su etnički Rusi i samo su bili gosti Vatopeda:

 „Potvrđeno nam je da Vatoped već neko vrijeme ugošćuje delegaciju monaha iz Rusije, Moldavije i Ukrajine. Ovi monasi nijesu bili pripadnici bratije Vatopeda, ali su tražili da tu budu privremeno smješteni. Manastir im je obezbijedio smeštaj bez razmišljanja. U neđelju su ovi monasi odlučili da se vrate u manastir Svetoga Pantelejmona i zahvalili su manastiru Vatopedu na gostoprimstvu”, saopštila je „Romfea”.

 Od ukupno 20 svetogorskih manastira, po jedan su ruski, bugarski i srpski (Hilandar); ostalih 17 su grčki manastiri. Tokom nedavna boravka u Moskvi, srpski patrijarh Irinej Gavrilović upitan je: kako će se oko ukrajinskoga crkvenoga pitanja postaviti Hilandar?

 „Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tome pitanju”, kazao je Irinej za „РИА Новости” i dodao: „Nadam se da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC".

Molitvena podrška autokefaliji PCU sa Svete Gore sada ohrabruje većinu pomjesnih crkava da u što skorijem periodu priznaju novu sestrinsku crkvu.

 Ruski oligarsi, bliski kremaljskim tajnim službama, poput Konstantina Malofejeva, posljednjih godina sa milionskim „donacijama” veoma su aktivni na Svetoj Gori. Vladimir Putin je 2016. pośetio Atos i prisustvovao je službi u manastiru Svetoga Pantelejmona.

Gardijan” o sukobu Moskve i Carigrada: Neki monasi na Svetoj Gori vole ruski novac

Ljetos su grčke vlasti proćerale dvojicu ruskih diplomata i dodatno još dvojici zabranile ulazak u Grčku. Štampa u Atini je objavila da su podrivali grčko-makedonski sporazum o imenu Makedonije, pokušali da potkupe grčke činovnike i da ostvare uticaj na strukture Grčke pravoslavne crkve „tako što su ih nagrađivali”. Potom su grčke vlasti, naglašeno je – „bez objašnjenja”, nekolicini klirika Ruske pravoslavne crkve odbile zahtijev za izdavanje vize kako bi obišli Svetu Goru.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR