26 °

max 26 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

26° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Šarli ebdo" opet šokira: Makronu na glavi gori katedrala

Izvor: Foto: Reuters

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

"Šarli ebdo" opet šokira: Makronu na glavi gori katedrala

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Simbol Pariza, katedrala Notr Dam, izgorjela je u stravičnom požaru. Svjetski mediji bruje o nesreći a naslovnu stranu tom događaju posvetio je i “Šarli ebdo“.

Taj satirični francuski list koji je u centar pažnje dospio u januaru 2015. poslije terorističkog napada, svojom naslovnicom ponovo je dospio u žižu javnosti.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron posjetio je katedralu i obećao da će legendarnu građevinu ponovo izgraditi.

“Šarli ebdo“ je nesreću iskoristio kako bi “bocnuo“ Makrona i njegove političke poteze.

Na crtežu se nalazi karikatura francuskog predsjednika Emanuela Makrona kojem iz glave izlaze dva zapaljena tornja katedrale Notr Dam, a novi broj se od danas može naći u prodaji, samo dan nakon što je čuvena gotska katedrala teško oštećena u požaru.

Na crvenoj pozadini bijelim slovima ispisana je riječ "reforme", a pored Makrona stoji oblačić u kojem piše "Počeću od rama", što se odnosi na set mjera koje je predsjednik trebalo da predstavi u televizijskom obraćanju otkazanom zbog požara, kao i činjenicu da je "ram" odnosno krov katedrale potpuno uništen u sinoćnjem požaru.

Neki korisnici Tvitera, posebno iz Italije, smatraju da je ova naslovna strana "preblaga" u poređenju sa ranijima na kojima su tragični događaju na italijanskom tlu koji su, za razliku od vatre u Notr Damu, odnijele veliki broj ljudskih života, bili satirično prikazani.

"Šarli ebdo" je nakon zemljotresa u Italiji predstavio stotine ranjenih i poginulih kao pastu i lazanje. Drugi su, pak, smatrali da je izbor metafore prikladan za trenutno stanje u Francuskoj, gdje predsjednik Makron i drugi političari “spaljuju” državne javne službe i njihovo nasljeđe, prenosi RT.

"Šarli ebdo" je poznat po ismijavanju političara i drugih javnih ličnosti, ali i redovno je na meti kritičara zbog crteža o religiji, raznim katastrofama i terorističkim napadima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Pošto su 2015. objavili karikature o islamu, dvojica naoružanih islamskih ekstremista upali su u prostorije redakcije i usmrtili 12 osoba, među kojima i neke od istaknutih karikaturista časopisa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR