16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vjerska policija na zadatku: Državni službenici prerušeni u konobare kontrolišu ko poštuje post

Svijet

Comments 0

Vjerska policija na zadatku: Državni službenici prerušeni u konobare kontrolišu ko poštuje post

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U malezijskom okrugu Segamat trideset dva policajca se oblače kao kuvari i konobari, kako bi uhvatili muslimane koji jedu tokom svetog mjeseca Ramazana.

Ako ste musliman u Maleziji, a ne postite — budite oprezni. Maskirani službenik vam može poslužiti sljedeći obrok, a vašu fotografiju poslati lokalnom odjeljenju za vjerske poslove.

Najbolji majstori za pripremanje čaja i spremanje nudli izabrani su iz redova službenika odjeljenja za vjerske poslove za izvršenje zadatka koji će se sprovoditi u 185 prehrambenih objekata. Još jedan preduslov za posao bila je boja kože, jer su mnogi radnici restorana migranti.

„Posebno smo odabrali policajce koji su tamnoputi za tajni posao“, rekao je predsjednik Opštinskog vijeća Segamata Mohamad Masni Vakiman.

„Zvuče ubjedljivo kada govore indonežanskim i pakistanskim jezikom, tako da će klijenti vjerovati da su zaista zaposleni da kuvaju i služe obroke i uzimaju narudžbine iz menija.“

Sveti islamski mjesec Ramazan traje od 5. maja do 4. juna ove godine. Tokom ovog perioda muslimani imaju obavezu da poste od zore do sumraka, ukoliko ih u tome ne sprječava zdravstveno stanje.

U nekim djelovima Malezije muslimani podliježu islamskim zakonima. Ako ovi policajci uhvate muslimana u kršenju posta, može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu do 329 dolara, ili zatvorskom do šest mjeseci, a postoji mogućnost da dobije i obje.

Velika muslimanska populacija multietničke Malezije tradicionalno je slijedila tolerantni oblik islama. Posljednjih godina je širenje sve konzervativnijih tumačenja bilo izvor velike zabrinutosti u zemlji. Grupa za ljudska prava koja se zalaže za muslimanske žene u Maleziji „Sestre islama“, osudila je inicijativu restorana, nazivajući je „sramotnim činom špijuniranja“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR