15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD dale vizu Zarifu, a on u Njujorku "osuo paljbu" po Ameriici

Izvor: Beta

Svijet

Comments 0

SAD dale vizu Zarifu, a on u Njujorku "osuo paljbu" po Ameriici

Izvor: b92

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif sjutra će učestvovati na sastanku UN o održivom razvoju.

Zarifu je učešće na tom sastanku omogućeno nakon što je dobio vizu uprkos ograničenjima koje su mu SAD uvele i zbog kojih su se našle na meti kritika svjetske organizacije.

Vašington, koji je nedavno prijetio da će Zarifu uvesti sankcije, ipak mu je dao vizu za ulazak u SAD ali uz ograničenu mogućnost kretanja, rekao je državni sekretar Majk Pompeo.

Portparol sekretarijata UN Farhan Hak je naveo da je to tijelo "upoznato s restriktivnim mjerama koje je za stalnu misiju Irana nedavno uvela zemlja domaćin (SAD)" i da je "u bliskim kontaktima s predstavništvima SAD i Irana po tom pitanju" i da je "izrazilo zabrinutost zemlji domaćinu".

Iranska misija pri UN je saopštila da je Zarif u Njujork došao tokom vikenda i da je juče dao brojne intervjue američkim medijima. U intervjuu televiziji NBC optužio je SAD da se "igraju vatrom" i ponovo iznio uvjeravanja da njegova zemlja ne želi nuklearno oružje.

"Nismo na ivici razvoja nuklearnog oružja. Da smo željeli da razvijemo nuklearno oružje to bismo odavno mogli da učinimo", rekao je on.

Tokom boravka u Njujorku, Zarif može da boravi u zgradi UN i u njenoj bliskoj okolini, što uključuje i nekoliko ulica udaljenu zgradu iranskog predstavništva u UN.

"Američke diplomate ne šetaju Teheranom, pa ne vidimo nikakav razlog da iranske diplomate mogu slobodno da se kreću Njujorkom", rekao je Pompeo za Vašington post, i dodao da šef iranske diplomatije koristi slobode koje SAD daju da bi "širio zlobnu propagandu".

Kao zemlja domaćin UN, SAD u principu imaju obavezu da po hitnom postupku izdaju vize državama koje ih traže da bi njihovi zvaničnici prisustvovali sastancima UN.

Zarif je čest posjetilac Njujorka, gdje učestvuje na okruglim stolovima i razgovara s američkim medijima, i u srijedu bi trebalo da učestvuje na sastanku posvećenom ciljevima održivog razvoja za 2030. u roganizaciji Ekonomsko-socijalnog savjeta UN.
Činjenica da njemu nisu uvedene sankcije, iako se o toj mogućnosti nedavno govorilo, smatra se znakom želje američke vlade da sačuva neki kanal komunikacije s Teheranom.

Šef iranske diplomatije je nedavno rekao za Njujork tajms da eventualne sankcije na njega ne bi uticale jer ne posjeduje imovinu u SAD.

SAD i Iran nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije u Iranu 1979.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR