Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Grci priznali kanoničnost autokefalije za Ukrajinsku crkvu, ali odložili njezino priznanje za oktobar

| Postavio/la: Antena M

Grci priznali kanoničnost autokefalije za Ukrajinsku crkvu, ali odložili njezino priznanje za oktobar

Piše: Vladimir Jovanović

Na zvaničnoj veb stranici Grčke pravoslavne crkve je objavljeno saopštenje sa rezultatima sastanka Svetoga Sinoda koji je održan od 26. do 28. avgusta. U skladu s preporukama sinodskih odbora o dogmatskim i kanonskim pitanjima, kao i pravoslavnim i međuhršćanskim odnosima o pitanju autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), Sinod GPC je objavio da „priznaje kanonsko pravo Vaseljenskoga Patrijarha na dodjelu autokefalije i privilegiju poglavara GPC (arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke Jeronima) da se dalje bavi priznavanjem Ukrajinske crkve”.

Grčka crkva čeka izvještaje svojih sinodskih komisija radi priznanja ukrajinske autokefalije

Poglavari Grčke i Ukrajinske crkve molitveno sasluživali!

Grčka crkva razmatra službeno priznanje autokefalije Ukrajincima

Na sastanku, koji je održan u manastiru Petrakis u Atini, predśednici sinodskih komisija, mitropolit Damaskin Karpatakis i mitropolit Ignjatije Georgakopulos, dali su „zeleni signal” za priznavanje PCU. Međutim, najmanje dvojica arhijereja, mitropolit Kozma Papahristos i mitropolit Serafim Roris, saopštili su izvjesne nedoumice.

Prema tumačenju eksperata, Sinod je priznao kanoničnost postupka dodjele autokeflije Ukrajincima, no činjenica je da nije objavljeno da GPC zvanično stupa u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa PCU. Takva odluka GPC će, tvrdi se neslužbeno, biti donijeta u oktobra o.g. kada će zasijedati Sinod Jerarhije (arhijerejski sabor Grčke – Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος).

Prema grčkoj crkvenoj agenciji „Romfea”, „arhiepiskop Jeronim je s velikim zanimanjem slušao stavove Sinoda i zahvalio im na podršci i priznavanju njegove privilegije”. On je, ipak, kazao: „Ne mogu sam preuzeti odgovornost o priznanju Ukrajinske crkve. Predočiću Sinodu Jerarhije da odluči o tome".

Sinod Jerarhije GPC će zasijedati 8-11. oktobra. Eventualno priznanje PCU, procjenjuje se, suočiće Grčku crkvu s osvetom od strane Ruske pravoslavne crkve, koja, uz pomoć diplomatije Ruske Federacije, mjesecima unazad vrši snažne i direktne i posredne pritiske na grčke arhijereje da ostanu uzdržani po pitanju Ukrajine.

Takođe u oktobru, kako smo ranije najavili, dvojica ključnih patrijarha – vaseljenski Vartolomej i ruski Kiril – neće se u najboljem slučaju jednovremeno pojaviti u Srbiji na već zakazanoj liturgijskoj „centralnoj proslavi” osam vijekova navodne autokefalije Srpske pravoslavne crkve.

NOVI POTRESI U VASELJENI: Srbi opet pred izborom – Moskva ili Carigrad

Ostavi komentar

0/300