9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danas pregovori SAD i Kine

Svijet

Comments 0

Danas pregovori SAD i Kine

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Visoki trgovinski pregovarači Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine danas bi trebalo da se sastanu prvi put od kraja jula, kako bi pokušali da nađu izlaz iz 15-omjesečnog trgovinskog rata.

Ipak, nove napetosti između dvije najveće svjetske privrede pomračuju nade u napredak, prenosi B92.

Kineski potpredsjednik Vlade Liu He, američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ministar finansija Steven Mnuchin pokušaće da smanje razlike u stavovima između dvije zemlje, kako bi se izbjeglo planirano povećanje tarifa na kinesku robu vrijednu 250 milijardi USD, koje stupa na snagu u utorak.

Međutim, atmosferu za pregovore pogoršala je odluka Ministarstva za trgovinu SAD-a od ponedjeljka, da na svoju crnu listu stavi 28 kineskih agencija za javnu bezbjednost i tehnoloških i nadzornih kompanija, pozivajući se na kršenje ljudskih prava muslimanskih manjinskih grupa u kineskoj provinciji Sinđijang.

Dan kasnije, američki Stejt Dipartment je povodom predmeta Sinđijang, uveo vizna ograničenja za kineske zvaničnike.

Ukoliko se pregovori opet prekinu, skoro sav uvoz kineske robe u SAD, vrijedan više od 500 milijardi dolara, mogao bi do 15. decembra da bude predmet kaznenih tarifa.

"Ako možemo da dođemo do dogovora, napravićemo ga, postoji zaista dobra šansa za to. Po mom mišljenju, Kina želi da postigne dogovor više nego ja", rekao je američki predsjendik, Donald Tramp, obraćajući se novinarima u Vašingtonu.

Kamen spoticanja u pregovorima između dvije strane je američki zahtjev da Kina poboljša zaštitu američke intelektualne svojine, da prekine sa, kako se navodi, sajber krađom i prisilnim prenosom tehnologije kineskim firmama, da ograniči subvencije industrijama i proširi pristup američkim kompanijama na kinesko tržište.

Međutim, kineski zvaničnici, iznenađeni i uznemireni dodavanjem novih kineskih kompanija na crnu listu SAD-a i suspendovanjem američkih viza za neke kineske zvaničnike, rekli su da je Peking smanjio očekivanja u pogledu bitnijeg napretka u razgovorima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR