10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Ne tražimo posrednika, nije nam potreban"

Svijet

Comments 0

"Ne tražimo posrednika, nije nam potreban"

Izvor: Beta/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da sirijski kurdski borci moraju da napušte pograničnu zonu na sjeveroistoku Sirije do večeras da bi Turska zaustavila svoju vojnu ofanzivu.

Erdogan je to rekao u Parlamentu, u jeku pritisaka na njega, da obustavi ofanzivu u Siriji koja je danas ušla u osmi dan, prenosi AP.

Erdogan je jasno rekao da Turska neće da popušti pod pritiscima i da će nastaviti vojnu operaciju dok turske snage ne uđu unutar Sirije 30 do 35 kilometara.

On je takođe pozvao svijet da podrži tursku borbu protiv kurdskih boraca u Siriji koje smatra "teroristima" zbog veza sa pobunom Kurda unutar Turske.

Cilj turske ofanzive je stvaranje "bezbjednosne zone" širine tridesetak kilometara duž granice, kako bi se Turska razdvojila od zona u Siriji pod kontrolom kurdskih snaga. 

"Naš prijedlog je da odmah, večeras, svi teroristi polože oružje i opremu, unište sva svoja utvrđenja i povuku se iz bezbjednosne zone koju smo odredili", rekao je Erdogan, prenosi Frans pres.

On je rekao da će, kada se utvrdi da je to urađeno od grada Manbidža do granice Iraka, biti završena turska operacija nazvana "Izvor mira", koja je po njegovim riječima usmjerena samo na "teroriste". 

Turski predsjednik je pod pritiskom SAD-a koje traže da se obustavi turska operacija u Siriji. Potpredsjednik SAD-a Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo trebalo bi da se sjutra sastanu s turskim zvaničnicima da ih ubijede da proglase prekid vatre.

Erdogan je rekao da neke zemlje pokušavaju da posreduju i da izdejstvuju pregovore o prekidu vatre, dodajući da Turska nikada u svojoj istoriji "nije sjela za sto s terorističkom organizacijom".

"Ne tražimo posrednika, nije nam potreban", rekao je Erdogan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR