33 °

max 35 ° / min 21 °

Četvrtak

09.07.

35° / 21°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

33° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

30° / 18°

Srijeda

15.07.

32° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gambija tužila Mjanmar za genocid Međunarodnom sudu pravde

Izvor: Foto: Wikipedia

Svijet

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Gambija tužila Mjanmar za genocid Međunarodnom sudu pravde

Gambija je Međunarodnom sudu pravde predala tužbu kojom se Mjanmar optužuje za genocid u operacijama protiv muslimanske manjine Rohindža i od suda zatražila da hitno naredi mjere kojima bi se "smjesta obustavile genocidne aktivnosti Mjanmara".

Tužba je podnijeta u ime Organizacije islamske saradnje.

Ministar pravde Gambije Abubakar Mari Tambadu je rekao da želi da "pošalje jasnu poruku Mjanmaru i ostatku međunarodne zajednice da svijet ne smije da stoji po strani i ne čini ništa u vezi užasnih zločina koji se dešavaju oko njih".

"Sramota je za našu generaciju da ne čini ništa dok se pred našim očima odvija genocid", naveo je on.

Mjanmarska vojska je počela žestoku kampanju protiv Rohindža u avgustu 2017, kao odgovor na napad pobunjenika iz redova te manjinske zajednice.

Više od 700.000 Rohindža je izbjeglo u susjedni Bangladeš kako bi se spasilo od etničkog čišćenja. U podnesku Gambije se navodi da operacija mjanmarske vojske protiv Rohindža, u okviru koje se dešavaju "ubistva, nanose teške fizičke i psihičke povrede, dovodi do uslova sračunatih da izazovu fizičko uništenje, nametanje mjera za sprečavanje rađanja i prisilna preseljenja, ima genocidni karakter jer je usmjerena na uništavanje Rohindža u cjelosti ili djelimično".

Šef istražiteljske misije UN u Mjanmaru je prošlog mjeseca upozorio na "ozbiljan rizik od ponavljanja genocida" a za misiju u septembru, u konačnom izvještaju, naveo da Mjanmar treba pozvati na odgovornost u međunarodnim sudovima zbog navodnog genocida nad Rohindžama. Ambasador Mjanmara pri UN je prošlog mjeseca nazvao misiju UN "pristrasnom" i zasnovanom na "netačnim informacijama i podacima iz druge ruke".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR