17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kinezi "osvajaju" Rusiju: Registrovali 5500 firmi, zakupljuju parcele dvostruko veće od Slovenije

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Svijet

Comments 0

Kinezi "osvajaju" Rusiju: Registrovali 5500 firmi, zakupljuju parcele dvostruko veće od Slovenije

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Je li na djelu kinesko “osvajanje”, pa i ekspanzija na opustjela prostranstva Sibira i ruskog Dalekog istoka?

Naime, o Kinezima u Rusiji tamošnji mediji izvještavaju u rasponu od paničnih i turobnih prognoza o tome da će već do sredine ovog vijeka Kinezi tamo biti značajna, čak i milionska populacija do onih koji sve te mitove o kineskoj “najezdi” žele da umanje.

Ali, broj Kineza u Rusiji, pogotovo u pograničnim dalekoistočnim krajevima, neprestano raste, kao i broj kineskih turista koji su u tom kraju već godinama najbrojniji. Ruski mediji navode da se povećao i broj rusko-kineskih brakova, ali mnogi tvrde da su zapravo u najvećem broju fiktivni, radi lakšeg dobjanja boravišnih i radnih dozvola. Evidentno je, takođe, da se Rusi koji žive u tim dijelovima masovno iseljavaju u evropski dio Rusije. Prema nekim procjenama, uz samu rusko-kinesku granicu živi samo dva milijuna Rusa, a s druge strane oko 300 miliona Kineza.

Bogatstva

U evropskom dijelu Rusije, koji obuhvaza 20 odsto cjelokupne teritorie zemlje, živi oko 80 posto cjelokupnog stanovništva Rusije, odnosno više od 113 miliona na 20 posto teritorije. S druge strane, manje od 35 miliona ljudi živi na nešto manje od 80 posto azijskog dijela Rusije. To je oko 13,1 milijun četvornih kilometara, dakle ni dva stanovnika na kvadratni kilometar, što je jedna od najmanjih gustoća naseljenosti na svijetu. Osim toga, više od 75 posto svih prirodnih bogatstava Rusije, koje su i osnovni izvor njenog prosperiteta, nalazi se na tom području.

Podsjećanja radi, Kina ima 1,3 milijarde stanovnika. No, ne zna se tačan broj Kineza u Rusiji. Prema službenim podacima, svaki deseti stranac koji dolazi na rad u Rusiju je Kinez, a prema nekim procjenama, u Rusiji je između osam i deset miliona gastarbajtera što tu zemlju smješta, nakon SAD-a, na drugu poziciju prema broju useljavanja.

Gastarbajteri čine gotovo 13 posto radne snage u Rusiji. Najviše ih je iz Uzbekistana, prema službenim procjenama oko 2,5 miliona, a Kineza ima oko 700 thiljada, iako neki ruski mediji navode da na Dalekom istoku i u Sibiru radi i nekoliko miliona ilegalnih kineskih radnika.

Doduše, navodi se kako je prisutan trend smanjenja broja stranih radnika. Rusija je donijela i neke restriktivne mjere oko useljavanja i radnih dozvola, iako se u ruskim medijima može pročitati da bi se sa smanjenjem broja gastarbajtera iz Srednje Azije Moskva, Sankt Peterburg i ostala urbana središta našli u velikim komunalnim problemima - naime, ne bi imao ko čistiti ulice ili raditi na gradilištima.

Poljoprivreda

U Rusiji je registrovano više od 5500 kineskih firmi. Poređenja radi, oko 12 hiljada ih je u Africi.

Neki ruski mediji navode da Kinezi na ruskom Dalekom istoku najviše ulažu u poljoprivredu. Tako u Židovskoj autonomnoj oblasti Kinezi posjeduju 62 tisuće hektara obradive površine od 81 tisuću hektara koliko ih ima u toj pokrajini (Židovska autonomna pokrajina prostire se na 36.271 četvornom kilometru i tek je nešto manja od dvije Slovenije).

U Amurskoj oblasti, koja je površinom veća od Finske, obrađuju oko polovine obradivog poljoprivrednog zemljišta, a u Zabajkalskom kraju u Sibiru na 49 godina zakupili su 40 tisuća kvadratnih kilometara (Slovenija ima 20.236 kvadratnih kilometara) za korištenje tamošnjih šuma.

Prema službenim podacima, Kinezi u pet pograničnih područja u Sibiru i na Dalekom istoku Rusije posjeduju 16 posto obradivih površina, a neki ruski mediji napominju da je brojka najmanje dvostruka jer mnoga polja formalno imaju ruskog vlasnika, a zapravo se iza svega krije kineski kapital. Rusi su nezadovoljni i činjenicom da Kinezi ne žele da unajme Ruse za rad, nego uglavnom koriste ilegalne radnike koje prema potrebi dovoze na rad iz Kine.

Samo u Židovskoj autonomnoj oblasti 20 posto zemljišta koje obrađuju Kinezi formalno je, piše BBC, u vlasništvu nekog ruskog državljanina. Kinezi najviše uzgajaju soju i povrće.

Iako su mnogi u Rusiji zadovoljni jer bi plodna područja ostala neobrađena i posve pusta, ipak gotovo 40 posto Rusa, što pokazuju sociološka istraživanja, smatra da Kina prema Rusiji ima “ekspanzionističke namjere”, a oko polovina njih misli da Kina ugrožava teritorijalni integritet Rusije. Trećina Rusa je uvjerena da Kina potkopava ekonomsku moć zemlje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR