19 °

max 20 ° / min 13 °

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

17° / 13°

Četvrtak

16.05.

23° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izglasan impičment Donalda Trampa-on poručuje: Političko samoubistvo demokrata

Izvor: Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svijet

Tag Video
Comments 0

Izglasan impičment Donalda Trampa-on poručuje: Političko samoubistvo demokrata

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je impičment (impeachment) predsjednika Donalda Trampa (Trump) čime je je on postao tek treći predsjednik u istoriji SAD koji je optužen za zloupotrebu ovlašćenja Predsjednika i opstrukciju pravde. Nakon ovoga slijedi mu suđenje u Senatu koje je planirano za januar 2020. Neophodan minimum za impičment bio je 216 glasova. 

Glasanje po prvom članu zakona za impičment -zloupotreba ovlašćenja je bilo 230 za, dok je protiv bilo 197 članova Predstavničkog doma SAD. Za opstrukciju Kongresa rezultat je bio 229 prema 198.

"Veliki dan za američki Ustav, tužan dan za Ameriku," rekla je na press konferenciji neposredno nakon glasanja predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy). Malo prije toga, objavljujući rezultate glasanja, Pelosi je dala znak kolegama iz Demokratske stranke da slučajno ne slave izglasavanje impičmenta, javili su izvještači američkih medija u živom prijenosu. Pelosi se dugo opirala pritisku svoje stranke za opoziv američkog predsjednika, i na takvu je incijativu pristala tek nakon što je uzbunjivač zvanično prijavio telefonski razgovor u kojem je Tramp tražio uslugu od ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog-istragu protiv Bajdenovih. Dalja svjedočenja američkih top diplomata potvrdila su te navode, pa je šefica većine u Predstavničkom domu ipak pristala na pokretanje procesa opoziva.

Predsjedavajući Komiteta za pravosuđe Džeri Nadler (Jerry) je na istom pressu nakon glasanja još jednom dodao da "niko, čak ni predsjednik nije iznad zakona", dok je predsjednik Komiteta za pravosuđe Adam Šif apelovao na senatore da tokom glasanja zahtijvaju od Bijele kuće dokumenta koja je Trump odbio da dostavi, dodajući da "predsjednik nije samo zloupotrijebio svoj položaj već prijeti da će to učiniti ponovo".

"Pitanje je da li će lider većine dozvoliti pošteno suđenje. Mi smo obavili svoju dužnost u Predstavničkom domu i mi smo podržali Ustav. Pitanje je sada da li će Senat obaviti svoju dužnost," rekao je Šif. Lider republikanske većine u Senatu, Mič Mekonel (Mitch McConnell) je ranije poručio da će svaka akcija u Senatu tokom suđenja Trampu biti koordinirana sa Bijelom kućom i da "nema šanse da će dozvoliti da predsjednik bude ukonjen iz kancelarije".

Američki mediji navode kao iznanađanje da je Pelosi rekla da će se za sada uzdržati od slanja dva člana zakona u Senat, dok se kako je rekla ne obezbijede uslovi za fer suđenje.Nije međutim jasno kako ih Pelosi može prisliti na fer proces.

Istovremeno, kako prenose mediji, Donalad Tramp je govorio na izbornom skupu u Batl Kriku u Mičigenu.

"Besposlene demokrate su proglasile svoju duboku mržnju i prezir prema američkom narodu" rekao je Tramp pristalicama. "Ovaj nezakoniti jednostranački impičment je marš političkog samoubistva za Demokratsku stranku".

Na snimcima koje prikazuju mediji sa skupa u Mičigenu, vidi se da je Trump izrazito crven u licu i bijesno se obraća pristalicama uvredljivo kvalifikujući Pelosi, kao i još neke kongresmene i kongresmenke, uključujući i nedavno preminule, konkretno kongresmena Džona Dingela (John Dingell), na šta je na Twitteru reagovala njegova supruga, takođe članica Kongresa, Debi (Debbie), poručivši Trampu da ju je duboko uvrijedio.

Britanski Gardijan (The Guardian) je svoju prvu analizu odmah nakon glasanja naslovio:"Trampov impičment može biti samo još jedna bitka u američkom građanskom ratu".

"Tramp će biti povrijeđen, kiptjeti od bijesa, željan osvete i okrenuti težinu impičmenta protiv svojih neprijatelja u 2020-toj," piše Dejvid Smit (David Smith) iz Vašingtona.

Amerika pred istorijskom odlukom; Tramp: Molite se!

Analiza: Kako će Kongres glasati o Trampovom opozivu, da li ga impičment jača?

Višesatnu raspravu u Kongresu su predvodili predstavnici dva ključna komiteta u istrazi predsjednika Trampa, za pravosuđe i obavještajne službe.

Izjašnjavanje i iznošenje arugumenata u prosjeku je trajalo po minut, a argumenti su identični onim koji su dvije strane iznosile tokom istrage i javnih saslušanja u Kongresu.

Demokrate su podsjećale na glavne nalaze istrage, da je Tramp zloupotrijebio ovlasti time što je od predsjednika Ukrajine, Volodomira Zelenskog, prijeteći zadržavanjem američke vojne pomoći Kijevu, vrijedne 400 miliona dolara, koju je odobrio Kongres, tražio istragu protiv mogućeg protivkandidata na izborima iduće godine - bivšeg potpredsjednika SAD, Džoa Bajdena (Joe Biden), odnosno, njegovog sina Hantera (Hunter) koji je sjedio u Bordu direktora ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Drugi član zakona po kojem se Tramp tereti je opstrukcija Kongresa, zato što je odbijao da sarađuje u istrazi koja je prethodila impičmentu, tako što je naredio Stejt dipartmentu, Sekretrijatu za energiju, ministarstvima: odbrane, ekonomije i budžeta da ne dostavljau dokumenta koja je od njih tražio Kongres, te zabranom koju je Bijela kuća stavila na javno svjedočenje 12 bivših i sadašnjih članova administracije.

Kako je više puta ponovio predsjedavajući Komiteta za obavještajne službe Adam Šif (Schiff), uzvraćajući na optužbe republikanaca da je riječ o jednostranačkoj prevari, „ako Trumpovo ponašanje u slučaju Ukrajine nije za impičement - ništa nije“.

Nekoliko republikanaca je na jedno od reagovanja Šifa uzvikivalo „buuuu“.

Naglašavajući neprekidno ove argumente, koje su potvrdile i visoke američke diplomate uključene u sporni događaj, uključujući i Trampovu čuvenu rečenicu iz telefonskog razgovora sa Zelenskim - „treba da nam uradite jednu uslugu“, demokrate su ponavljale da je njihova obaveza, prema američkoj demokratiji, očevima osnivačima SAD i budućim generacijama da pokažu da Predsjednik te zemlje nije iznad zakona. Među onima koji su strasnim govorima branili argumente na kojima se temelji američka demokratija su ikona ljudskih prava, legendarni kongresmen Džon Luis (John Lewis) iz Džordžije, koji je marširao sa dr. Martinom Luterom Kingom (Luther), ali i mlade zvijezde progresivnog krila demokrata Rašida Talib iz Mičigena (Rashida Tlaib) i Ajana Prisli (Ayanna Pressley) iz Masačuseca.

Republikanci sa nijesu osvrtali na nalaze istrage, već jedan za drugim ponavljali da je na djelu pokušaj prekrajanja rezultata američkih izbora 2016. i uklanjanje legitimno izabranog predsjednika, da bi ga onemogućili da dobije još jedan mandat na izborima naredne godine.

Republikanski kongresmen Tim Volberg (Walberg) je direktno optužio demokrate da su oni ti koji pokušavaju da se miješaju u američke izbore, te da su oni sarađivali i sa Rusijom i sa Ukrajinom da bi srušili Trampa, dok je kongresmen iz Teksasa, Rendi Veber (Randy Weber) rekao da iza pokušaja uklanjana Trampa iz Bijele kuće stoji zavjera socijalista koji su preuzeli kontrolu nad Demokratskom strankom.

Raspravu i glasanje u Kongresu su pratili protesti građana u više američkih gradova koji su takođe zahtijevali da Tramp bude opozvan.

Proces bi prema ranijem planu u januaru  trebao da se preseli u Senat gdje većinu imaju republikanci koji su najavili da će proces okončati brzo odbacivanjem opoziva.

Samo su dva predsjednika prije Trampa bila opozvana, Endriju Džonson (Andrew Johnson), 1868. i Bil Klinton (Bill Clinton) 1999.Obojica su "preživjela" suđenje u Senatu. Ričrad Nikson (Richard Nixon) je podnio ostavku 1974. da bi izbjegao impičment.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR