15 °

max 20 ° / min 11 °

Ponedjeljak

06.04.

20° / 11°

Utorak

07.04.

21° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 8°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

22° / 9°

Subota

11.04.

23° / 9°

Nedjelja

12.04.

21° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Trampov saveznik osuđen na tri i po godine zatvora

Izvor: Foto:Wikipedia

Svijet

Comments 0

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Trampov saveznik osuđen na tri i po godine zatvora

Rodžeru Stounu, dugogodišnjem prijatelju i savezniku predsjednika SAD Donalda Trampa, izrečena je zatvorska kazna u trajanju četrdeset mjeseci.

On je optužen za laganje Kongresa, uticaja na svjedoke i opstrukciju pravde u istrazi o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016, a u novembru 2019. osuđen po ukupno sedam tačaka optužnice, dok mu je kazna izrečena juče.

Ejmi Berman Džekson, sudija Federalnog okružnog suda, prilikom obrazlaganja presude, izjavila je da je Stoun zaslužio značajnu zatvorsku kaznu, ali da je sedam do deset godina zatvora, koliko je predložilo tužilaštvo - previše.

Sud je zatvorsku kaznu 40 mjeseci izrekao poslije neočekivanog postupka ministra pravde Vilijama Bara, koji se umiješao u slučaj Stouna i zatražio smanjenje prvobitno predložene kazne.

Taj slučaj obiljležile su kontroverze pošto je nakon istupa ministra Bara, koji je zatražio da se Stounu umanji kazna, reagovao predsjednik SAD-a Donald Tramp, koji ga je zbog te inicijative pohvalio.

Barovo traženje manje kazne od one koji su predložili njegovi tužioci je izazvalo mini revolt unutar ministarstva pravde. Četvoro federalnih tužilaca koji su predložili da Rodžer Stoun bude osuđen na sedam do devet godina zatvora povuklo se iz slučaja posle intervencije ministra pravde.

Američki predsjednik, koji je tokom nedjelje odobrio pomilovanja za jedanaest zatvorenika iz uticajnijih sfera društva, poručio je da se, za sada, uzdržava od takvih poteza.

"Neću se koristiti širokom ovlašćenjima kojima raspolažem kao predsjednik Sjedinjenih Država. Želim da se proces okonča. Mislim da je to najbolje jer bih volio da Rodžer bude oslobođen", rekao je Tramp.

Zbog prijedloga o blažoj kazni za Rodžera Stouna ponovo su pokrenute nedoumice o Trampovom uticaju na Ministarstvo pravosuđa koje bi trebalo da deluje nezavisno.

Pravni zastupnici 67-godišnjeg Rodžera Stouna tražili su za svog klijenta uslovno oslobađanje, navodeći kao razloge za to njegove godine, zdravlje i čist dosije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR