7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koronavirus stigao u Švajcarsku, Austriju, Španiju, sumnja i u Mađarskoj

Izvor: Foto: EPA

Svijet

Comments 0

Koronavirus stigao u Švajcarsku, Austriju, Španiju, sumnja i u Mađarskoj

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Austrijske i švajcarske vlasti saopštile su danas da su registrovani prvi slučajevi infekcije koronavirusom u te dvije zemlje.

U Austriji su dvije osobe dobile virusnu upalu pluća na području Tirola koje se graniči sa Italijom.

Lokalne vlasti Tirola navele su da su oba pacijenta u karantinu u bolnici u Insbruku, na zapadu zemlje.

Švajcarske vlasti saopštile su da je slučaj zaraze koronavirusom zabilježen u kantonu Tičino koji se graniči sa Italijom.

"Potvrđen je prvi slučaj zaraze", izjavio je Frans presu neimenovani portparol zdravstvene službe i dodao da je pacijent registrovan u Tičinu.

Sumnja na koronavirus u Mađarskoj

Još jednom mađarskom državljaninu za kojeg se sumnja da je zaražen koronavirusom određen je karantin, saopštile su vlasti te zemlje.

Riječ je o vozaču kamiona koji se nedavno vratio iz italijanske pokrajine Lombardija, rekao je državni sekretar za spoljne poslove Tamas Menčer, dodajući da muškarac nema groznicu, ali da je prijavio da se ne osjeća dobro i da je prebačen u bolnicu.

Još jedan vozač kamiona obavijestio je mađarskog konzula u Milanu da se trenutno nalazi u karantinu u Lombardiji, ali da nema nikakve simptome, rekao je državni sekretar, a javila mađarska agencija MTI.

Do sada nije bilo potvrđenih slučajeva koronavirusa u Mađarskoj, ali pojava virusa ne može se isključiti, rekao je Menčer.

Državni sekretar je takođe obavijestio javnost da su pod mjerama karantina i srednjoškolci koji su se vratili sa sjevera Italije u nedjelju uveče i kasnije, ali da nemaju simptome virusa.

Prvi slučaj koronavirusa u kopnenom dijelu Španije

U Španiji je otkriven prvi slučaj koronavirusa na kopnu, nakon što je hotel sa četiri zvjezdice na Kanarskim ostrvima izolovan jer je otkriveno da su jedan gost, a potom i njegova supruga, zaraženi.

Španska vlada je saopštila da je jedna žena iz Barselone pozitivna na koronavirus nakon nedavnog putovanja u sjevernu Italiju, gdje ima više od 280 oboljelih, prenio je Rojters.

Portparolka španske vlade Marija Hesus Montero izjavila je ranije danas da će gosti u hotelu, u kojem je boravio Italijan s dijagnozom koronavirusa, ostati u hotelu dok drugi test u potpunosti ne potvrdi infekciju.

"Za sada će gosti ostati u hotelu do drugog testa i zavisno od rezultata, biće preduzete odgovarajuće zdravstvene mjere", rekla je Marija Montero na nedjeljnoj konferenciji za štampu.

Ona je dodala da je supruga Italijana zadržana u izolaciji i testirana na virus na ostrvu Tenerife.

Španske zdravstvene vlasti saopštile su da će testirati goste hotela i osoblje.

Kasno juče saopšteno je da je jedan italijanski ljekar koji je bio na ljetovanju na Tenerifima bio pozitivan na test na koronavirus. Danas je utvrđeno da je pozitivna i njegova supruga, saopštila je regionalna vlada.

Njih dvoje se sada nalaze u izolaciji u bolnici. Prije jučerašnjeg dana u Španiji je bilo dva slučaja zaraženih koronavirusom, nemački turista u La Gomeri i Britanac na Majorki.

U susjednoj Italiji je naglo povećan broj zaraženih posljednjih dana. U toj zemlji je preminulo sedam osoba, i to su pretežno stariji ljudi ili pacijenti sa drugim oboljenjima.

U Kini, gdje se prvo pojavila bolest, inficirano je više od 77.000 ljudi, od kojih je više od 2.600 umrlo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR