7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO-a

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO-a

Izvor: Aljazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Sjeverna Makedonija je danas popodne postala 30. članica NATO-a, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Nikola Dimitrov.

On je sa ambasadorkom SAD-a u Skoplju Kate Meri Burns video vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Sjeverne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD-a sam bio svjedok posljednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, prije nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO-a", rekao je Dimitrov u online izjavi, prenijela ja agencija Beta.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije ja najavio da će u ponedjeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sjedištu NATO-a u Briselu i u komandi Savezničkih snaga u Norfolku u američkoj državi Virdžiniji.

"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Sjeverne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO-a koji će biti održan video konferencijom", rekao je Dimitrov.

Nešto ranije predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pandorevski rekao je da će Sjeverna Makedonija kao društvo morati napraviti još mnogo toga da bi postigla standarde koje ima jedna članica NATO-a.

"Zbog toga, kada se prebrodi kriza s epidemijom, očekujem da nadležni politički faktori usmjere sve kapacitete prema postizanju krajnjeg cilja što je prije moguće."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR