15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova prijetnja Italiji: Mafija vrijeba najteže pogođene

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Nova prijetnja Italiji: Mafija vrijeba najteže pogođene

Autor: Antena M

  • Viber

Pisac Roberto Savijano upozorava da je u doba pandemije mafija spremna da u svoju mrežu uhvati nesrećnike koje će ekonomske posljedice najteže pogoditi.

Mafijaške skupine samo čekaju pad italijanske privrede kako bi lako prigrabile poslove, ocjenjuje autor knjige "Gomora" u kojoj opisuje način rada napuljske mafije Kamore.

"Mafija samo to i čeka, krizu", jer su posrnule firme odjednom bez partnera i onda uskaču kriminalne organizacije, objašnjava Roberto Savijano u intervjuu video-vezom za strane dopisnike u Italiji.

"Postanete partner, uđete u posao", kaže Savijano i objašnjava kako se to danas radi mnogo elegantnije, "ne kao nekad uz prijetnju pištoljem". "Sad dolaze njihovi finansijski savjetnici i neko vrijeme savjetuju".

U "Gomori" Savijano opisuje kako osim tradicionalnih kriminalnih aktivnosti kojima se mafija bavi (krijumčarenje i droga), napuljska Kamora proširuje svoj uticaj na tradicionalu privredu, na modu, zbrinjavanje otpada, prenosi Poslovni dnevnik.

Razne italijanske mafije imaju velik uticaj na brojne važne privredne djelatnosti kao što su građevinarstvo, otpad, poljoprivreda, hotelijerstvo, vjetroelektrane…

"Ako Evropa brzo ne interveniše, umnožavanje mafijaškog novca koji je već u opticaju u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Belgiji, biće izvan kontrole", rekao je Roberto Savijano.

Osim što snabdijevaju hranom najsiromašnije slojeve stanovnika u Napulju, mafijaši su naložili zajmodavcima da otpišu kamate svojim dužnicima.

"Zašto su to učinili? Pa u zamjenu za uslugu", kaže Savijano koji danas živi u Njujorku i ima policijsku zaštitu otkako je objavio "Gomoru" 2006, pa su počele da stižu prijetnje smrću.

Usluge koje će mafija zauzvrat zatražiti mogu biti glasovi na izborima ili će dužnik morati da pristane, na primjer, da se na njegovo ime sastavi neki ugovor, objašnjava Savijano.

Ove nedjelje njemački dnevnik "Velt" izazvao je polemiku u Italiji napisavši da mafija samo čeka da padne "kiša novca iz Brisela" dok se Berlin i Rim spore o finansijskom fondu kojim bi se pomoglo državama najteže pogođenima pandemijom.

"Velt" upozorava da nije dobro neograničeno i bez ikakve kontrole dijeliti evropski novac, ali Savijano smatra da njemački list greši.

Upravo suprotno, nestašica novca gura sirotinju ravno u mafijaške ralje, kaže Savijano.

I nije on prvi koji na to upozorava.

"Kriminalci imaju novac, ne razbijaju glavu birokratijom i znaju jako dobro na koja vrata pokucati, vrlo su brzi, efikasni i konkretni. Pripazite, to je trka, ako stignu prije nas, prijeti nam kriminalna zaraza. U Napulju, ali i cijeloj Italiji", rekao je napuljski gradonačelnik Luiđi de Magistris za agenciju AFP.

"Brojni radnici, oni bez stalnog zaposlenja, sezonski radnici, oni koji rade na crno, prvi su na udaru krize (…) i zato će baš oni biti rezervoar iz kojeg će kriminalci angažovati svoje plaćenike, najviše na jugu, najsiromašnijem dijelu Italije", izjavila je italijanska ministarka unutrašnjih poslova Lusijana Lamorgeze i najavila strožu policijsku kontrolu.

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su se u četvrtak da će podržati evropsku privredu duboko potresenu korona-krizom putem finansijskog paketa od 500 milijardi eura za države, kompanije i nezaposlene, a dogovorile su i budući "fond za obnovu".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR