8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska crkva: ZATVARAMO HRAMOVE ZA VJERNIKE U MOSKVI

Svijet

Comments 4

Ruska crkva: ZATVARAMO HRAMOVE ZA VJERNIKE U MOSKVI

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Moskvi (oko 12,6 miliona stanovnika) i Moskovskoj oblasti (Podmoskovlju, oko 7,7 miliona stanovnika), oglasio se juče vrh Ruske pravoslavne crkve izdajući, po naređenju državne sanitarne vlasti, obavezujuće antikorona mjere područnoj jerarhiji oba reda – parohijskome i monaškome sveštenstvu.

Počev od danas, u svim crkvama i manastirima rasprostranjenim u ruskoj prijestonici i Moskovskoj oblasti, zabranjuje se da vjernici prisustvuju bogosluženjima.

Okružnicu sa naznačenim mjerama je u ime i s blagoslovom patrijarha Kirila Gundjajeva potpisao Dionisij Porubaj, mitropolit voskresenjski, prvi vikar Patrijarha Moskovskoga i cijele Rusije.

Zbog važnosti dokumenta, objavljujem integralni prijevod:

„Njihovim preosveštenstvima arhijerejima, upraviteljima vikarijata u Moskvi, nastojateljima i igumanijama stavropigijskih manastira rasprostranjenih u Moskvi i Moskovskoj oblasti:

Posljednjih neđelja prijestoni grad Moskvu i Moskovsku oblast pogodilo je zlo uništavajući zdravlje i ubijajući ljude. Ljekari koji ulažu mnogo napora da poraze bolest, napominjali su i napominju, da je glavno sredstvo protiv širenja infekcije i protiv uzrokovanjâ smrti ili ozbiljnih posljedica po zdravlje mnogih ljudi – ‘socijalna izolacija’, odnosno neopozivi boravak u svojim domovima i stanovima.

U takvim okolnostima, brinući se za život i zdravlje ljudi, Njegova Svetost Patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril, sa bolom u srcu, a slijedeći uputstva sanitarnih vlasti, pozvao je pravoslavne hrišćane da se suzdrže od obilaska crkava i ostanu u svojim domovima, obavljajući kućne molitve i učestvuju u bogosluženjima tokom video emitovanja.

Nažalost, sanitarne vlasti izvještavaju da se situacija u Moskovskoj oblasti i dalje pogoršava. Od 10. aprila porast broja korona-slučajeva je 17%, a ukupno je bolesno gotovo 10.000 ljudi. Daljnja takva dinamika, prema procjeni ljekara, može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Sveštenstvo nekoliko moskovskih hramova takođe pati od ove bolesti. Bogosluženja su u tim hramovima privremeno obustavljena, a njihovome sveštenstvu naložena je obavezna samoizolacija.

Uprava Moskovske patrijaršije za grad Moskvu dobila je naređenje glavnoga državnoga sanitarnoga ljekara grada Moskve, E. E. Andrejeva, uključujući sljedeće zahtijeve:

1. Uzimajući u obzir nastalu epidemiološku situaciju, donijeti rješenje o uvođenju dodatnih sanitarnih i antiepidemijskih mjera od 13. aprila 2020. do 19. aprila 2020. sa mogućim daljim produženjem, a u okviru kojih je potrebno:

1.1. preduzeti mjere za sprječavanje događaja sa velikim brojem ljudi;

1.2. obezbijediti privremenu obustavu pośeta građana teritorijama, zgradama, objektima, ustanovama (prostorijama u njima) u vlasništvu i (ili) podređenim Upravi Moskovske patrijaršije za grad Moskvu, osim sveštenikâ, kao i licâ čije je prisustvo potrebno za bogosluženje i funkcionisanje vjerskih zgrada, kao i za on-lajn emitovanje bogosluženja na internetu.

S tim u vezi, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskoga i cijele Rusije Kirila – vama, upraviteljima parohija, nastojateljima i igumanijama stavropigijskih manastira rasprostranjenih u Moskvi i u Moskovskoj oblasti, dužnost je:

1. Ispunite gornja uputstva glavnoga državnoga sanitarnoga ljekara grada Moskve i obavljajte bogosluženja u vrijeme koje je on odredio samo uz učešće crkvenoga sveštenstva, kao i zaposlenih i dobrovoljaca čije je prisustvo neophodno. O prijemu ovoga uputstva i izvršenju treba da me lično izvijeste do večeri 13. aprila 2020. godine, slanjem izvještaja u kancelariju vikarijata (za stavropigijske manastire – u kancelariju Sinodalnoga odjeljenja za manastire i monaštvo).

2. Na kraju liturgije, na praznik Ulaska Gospodnjega u Jerusalim [juče, na Cvijeti – prim.prev], obavijestite parohijane o primljenome naređenju glavnoga državnoga sanitarnoga ljekara grada Moskve i utješite ih očinskim riječima.

3. Izvod iz naređenja glavnoga državnoga sanitarnoga ljekara grada Moskve treba da bude postavljen na dverima crkava i ulaznim kapijama ili kapijama teritorije hrama (uzorak izvoda je u prilogu).

4. U komunikaciji sa parohijanima i u publikacijama parohijskih informativnih medija, pozovite sve koji su prisiljeni da ostanu u svojim domovima da nastave da se mole, pridružujući se televizijskim emisijama Patrijaršijskih bogosluženja na kanalima ‘Спас’ i ‘Союз’, kao i video emisijama parohijskih i manastirskih bogosluženja, ili pomoću uputstava objavljenih na zvaničnoj veb stranici Ruske pravoslavne crkve za bogosluženja u kući. Preporučujem postavljanje navedenih uputstava takođe na parohijske informativne medije. U bliskoj budućnosti biće objavljene preporuke za blagoslov vaskršnjih praznika.

U sadašnjem teškom vremenu, kada smo svi mi – arhijereji, sveštenici, đakoni, monasi, laici – lišeni mogućnosti da budemo zajedno u crkvama tokom bogosluženja za Strasnu (Veliku) neđelju i praznik Vaskrsa, trebalo bi da ojačamo molitvu, prihvatajući iskušenje koje nas zadesi kao način da ojačamo vjernost Bogu i iskažemo ljubav prema ljudima.

Važno je objasniti parohijanima da ih privremena ograničenja boravka u hramu ne lišavaju mogućnosti da se iz dana u dan pridružuju velikim događajima Strasne neđelje i Vaskrsenja Gospodnjega čitanjem Svetoga pisma, učestvovanjem u on-lajn bogosluženjima i molitvama čitanjem bogoslužbenih knjiga u kući.

Prenosim svima vama blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha, koji se neprestano moli za cijelo sveštenstvo i ljude, da nas uskoro prođe ova nevolja i Gospod da nas sačuva. Želim svima nama hrabrost i snagu u ovim molitvenim danima, uz nadu u nastupajući Vaskrs Božiji, radost koja je izvan svake privremene tuge”.

***
Link na tekst saopštenja, sajt Moskovske patrijaršije:

http://www.patriarchia.ru/db/text/5620438.html

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

Ne daj Risto da zatvore Svetinje SPC a. Pušti Ruse, nemaju oni pojima kako se to radi, tamjan i kašikica su SPAS, bar za te. Ako ti šta bude, nijesmo mi zlopamtila, doći ćemo ti u posjet, hoćemo Bogomi. Samo se ti razboli, a naše je sve ostalo.

Cale

Ako čuje pukovnik,n....ali ste!

Đpoko Orlandić

Sve crkve u svijetu su zabranile obrede sa vjernicima. Čak i SPC u Srbiji i zemljama EU. Samo MCP prkosi državi i epidem. struci i hoće po svaku cijenu da drže litije i molebane. To su otvoreno zagovarali Šoć i Džomić. Nije njima do vjerskih događanja, no po svaku cijenu izazivanja katastrofe u CG