23 °

max 36 ° / min 23 °

Utorak

11.08.

36° / 23°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mediji identifikovali Rusa navodno na zadatku da otruje češke zvaničnike

Izvor: rsvk.cz

Svijet

Comments 0

Izvor: RFE

Autor: Antena M

  • Viber

Mediji identifikovali Rusa navodno na zadatku da otruje češke zvaničnike

Češki mediji identifikovali su čovjeka za koga kažu da je tajni ruski diplomata koji je u zemlju ušao prije skoro dva mjeseca s koferom u kojem je bio ricin, u okviru navodnog plana da otruje tri zvaničnika u Pragu koji su svojim postupcima naljutili Kremlj, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U emisiji “168 sati” emitovanoj 10. maja na javnoj češkoj televiziji citiran je neimenovani izvor iz bezbjednosnih službi koji je rekao da je prije dva mjeseca Andrej Končakov sletio na praški aerodrom Vaclav Havel s otrovom i odvezen u rusku ambasadu u češkoj prijestonici, koja se dugo smatra kontrolnim centrom ruskih špijunskih aktivnosti.

Končakov (34) odbacio je navode u izjavi za češki informativni portal Seznam zpravi (Seznam Zpravy), rekavši da su u koferu bila “dezinfekciona sredstva i bombone”.

“To mora da je greška”, rekao je Končakov za sajt i odbio da odgovori na dodatna pitanja rekavši da mu prvo treba odobrenje iz Moskve.

Moskva, koja je optuživana za napade na svoje kritičare u inostranstvu, uključujući trovanje novičokom dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018, takođe je odbacila optužbe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da to “liči na novinarsku patku”, dok su drugi ruski zvaničnici priču nazvali dijelom antiruske kampanje.

Ruska ambasada u Pragu 11. maja je na Fejsbuku (Facebook) objavila saopštenje u kojem tvrdi da je Končakov bio meta neodređenih prijetnji. U saopštenju se navodi da ambasada za Končakova traži zaštitu češke policije.

Prema lokalnim medijima, češka obavještajna služba sumnja da Končakov radi kao ruski špijun. Nekoliko pokušaja da se kontaktira češka kontraobavještajna služba BIS radi potvrde tih navoda nisu bili uspješni.

Sporna istorija

Navode o planu s ricinom prvi je objavio češki istražni nedjeljnik Respekt 26. aprila, usred izvještaja o sumnjama na hakerske napade uz podršku Rusije na ključnu češku infrastrukturu. Nedjeljnik je naveo da su meta navodnog napada ricinom bili gradonačelnik Praga Zdenek Hrib, kao i čelnici dvije opštine Ondrej Kolar i Pavel Novotni (Novotny).

Hrib je podržao plan da se ime trga ispred ruske ambasade u Pragu preimenuje po ubijenom kritičaru Kremlja Borisu Nemcovu.

Kolar je podržao da se u njegovom 6. praškom okrugu ukloni statua sovjetskog generala iz Drugog svjetskog rata, što je Rusija osudila, navodeći da slučaj ispituje kao kršenje sporazuma o prijateljstvu Rusije i Češke iz 1993. godine.

Moskva je iznervirana događanjima s tom statutom od 2018, kada je na spomeniku otkriven novi prateći tekst. U zapisu se opisuje vodeća uloga maršala Ivana Konjeva u gušenju antisovjetskog ustanka 1956. godine u Mađarskoj, njegov doprinos izgradnji Berlinskog zida i pripremi sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. kojom su slomljene liberalne reforme poznate kao Praško proljeće.

Poslije toga Čehoslovačku je preuzeo tvrdi komunistički režim lojalan Moskvi koji je trajao do 1989. godine, kada je svrgnut antikomunističkom Plišanom revolucijom.

Novotni je iznervirao Moskvu kada je u svom praškom okrugu krajem prošle godine odobrio izgradnju spomenik Vlasovljevoj vojsci, dezerterima iz sovjetske armije koji su se borili na strani nacista, mada im se pripisuju zasluge da su u poslednjim danima Drugog svjetskog rata pomagali u oslobađanju Praga.

Sva tri zvaničnika su, prema izvještajima, sada pod 24-časovnom policijskom zaštitom, dok je premijer Andrej Babiš rekao da Češka neće tolerisati “nijednoj svjetskoj sili” pokušaje mešanja u unutrašnje stvari, mada je malo zvaničnika javno govorilo o optužbama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin isticao je ulogu Sovjetskog Saveza u savezničkim naporima za pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, zanemarujući ili kritikujući svaku činjenicu koje omalovažava taj narativ ili mu protivrječi. Sovjetski Savez je imao najviše žrtava u Drugom svetskom ratu, ali njegova okupacija ili oslobađanje teritorija rezultirali su višedecenijskim komunističkim režimima koje je Moskva podržavala u istočnoj Evropi, uključujući Čehoslovačku.

Prema izvještaju emisije “168 sati”, Končarov je stigao na praški aerodrom 14. marta – mnogo prije nego što se navodilo u prvim izvještajima – s ricinom u prtljagu koji on, kao diplomata, po standardnom protokolu nije morao da da na provjeru češkim carinskim službenicima.

Seznam zpravi je naveo da je Končakova pokupio vozač ruske ambasade, u izvještaju identifikovan kao Aleksandar A., za koga češka obavještajna služba sumnja da je agent ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) i koji je navodno zadužen za preuzimanje ruskih diplomata, vodeći računa ne samo o njihovoj fizičkoj bezbjednosti, već i o svim tajnim dokumentima ili drugim stvarima koje mogu nositi sa sobom.

Ličnost iz sjenke

Vjeruje se da je Končakov rođen u Moskvi 1986. godine. Drugi javni detalji o njemu su malobrojni, nejasni, pa čak i naizgled protivrječni. Prema moskovskom istražnom portalu Insajder (The Insider), Končakov je diplomirao na Moskovskom institutu za inženjerstvo i fiziku (MIFI).

Prema javnim podacima, nije jasno kada je diplomirao. Insajder navodi da je Končakov počeo da radi u Pragu za Rossotrudničestvo, državnu agenciju zaduženu za staranje o Rusima koji žive u inostranstvu.

Takođe je naveden kao direktor Ruskog centra za nauku i kulturu u Pragu od decembra 2017. Na sajtu tog centra navodi se da je Končakov studrio na MIFI-ju, mada ga identifikuje kao Nacionalni istraživački nuklearni univerzitet s akronimom MEPhI. Dalje unoseći zbrku, navodi se da je Končakov studirao međunarodne odnose.

Prema Seznam zpravi, Končakov je živio u Češkoj nekoliko godina, ali je diplomatski status stekao tek prošle godine.

Šefica Rossotrudničestva Eleonora Mitrofanova rekla je da su izvještaji “neosnovane provokacije”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR