11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji očekuje velika ulaganja u ekonomski rast Zapadnog Balkana

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Varhelji očekuje velika ulaganja u ekonomski rast Zapadnog Balkana

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski komesar Oliver Varhelji izjavio je da se očekuju velika ulaganja u ekonomski rast i oporavak od epidemije koronavirusa na Zapadnom Balkanu, uz povećanje garancija EU do 130 milijardi eura za ulaganja, uz saradnju sa svjetskim kapitalom, u južne i istočne susjede EU i zapadnobalkanski region.

Varhelji je u Briselu takođe saopštio da će kroz Fond EU za trajni razvoj biti obezbijeđeno dodatnih 10,5 milijardi eura za podršku susjedstvu i dio tih sredstava će prvi put biti namijenjen i pomoći Zapadnom Balkanu za suzbijanje posljedica epidemije koronavirusa.

Ta potpora će, po njegovim riječima, biti usredsređena na privredni oporavak, mala i srednja preduzeća, zapošljavanje, energetiku, transport, digitalnu ekonomiju, zaštitu prirodne sredine i "zelenu privredu", a dodatnih milijardu eura EU bi omogućilo da se dobiju garancije od dvije milijarde eura prvi put i za područje Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširivanje je rekao i da je Savjetu ministara EU i Evropskom parlamentu predloženo da se uveća i na 14,5 milijardi eura vrati svota predviđena za iduću višegodišnju podršku programima za pripremu kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Varhelji je je to izjavio na konferenciji za štampu, na kojoj je visoki predstavnik EU Žozep Borel obrazložio ciljeve i sredstva za međunarodno djelovanje Unije za koje je predviđeno 118 milijardi eura u višegodišnjem budžetu EU od 2021. do 2027.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR