14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Parada u Moskvi još jedna epidemiološka bomba? Zvanice i gledaoci bez zaštite protiv korone

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Tag Gallery
Comments 2

Parada u Moskvi još jedna epidemiološka bomba? Zvanice i gledaoci bez zaštite protiv korone

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Vojna parada povodom Dan pobjede nad fašizmom, koja je odložena 9. maja zbog epidemije Kovida-19, održana je u Moskvi i još 17 ruskih gradova.

Na Crvenom trgu u Moskvi nije bilo posebnih anti-epidemijskih mjera. Svi gosti, među njima i veterani Drugog svjetskog rata, sjedjeli su jedni pored drugih, prenosi N1.

Rusija je tek juče ukinula sve zabrane kretanja i otvorila restorane i prodavnice. Parada je, za zemlju koja je treća u svijetu po broju zaraženih, test koliko je korona savladana. Parada je i test odnosa Rusije i svijeta - ko od lidera drugih država nije dobio pozivnicu i ko je došao.

Prošlo je 75 godina od kako je Sovjetski Savez zadao odlučan udarac nacističkoj Njemačkoj. Drugi svjetski rat odnio je na tlu te zemlje 20 miliona života.

"Upravo je naš narod uspio da savlada fašizam - to strašno, fatalno zlo. Nanijevši mu 75 odsto svih gubitaka koje je pretpio u ratu. Taj put do pobjede podrazumijevao je nezapamćene žrtve i patnju. Naša obaveza je da tu istinu čuvamo i predamo našoj djeci, unucima i praunucima. Današnja parada je u znak svete istine, pokoljenja pobjednika", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Poziv da prisustvuju paradi, koja je odložena 9. maja, prihvatili su francuski predsjednik Emanuel Makron i kineski Si Điping, ali današnjoj svečanosti prisustvovali su uglavnom lideri zemalja Zajednice nezavisnih država.

Paradi nije prisustvovao predsjednik Kirgizije, Soronbaj Ženbekov, jer je kod dva člana u njegovoj delegaciji otkriven virus.

Okupljeni građani o opasnosti te vrste nisu ni razmišljali.

"Barem sam imao sreću da vidim mlaznjake, ali mediji bi trebalo da istraže zašto zbog ograde nismo mogli da vidimo teško naoružanje", kaže stanovnik Moskve.

"Utisci su nevjerovatni. Ne žalim što sam došao. Nažalost više smo čuli nego što smo vidjeli", naveo je Vadim, jedan od onih koji su došli da vide paradu.

Parada je održana samo nekoliko dana prije nego što će građani Rusije na referendumu odlučiti da li Putin može da zadrži vlast i poslije 2024, kada mu ističe trenutni mandat.

Parade su održane i u ruskoj enklavi Kalinjingradu, u dalekom Vladivostoku, u Sankt Peterburgu, ali i Sevastopolju na teritoriji anektiranog Krima.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Lscg

Sve su dali u naoruzanje.Narod glasan,nikad nista nije imao.Nije Rusija samo Moskva.Nikas nijesu nista napravili..auto,telefon,televizor,usisivac....nisra.Samo puske,pistolje,bombe...