13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pacijenti sa COVID-19 koji su uzimali statine imali manju smrtnost

Svijet

Comments 0

Pacijenti sa COVID-19 koji su uzimali statine imali manju smrtnost

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Pacijenti sa koronavirusom u kineskim bolnicama koji su uzimali statinske lijekove bolji su prošli od pacijenata koji nijesu uzimali lijekove za snižavanje holesterola, objavili su istraživači.

Pacijenti koji su uzimali statine imali su manju smrtnost i manje im je bio potreban mehanički ventilator da im olakša disanje, objavili su istraživači u časopisu "Cell Metabolism".

Hospitalizovani pacijenti koji su uzimali statine imali su smrtnost od 5,5 odsto, u poređenju sa 6,8 odsto smrtnosti kod pacijenata koji nijesu uzimali statine.

Ove je izvještaj koji bi mogao da uvjeri one koji su zabrinuti da bi upotreba ovih lijekova mogla da pogorša rezultate.

Velika studija koja se osvrnula na podatke skoro 14.000 pacijenata u kineskoj provinciji Hubej takođe je pokazala da ljudi nijesu imali veći rizik od smrtnosti ili teži oblik bolesti ako su uzimali lijekove za snižavanje krvnog pritiska koji se nazivaju angiotezin konvertujući enzimi (ACE) inhibitori i angiotenzina II receptor blokatora (ARB) zajedno sa statinima.

Postojala je određena zabrinutost zbog pacijenata koji uzimaju lijekove, jer virus djeluje na receptore, neku vrstu molekularnih vrata za ulazak u ćelije, koji se zove ACE2, a ti lijekovi indirektno utiču na ACE2.

Ono što studija ne pokazuje jeste da je uzimanje statina štitilo pacijente.

Takođe se ne može pokazati da li pacijenti sa blažim oblicima koronavirusne infekcije imaju bolje ili gore efekte ako uzimaju statine.

"Ovi rezultati podržavaju sigurnost i potencijalne koristi statinske terapije kod hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 i pružaju obrazloženje za prospektivne studije kako bi se utvrdilo da li statini pružaju zaštitu od smrtnosti povezane sa COVID-19", rekao je Hongliang Li sa Univerziteta Vuhan, koji je predvodio studijski tim, navodi se u izjavi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR