32 °

max 34 ° / min 21 °

Četvrtak

13.08.

34° / 21°

Petak

14.08.

35° / 22°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 23°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 23°

Utorak

18.08.

33° / 23°

Srijeda

19.08.

31° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gotova vakcina protiv koronavirusa?

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Izvor: Anadolija/Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Gotova vakcina protiv koronavirusa?

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je da su završena klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa koju je razvio ruski Istraživački institut Gamaleja.

"Klinička ispitivanja vakcine su završena i sada se pripremaju dokumenti za postupak registracije", kazao je Murashko novinarima.

Istakao je da će nakon registracije vakcine prvo biti vakcinisani zdravstveni i prosvjetni radnici te da će ova grupa potom biti pod ljekarskim nadzorom.

Dodao je da Ministarstvo zdravlja Rusije od oktobra planira sprovesti masovniju vakcinaciju.

Muraško je kazao da je i vakcina na kojoj radi Institut za virologiju Vektor u fazi kliničkog ispitivanja, napominjući da očekuju prijavu za testiranje još dvije moguće vakcine na dobrovoljcima u naredna dva mjeseca.

Da bi ova vakcina bila u široj upotrebi, potrebno je da prethodno bude testirana na ljudima u tri faze. U prvoj fazi kliničkih ispitivanja, na manjem broju zdravih dobrovoljaca ispituje da li je vakcina sigurna i prate se moguće nuspojave.

U drugoj fazi, efikasnost vakcine čija je pouzdanost već potvrđena testira se na više od 100 osoba. U trećoj i posljednjoj fazi isti se postupak ponavlja s nekoliko hiljada osoba. Cijeli proces može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 28. jula, 25 kandidata za vakcinu protiv COVID-19 nalazi se u fazi pretkliničkog razvoja, a 139 kandidata za vakcinu u fazi je kliničkog ispitivanja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

Odlicno nadajmo se je efikasna da nije samo novac u pitanju i prestiz ! Putin i Vucic neka prime prvi!