14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U eksploziji stradala supruga holandskog ambasadora donirala organe u Bejrutu

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

U eksploziji stradala supruga holandskog ambasadora donirala organe u Bejrutu

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Supruga holandskog ambasadora u Libanu, koja je u subotu preminula od posljedica eksplozije u Bejrutu, donirala je svoje organe za dva pacijetna, prenosi Euronews, pozivajući se na lokalne medije.

Hedvifg Valtmans -Molier (Hedwig Waltmans) i sama dugogodišnji diplomata, u sobotu je podlegla povredama zadobijenim usred razarajuće eksplozije koja je prošlog utorka pogodila prijestonicu Libana i u kojoj je smrtno stradalo 200 ljudi.

Stravična eksplozija u luci razorila je ogroman dio Bejruta, četvrtinu grada u kojem je 6000 osoba povrijeđeno, a 300.000 ostalo je bez krova nad glavom. Mnogi se još vode kao nestali, među njima na destine stranih radnika, navodi BBC.

Supruga holandskog ambasadora je bila donor organa i kako je saopštila njena porodica, to je privatna stvar, ali su lokalni mediji objavili da su organi donirani za dva pacijenta.

Hedvig(55) i njen suprug Jan, trenutno na dužnosti diplomatskog izaslanika u Libanu bili su skupa 38 godina, i oboje za sobom imaju ugledne diplomatske karijere u holandskom ministarstvu vanjskih poslova.U momentu eksplozije, oboje su se zajedno nalazili u dnevnoj sobi svoje rezidencije u Bejrutu, ali je, kako je saopštilo Ministarstvo ona od ekplozije pogođena “iz čiste loše sreće”, nakon čega je u subotu podlegla povredama u bolnici.   

U saopštenju holandskog mnistarstva je navedeno da su duboko ožalošćeni tragičnom viješću i da izaražavaju saučešće porodici. Iako je stradala kao supruga ambasadora, kako je rečeno, Hedvif Valtmans -Molier je predstavljala uzor posvećenog rada u “zahtjevnim, teškim i opasnim okolnostima” i sama kao diplomata Holandije širom svijeta.

Kako navodi Euronews, uz post ambasadora Jana Valtmansa sa Twittera, par se nedavno, neposredno uoči prošlosedmične stravične eksplozije u Bejrutu, vratio u Liban sa odmora u matičnoj domovini, Holandiji.

Eksplozija u luci izazvana nemarnim držanjem ogromne količine amonijum nitrata- 2.750 tona, još od 2013. godine, nadovezala se na nestabilnu situaciju i krizu u toj zemlji, prije svega uzrokovanu ekonomskim kolapsom i korupcijom, dodatno otežanu, pandemijom koronavurusa. Liban se već dugo muči sa korumpranom i nestabilnom vladom koju čine različite sektaške frakcije.

Ogorčeni građani, nakon šoka koji je izazvala eksplozija, za vikend su nasrnuli na vladine zgrade, tražeći odgovor na pitanje zašto je tolika količina amonijum nitrata tako dugo bila uskladištena u luci.

Predsjednik Libana Mišel Aoun (Michel) je istovremeno objelodanio da je tek sredinom jula obaviješten da se u luci dugo nalazi skladište eksplozivnog materiala, i da je odmah naredio “vojnim i sigurnosnim agencijima da urade što je neophodno”. Kako je rekao predsjednik Libana "njegova odgovornost za eksploziju se tu završava".

U međuvremenu je u ponedjeljak saopšteno da je i treći ministar u Vladi, uključujući i ministra pravde, nakon ministra ekonomije i ministrice informisanja, podnio ostavku nakon nereda i protesta koji su počeli za vikend.

Za ponedjeljak popodne demonstranti su najavili nove proteste u momentu kada je premijer Hasan Diab (Hassan) zakazao sjednicu kabineta.

Međunarodni donatori obećali su 297 miliona dolara pomoći Libanu na video samitu kojem je u nedjelju predsjedavao francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Pomoć će, kako je saopšteno u nedjelju, "biti direktno isporučena građanima Libana sa najvećom mogućom efikasnošću i transparentnošću".

Makron je prvi i jedini strani državnik koji je jo u četvrtak posjetio razoreni Bejrut, izašao na ulice i razgovarao sa ogorčenim i tužnim građanima kojima je obećao direktnu pomoć, šaljući poruku vladi da će biti izostavljni, a u razgovoru sa njima bez uvijenja je zatražio korjenite reforme.

Makron, od kojeg su pojedini građani u četvtak na ulicama otvoreno tražili da Francuska ponovo preuzme upravu nad posrnulim Libanom, poslao je u subotu poruku vlastima povodom nereda i bijesa građana rekavši "da građani imaju pravo da legitimno iskažu svoje stavove na ulicama Bejruta".

Procjenjuje se da će ukupna šteta samo od eksplozije u Bejrutu iznositi do 15 milijardi dolara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR