17 °

max 23 ° / min 17 °

Srijeda

23.09.

23° / 17°

Četvrtak

24.09.

23° / 19°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

18° / 15°

Ponedjeljak

28.09.

19° / 16°

Utorak

29.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zdravstveni zvaničnik: Predstojeća jesen u SAD mogla bi da bude najgora

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Zdravstveni zvaničnik: Predstojeća jesen u SAD mogla bi da bude najgora

U Americi je od koronavirusa preminulo više od 166.000 ljudi, a u posljednja 24 sata zabilježen je najveći broj žrtava u jednom danu od maja - 1.500. Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je da bi predstojeća jesen mogla da bude najgora ako svi ne budu nosili maske.

U gotovo polovini Sjedinjenih Država raste broj preminulih od koronavirusa. Iako broj hospitalizacija pada, u nekim od najvećih gradova bilježi se rast novozaraženih, prenosi Glas Amerike.

Istraživači pri dječjoj bolnici u Filadelfiji predviđaju da će nova žarišta biti u Čikagu, Bostonu i Baltimoru. "Vidimo značajno prenošenje virusa u ta tri grada krajem ljeta. Za samo nekoliko nedjelja noći će biti hladnije i dinamika prenošenja mogla bi da se pogorša", kaže direktor istraživačke grupe "Policylab" pri bolnici Dejvid Durbin.

Medicinska sestra na intezivnoj njezi Triniti Gudmen dobro zna s kojim se problemima suočavaju žarišta koronavirusa s obzirom na to da je putovala u Njujork kada je pandemija izbila. Nedavno je bila i na granici Teksasa, gdje kaže da su svi njeni pacijenti bili mlađi od 40 godina, i da niko od njih nije preživio. "Jednostavno nismo imali resursa. Ništa".

U Hjustonu je registrovano gotovo hiljadu preminulih od Kovida 19 dok se škole u Teksasu pripremaju za početak nastave.

"Odbrojavanje do povratka đaka u učionice je kao tempirana bomba, ako ovo ne uradimo kako treba", kaže sudija okruga Heris Lina Hidalgo.

U jednoj školi blizu San Antonija, postavljene su ograde od pleksiglasa, a svi moraju da nose maske.

"Zbog toga se osjećam bezbjedno i uzbuđena sam što se vraćam u školu”, kaže jedna učenica.

Međutim, u Džordžiji gotovo 1.200 učenika i zaposlenih je u karantinu nakon što su desetine osoba testirane pozitivno na koronavirus u okrugu Čiroki – zbog čega su zatvorene dvije srednje škole.

U školi, gdje su fotografije učenika koji ne nose maske dospjele u javnost, dok su desetine zaražene, đaci protestuju zbog odluke da se nastava djelimično održava na internetu.

Predsjednik SAD Donald Tramp u srijedu je ponovio da bi učenici trebalo da se vrate u škole. "Sjedjeti u izolaciji u gledati u laptop nije isto kao i biti u stvarnom svijetu".

U međuvremenu, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorava da bi predstojeća jesen mogla da bude najgora ako ljudi ne budu nosili maske. "Ne tražim samo od nekih Amerikanaca da to rade - svi moramo da nosimo maske".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR