9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prva debata Tramp–Bajden: Najhaotičnija debata u istoriji SAD

Izvor: EPA

Svijet

Comments 2

Prva debata Tramp–Bajden: Najhaotičnija debata u istoriji SAD

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

„Ovo je bila bez dileme najgora debata u istoriji SAD“, „ Nije čak ni bila debata, to je bilo sramno“, „Ovo je bio cirkus“,  „Ovo je bio us…ni  show“,  „Ovo je bio užareni nered u zapaljenom kontejneru za smeće",  neke su od prvih riječi ili impresija američkih novinara na mainstream medijima po okonačnju predsjedničke debate u SAD –u, rano jutros po centralnoevropskom (CET) vremenu.

Prva debata uoči američkih predsjedničkih izbora, okončana je u Klivilendu u Ohaju, nakon prilično haotičnih sat i po vremena u toku kojih je Donald Tramp (Trump) svoju agresivnu taktiku doveo do usijanja, ličnim napadima na svog rivala Džoa Bajdena (Joe Biden), toliko, da ga je bivši američki potpredsjednik u jednom momentu upitao: „Hoćeš li umuknuti čovječe.“

„Teško je doći do riječi pored ovog klovna" konstatovao je Bajden, za kojeg se može reći da je u nekoliko navrata upao u Trampovu zamku, ali je to u večeršnjem "okršaju“ bilo gotvo nemoguće izbjeći.

Noć su definisale uvrede i lični napadi, a voditelju je emisija izmakla kontroli.

Tramp je još jednom odbio da se obaveže da će priznati ishod izbora ako ih izgubi, iznoseći, kako su zabilježili novinari koji su provjeravali činjenice, niz laži, netačnih i varljivih optužbi o glasanju poštom – sugerišući bez nuđenja dokaza, masovnu prevaru prilikom glasanja, tvrdeći da se 30 i 40 posto glasova putem pošte „gubi“.

Tramp je odbio da odbaci „bijele supremaciste“ a pitanja o ekstremno desnom nasilju umjesto odovora pretvarao je u napade na „ljevičarske demonstrante“.                

Za ekstremno desničarsku neofašističku grupu „Ponosni momci „ (Proud Boys) američki predsjednik je rekao da „stoji i da je spremna„ (stand back and stand by).

Na eskplicitno pitanje voditelja, da li je spreman da osudi „bijele supremaciste“ i milicija grupe koje su viđene posljednjih mjeseci na ulicama Amerike, Tramp je odgovorio:

„Ponosni momci stoje i spremni su!Ali reći ću vam, neko nešto mora da učini povodom Antife i radikalnih ljevičara“.

 Ova grupacija je noćas/jutros na Twitteru slavila podršku koju su dobili od Trampa.

„Tramp im je u suštini poručio j… se“! To me tako usrećilo", napisao je prominentni desničar Majk Bejker (Mike Baker) iz „Ponosnih momaka“. Ostali članovi neofašističke grupacije su ponosno postavili Trampov odgovor na svojim nalozima:„Stand back and stand by“.

Bajden je retweetovao njihovo slavlje uz poruku: "Ovo je Amerika Donalda Trampa!"

Zastupnica demokrata u Predstavničkom domu SAD-a, Aleksandija Okasio –Koretz (Alesandria Ocasio- Cortez/ AOC) je aktuelnog američkog predsjednika, nakon debate, bez ustezanja nazvala „bijelim supremacistom“:

„Donald Tramp je bijeli supremacista. Ljudi su upozoravali na to već dugo. Ismijavani su, nazivani hiperboličnim i radikalnim- ne zato što nijesu bili u pravu, već zato što nijesu mogli da prihvate da je naša zemlja izabrala supremacistu za predsjednika. Ovo je fašizam na našim vratima", napisala je AOC-  liderka progresivnog krila Demokratske stranke.

Suočen sa Trampovom do sada neviđenom agresijom, iskusni voditelj Kris Volas (Chris Wallace) sa FOX News-a,  nije uspijevao da drži pod kontrolom emisiju i vrlo često se raspravljao sa Trampom. Prekidan neprekidnim Trampovim upadicama i ličnim napadima na njegovu porodicu, Bajden se često obraćao govoreći direktno u kameru. Trampovi lični napadi na Bajdenovu porodicu doveli su do toga da je demokratski kandidat u jednom momentu javno rekao da njegov sin Hanter (Hunter) imao problem sa zavisnošću.

"Moj sin je imao problem sa drogom i prevazišao ga je.I ja sam ponosan na njega",poručio je Bajden.

Upadao mu je u riječ čak i dok je Bajden govorio o svom prije pet godina, od raka, prerano preminulom sinu Bou Bajdenu(Beau), koji je bio državni tužilac Delavera.

Američki predsjednik je odmah po okončanju postavio tweet kojim sugeriše da su mu protivnici bili i Bajden i voditelj Volas.

Prekidajući Bajdena gotovo svaki put kad je progovorio, Trump nije učinio ništa da uvjeri američke glasače u državama u kojima se izbori odlučuju o njegovon lidestvu, koje je obilježeno pandemijom koronavirusa koja je odnijala 206.0000 života u SAD-u do sada, kao i pratećom ekonomskom  krizu u kojoj su milioni ostali bez posla i zdravstvenog osiguranja. Usputno su pomenute i ostale predviđene teme poput Vrhovnog suda i klimatskih promjena ali sve je ostalo u sjenci haosa- sukoba i ličnih napada i kvalifikacija.

Bajden je najčešće samo uzvraćao „Ovo je tako nepredsjednički“.

Trump je bio toliko agresivan i nepristojan da su čak i republikanci koji ga podržavaju, kao što su bivši senator Rik Santorum (Rick) i bivši guverner Kris Kristi (Chris Christi), po okončanju debate zaključili da se „predsjednik preigrao“.

Za razliku od njih, predsjedavajuća Republiknskog nacionalnog komiteta (RNC) Rona Mekdanijel (Ronna McDaniel ) je u saopštenju navela da je „u 90 minuta, predsjednik Trump napravio siguran, komandujući i uvjerljiv slučaj za svoj reizbor dok je uspio da prozove Džoa Bajdena zbog podrške radikalnim politikama koje će povećati poreze, uništiti poslove i naše zajednice učiniti manje sigurnim“.

Senatorka Kamala Haris (Harris), Bajdenova kandidatkinja za potpredsjednicu je nakon debate sumirajući utiske na pitanje da li će uopšte biti druge debate i da li Bajden treba da učestvuje na njoj, rekla da je on kao odgovoran čovjek „uvijek spreman da prihvati da se obrati američkom narodu“.

"Mislim da su američki građani ipak imali koristi od toga da vide jasan kontrast" smatra Haris.

Pitanje je međutim kako će se organizovati naredne debate u ovakvoj atmosferi. Sljedeća na redu je potpredsjednička debata upravo između senatorke Haris i Trampovog potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence).

Ni Bajden nije bio dobar, ali je u zadatim okolnostima dao od sebe najviše što se moglo. Iako se nije istakao, niti se može reći da je dobio debatu, mediji su objavili da je u toku same večeri grupa za prikupljanje donacija za njega- ActBlue sakupila 3,8 miliona dolara.

Bajden je inače u finišu kampanje uspio da sakupi rekordnih 364,5 miliona dolara donacija prošlog mjeseca, što daleko prevazilazi Trampovih- nešto više 150 miliona dolara.

Bajden, prema istraživanjima javnog mnjenja ima značajnu prednost nad Trampom, uključujući i u nekim takozvanim „swing states“ u kojima se odlučuje rezultat američkih izbora, poput Pensilvanije, gdje vodi 9 poena ispred Trampa. 

Američki izbori za predsjednika i Kongres održaće se 3. novembra i demokrate imaju pristojene šanse da odnesu pobjedu uključujući možda i da osvoje većinu u Senatu, prema sadašnjim istraživanjima javnog mnjenja. Tramp međutim, za razliku od svojih republikanaca, odbija da se obaveže na miran prenos vlasti. Ponovio je to u posljednjih sedmicu- već treći put. 

Prošlog četvrtka američki Kogres je jednoglasno usvojio Rezoluciju o mirnom prenosu vlasti, ali je i par minuta nakon toga Tramp ostao pri svom stavu. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Boro Kralj

@Raspad Švarci je bio bolji!

Raspad

Velika i demokratska USA kleca po silnim trumpom i njegovim naci podrskom!? Kako tek njima izgleda sunovrat vrijednosti iz njihove deklaracije!? Sramota za cio svijet! Opasnooo!!!! Nadamo se da ce ipak 3eg nov nadglasati ovu buku civilizovani i demokratski glasaci.