9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grčka neonacistička partija Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Grčka neonacistička partija Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom

Izvor: Danas

Autor: Antena M

  • Viber

Sud u Atini presudio je danas da je grčka partija neonacističke ideologije, „Zlatna zora“ zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su teška krivična djela, uz jedno ubistvo, koje su počinili njeni članovi bila dio političkog plana.

Presuda koju mnogi nazivaju istorijskom, dočekana je aplauzom i u sudnici i među oko 15.000 ljudi koji su se danas na poziv antifašističkih grupa, sindikata i ljevičarskih partija, okupili ispred zgrade Apelacionog suda u Atini.

Oko suda je bilo 2.000 policajaca, a hiljade demonstranata skandirale su tražeći dugačke zatvorske kazne i noseći transparente „Strah neće prevladati“ i „Nacisti u zatvor“.

Demonstranti su bacali „molotovljeve koktele“, poslije čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove.

Šef stranke, Mihaloljakos (62), proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju, prenijela je agencija Frans pres.

Kazne osuđenim pripadnicima „Zlatne zore“ nijesu još izrečene, a Mihaloljakosu i drugim liderima prijeti kazna zatvora od pet do 15 godina.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 optuženih na sudjenju koje je trajalo više od pet godina.

Među okrivljenima je i više od deset bivših poslanika koji su 2012. zajedno sa Mihaloljakisom izabrani u parlament na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata. „Zlatna zora“ je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mjesta u parlamentu.

Istraga i suđenje su uticali da postepeno veliki dio rukovodstva i običnih članova napusti „Zlatnu zoru“ koja na izborima 2019. nije uspjela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta poslije ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša „Zlatne zore“. Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se u pritvoru od septembra 2013.

Ubica, bivši kamiondžija Jorgos Rupakis, priznao je zločin, i njemu prijeti doživotni zatvor.

To ubistvo je izazvalo veliko ogorčenje javnosti i glasne optužbe da je „Zlatna zora“ paravojna organizacija koja, s blagoslovom stranačkog vrha i to u vrijeme vladavine ljevičarske stranke SIRIZA, kao taktiku koristi premlaćivanje protivnika, prijetnje i ubistva.

Kvalifikacijiom da je „Zlatna zora“ zločinačko udruženje, sud je stao na stanovište da je iza ubistava koje su počinili članovi Zlatne zore postojao politički plan partijskog rukovodstva.

Bivši grčki premijer i lider SIRIZE, Aleksis Cipras, ocijenio je da je „Zlatnoj zori mjesto na smetlištu istorije“, a liderka grčkih socijalista Fotina Fofi Genimata rekla je: „U našim životima nema mjesta za fašizam. Otarasićemo se neonacista“.

Predsjednica Grčke Republike, Katerina Sakelaropulu, takodje je čestitala sudu zbog današnje „istorijske“ presude koja „povtrdjuje da će demokratija i njene institucije uvek pobijediti“ kada neko „pokuša da ih ugrozi“.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ccc

Oni Ih zabranjuju a kod nas ulaze trojanskim konjem