27 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

24° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tramp -QAnon i fašizam kao tajni kod

Izvor: EPA

Svijet

Comments 3

Tramp -QAnon i fašizam kao tajni kod

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Biljana Jovićević

Možete li da vjerujete da je grupa čija je glavna teorija da svijetom vlada tajna organizacija svjetske elite koju predvode Hilari Klinton (Hillary Clinton ) i Tom Henks (Hanks) koji zajedno sa drugim članovima liberalne političko-holivudske elite piju krv djece i istovremeno predvode najveći lanac trgovine i seksualnog zlostavljanja maloljetnika- ukratko „duboka država“ (deep state)-trenutno jedna od najpopularnijih i najuticajnijih globalnih desničarskih organizacija.

Na žalost istina je, a riječ je o grupi QAnon (Kuanon). Najzaslužniji za njihov proboj sa margina desnice do skoro pa mainstreama, svakako je američki predsjednik Donald Tramp (Trump), ujedno i njihov Mesija, a osim njega njihovoj meteorskoj popularnosti ove godine doprinijela i pandemija koronavirusa. Kada se uzmu u obzir stabilni desničarski trendovi, skoro cijelu prošlu deceniju, COVID 19 je bio savršeno tlo za sijanje i rast teorija zavjere.

Sve je počelo Trampovim retweetovanjem njihovog sadržaja pa je ljubav postala obostrana, a došli smo i do toga da će u republikanskoj stranci, na izborima 3. novembra, makar jedna od pripadnica QAnona ući u Kongres. Ovi, sve popularniji teoretičari zavjere vjeruju naime da je Bog poslao aktuelnog američkog predsjednika da raskrinka tajnu liberalnu organizaciju i spasi svijet.

QAnon je u međuvremenu prešao okean i metastazirao u Evropi.

Posebno veliki broj pristalica dobio je u još dvije zapadne demokratije- Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Krajem avgusta su mnogi bili iznenađeni koliko je pristalica ova grupa uspjela da izvede u Londonu da bi nedugo potom, početkom septembra okupili na hiljade ljudi u Berlinu, pa potom opet u Londonu.

Društvene mreže su im, naravno, olakšale posao širenja i regrutovanja pristalica globalno, i tek nedavno su Facebook, Twitter i YouTube reagovali na zahtjeve za ukidanje njihovih naloga.

Kako se QAnon zavjere šire?

Ova grupa koja podstiče teorije zavjere pojavila se u Sjedinjenim Američkim Državama 2017. kada je osoba pod pseudonimom, uz tvrdnju da ima pristup najpovjerljivijim informacijima i dozvolu Q, počela da postavlja kriptovane poruke na oglasnu tablu 4Chan. „Globalne elite otimale su djecu i držale ih u podzemnim zatvorima kako bi iz njihove krvi izvukli supstancu koja produžava život“, nagovijestio je Q. Dolazila je "oluja", a nakon nje "veliko buđenje".

Za istoričare i stručnjake za eskremnu desnicu, QAnon je i vrlo nova i vrlo stara pojava.Nastala u modernoj Americi, puna je  snažnih odjeka evropskog antisemitizma iz minulih vijekova, koji se nalazio u korijenu najužasnijeg nasilja poznatog čovječanstvu.

Ideja o nemilosrdnoj eliti koja pije krv pa čak i jede djecu podsjeća na srednjovjekovnu propagandu o Jevrejima koji piju krv hršćanskih beba, kaže Miro Ditrih (Dittrich), ekspert za ekstremizam desnice iz berlinske Fondacije Amadeu Antonio.

"To je verzija krvave oznake u 21. vijeku. Ideja globalne zavjere elita duboko je antisemitska. ‘Globalisti’ su kod za Jevreje".

Veliki apsurd kada je riječ o  QAnonu  u Americi je to što ih je Tramp retweetovao i što ih prihvata za svoje pristalice, iako je njegova omiljena kćer Ivanka prešla na judaizam zbog supruga Džareda Kušnera (Jared Kushner ) i njegova unučad su Jevreji. Trump sam takođe ima dobre veze sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) i dao je ogromne političke ustupke Izraelu.

No i pored toga, dok je tri dana bio u bolnici, nakon što je dobio koronavirus, Tramp je izašao nakratko da napravi krug i pozdravi pristalice ispred bolnice, među kojima su bili i QAnon i bijeli supremacisti „Proud Boys“ (Ponosni momci).

Predsjednik Tramp nije jedini republikanac koji voli teorije zavjere i QAnon.

Naime zastupnica u Predstavničkom domu Tenesija, Suzan Lin (Susan Lynn) takođe je na socijalnim mrežama širila i promovisala QAnon teorije zavjere, a kako su nedavno otkrili mediji za njenu reizbornu kampanju novac su donirali Amazon i Walmart. Ove dvije gigantske kompanije su se nakon objave pravdali da nijesu znali da je Lin podržavalac QAnona, te da joj više neće donirati.

Kako je izbrojao liberalni Media Metters for America (Medji su važni za Ameriku), koji radi monitoring izbora i medija, najmanje 81 sadašnji ili bivši kandidat za Kongres podržavao je ili promovisao sadržaje QAnona, a od njih su se 24 kvalifikovala za opšte izbore koji će se održati  zajedno sa predsjedničkim 3. novembra. Prema procjenama medija najmanje jedan od njih ući će u Kongres, jer je pobjeda Mardžori Tejlor Gren (Marjorie Taylor Greene) iz duboko republikanskog kongresnog distrikta u Džordžiji, potpuno izvjesna.

Njemačka centar QAnon pristalica u Evropi

U Njemačkoj je odskočna daska za QAnon bila velika vojna vježba NATO-a „Branitelj Evrope 2020“.

Početkom pandemije dok su hiljade američkih trupa počinjale NATO manevre u Njemačkoj, Atila Hildman (Attila Hildmann) je na You Tube-u odradio brzu pretragu da vidi o čemu se radi. Vrlo brzo je naišao na video koji su postavili njemački pratioci QAnona. U njihovoj interpretaciji, to nije bila NATO vježba. To je zapravo bilo pokriće za tajnu operaciju Donalda Trampa - da oslobodi Njemačku od vlade kancelarke Angele Merkel, čemu su se oni radovali“.

Hildman, vegan i popularni kuvar do prošlog proljeća nikad nije čuo za QAnon, ali je za The New York  Times (NYT) rekao sljedeće:

„Q pokret je rekao da će te trupe osloboditi njemački narod od Merkel. Ja se veoma nadam da je Q stvaran“.

Hildman koji ima 80.000 pratilaca na Telegramu postao je glavni promoter QAnona u Njemačkoj. Bučan je i redovan na protestima protiv koronavirusa, koji je ovog ljeta u Berlinu privukao 40 hiljada ljudi, da bi se zauzdale po njihovom sudu neopravdane mjere protiv „lažne pandemije“. Merkel naziva "cionističkom Jevrejkom" i  buni se protiv "novog svjetskog poretka" i bankarske porodice Rotšilda (Rothschild). On više ne prizanje njemački demokratski poredak i predviđa građanski rat. 

Prilikom intervjua koji je dao za NYT dok su razgovarali u njegovom restoranu, u luksuznom kvartu Berlina, prišao mu je jedan državni službenik, zatim poštar i student geografije – da se zahvale -ne za jelo, već što im je otkrio QAnon.

U Britaniji se protesti QAnona organizuju pod motom „Spasimo našu djecu“ i osim Londona odražavali su se u još 20 –tak gradova, privlačeći žene i čak manje desničarsku demografiju. Okupljaju se pod motom borbe protiv vakcina kao i širenja teorija zavjere o 5G mreži. I na ostrvu raste broj onih koji vjeruju da A- lista Hollywooda, vodeći filantropi, jevrejski finansijeri i demokratski političari tajno upravljaju svijetom i spas može donijeti samo Tramp.

Neimenovani Britanac je The Guardian-u ispričao da je bio očajan kad je vidio šta na društvenim mrežama prate njegova majka i baka.

„Moja majka i baka su mi pokazale neke, da budem iskren, zastrašujuće desničarske Facebook postove u kojima se pokret Black Lives Matter (Crni životi su važni) naziva marksističkim pedofilima. Tipične QAnon stvari, ali one se čak i ne reklamiraju sa Q“, pojasnila je ova osoba.

„Vjerovanje u jednu teoriju zavjere otvara vrata i mnogim drugim, i linija između protivljenja mjerama zatvaranja, anti 5G narativima i QAnonu, je do određene mjere zamagljena, primjera radi optužbama da je jedna zla, kabala grupa koja trguje djecom iza sadašnje krize“  kaže Dejvid Lorence (David Lawrence ) istraživač antifašističke organizacije Hope not Hate (Nada ne mržnja), koji prati rast QAnona u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK).

Potvrđuje to slučaj Eme (Emma), 25-godišnjakinja koja ima dijete, koja kaže da je QAnon u pravu i da je ona istraživala i utvrdila da svjetska elita „hoće našu djecu“.

Ona takođe vjeruje da je pokret Black Lives Matter osnovao Džordž Soroš (George Soros) Jevrej američko-mađarskog porijekla, jedan od vodećih finansijera organizacija civilnog društva - osnivač jedne od najuglednijih evropskih obrazovnih institucija Centralno-evropskog Univerziteta (CEU). Soroš je inače omiljena meta teoretičara zavjere, kao i Trampa, FOX-a i mađarskog premijera Viktora Orbana- desničara generalno.  

„On je cionista“ kaže Ema bez daljeg obrazlaganja.

Gregori Stanton (Gregory) predsjednik organizacije Genocide Watch kaže da je QAnon teorija zavjere kopirana iz „Protokola sionskih mudraca“ konspirativne teorija čiji je glavni promoter bio Hitler i nacisti.

I baš u Njemačkoj, po svemu sudeći, imaju čak i dublje utemeljenje nego u Britaniji.

Procjenjuje se naime da van engleskog govornog područja,  u Njemačkoj imaju najaveću bazu pratilaca čak - 200.000, u kratkom roku naraslu na YouTubeu, Facebooku i aplikaciji Telegram messenger.

Zastava Q redovan je rekvizit na protestima protiv mjera za zaustavljanje koronavirusa. I baš kao u SAD i u Njemačkoj su ekstremni desničari bili prvi koji su upecali, čime je QAnon postao neočekivan i problematičan novi politički elemenat u momentu kada se vlasti već muče da iskorijene postojeće ekstremističke mreže.

„Postoji veoma veliko preklapanje. Ekstremno-desničarski 'influenseri' i grupe bile su prve koje su agresivno gurali ka QAnonu“ , kaže Jozef Holnburger (Josef), stručanjak sa sakupljanje podataka koji prati ovu grupu –kult u Njemačkoj.

Tamošnji su zvaničnici začuđeni da je u Njemačkoj odjeknula i primila se naizgled otkačena teorija zavjere o tome da je Tramp krenuo da raskrinaka "duboku državu" satanista i pedofila. Takođe istraživanja javnog mnjenja u toj zemlji pokazuju da je podrška kancelarki Angeli Merkel  i njenoj vladi na veoma visokom nivou, kako nije bila već dugo, a da je glavna desničarska grupacija Alternativa za Njemačku (Alternative für Deutschland/AfD) u padu.

„Ja sam bio zapanjen da je QAnon uspio da postigne takav momentum ovdje. To izgledao tako američki. Ali očigledno je palo na plodno tlo,“ konstatuje i poslanik vladajuće konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (Christlich-Soziale Union/CSU) Patrik Sensburg (Patrick) koji je član komiteta Bundestaga za nadzor obavještajnih službi.

QAnon i građani Rajha

Mitologija i jezik koje QAnon koristi - od tvrdnji o ritualnom ubistvu djece do osvetničkih fantazija protiv liberalnih elita – podsjećaju na drevne antisemitske predrasude i fantazije o puču koje već dugo animiraju krajnju desnicu Njemačke. Sada te grupe pokušavaju iskoristiti popularne teorije o virusu kako bi došli do što šire publike.

QAnon naime okuplja jednu ideološki nekoherentnu mješavinu protivnika vakcinacije, ideologa sa margina i običnih građana koji kažu da je prijetnja od pandemije pretjerana, a mjere restrikcije koje uvode vlade neopravdane. Takođe, svi koji podržavaju QAnon ne vjeruju svemu što grupa zagovara ili čak ne podržavaju nasilje.

Stručanjaci smatraju da QAnon i njegovi aktivisti pružaju novi i prihvatljiv kanal za ideje krajne desnice. Naime, QAnon ne maše otvoreno sa fašizmom, već ga prodaju kao tajni kod.

Štefan Kramer (Stephan), šef obavještajne službe njemačke savezne države Tiringija upozorava:

"To mu daje pristupnu tačku širem njemačkom društvu. To je nešto što je iz virtuelnog svijeta uskočilo u stvarni. A kad nešto dolazi iz SAD, to dobija na brzini. "

U Njemačkoj su toliko popularni da je magazin ekstremne desnice, prema klasifikaciji obavještajnih službi- Compact- posvetio svoja tri posljednja izdanja QAnonu, pedofilskim skandalima i pokretu Reichsburger (građani Rajha) koji smatraju da Njemačka nije suverena država već njom vlada korporacija koju postavljaju saveznici od Drugog svjetskog rata.

Pokret Reichsburger je imao 19 000 pratilaca na društvenim mrežama i kao i QAnon nadaju se da će Donald Tramp obnoviti njemački Rajh. Od marta su se na Facebooku stopili u jednu grupu da bi imali pristup široj publici za svoju teoriju zavjere.

U avgustu je ekstremni Compact izašao sa ogromnim slovom Q na naslovnici- i morali su da doštampavaju to izdanje zbog ogromne potražnje. Pojedni sadržaji u kojima se pojavlju neka poznata lica sljedbenici Q teorija zavjere na YouTube-u su imali i po 18 miliona pregleda.

Neki sljedbenici QAnona su domaćim službama dobro poznati – ekstremisti poput Marka Grosa (Gross ) bivšeg policijskog snajperiste i lidera desničarske grupe Body Bags (Torbe za tijelo) koja gomila oružje i municiju i ima listu neprijatelja.

„Tramp se bori protiv duboke države“ , kako je u junu rekao za The New York Times dodajući „Merkel je dio duboke države. Duboka država je globalna“.

Na Blakanu QAnon još u povoju, ali treba se plašiti evolucije teorija zavjere

U Evropi se šire i mimo pomenutih zamlja, od Holandije do Balkana.

Kako u tekstu za BIRN navodi autor Mladen Obrenović, poklonici “teorije Q” u Bosni i Hercegovini još uvijek su na počecima. Facebook za sada ne zabranjuje rad grupe u BiH, ali neke od dijeljenih sadržaja označava kao lažne.

Grupa “Q-ANON Bosna i Hercegovina”, koja slijedi QAnonov moto sakriven iza hashtaga #wwg1wga (Where We Go One We Go All – Gdje ide jedan, idemo svi), postoji četiri mjeseca. Njezini članovi objavljuju desetak postova dnevno uz poziv administratora da “svaku informaciju koja se objavi na ovoj grupi lično istraže”.

No, u toj grupi nalaze se i ovakve tvrdnje: Koronavirus ne postoji, nego je izmišljen; ako i postoji, stvoren je u laboratoriju. Svaki roditelj je dužan da zaštiti svoje dijete od prisilne vakcinacije. Uvođenje 5G tehnologije će donijeti nepopravljive posljedice za sve živo na Zemlji.

Sve je to – uz neizbježnog glavnog krivca za sve u liku Bila Gejtsa (Bill Gates) i naravno otvorenu podršku Donaldu Trampu, koji bi, nakon reizbora, trebao spasiti i SAD i svijet od duboke države i pedofila koji nastoje kontrolisati sve – dio je poruka koje se mogu naći i među članovima Facebook grupe “Q-ANON Bosna i Hercegovina”.

Članom grupe, prema riječima administratora Adisa Valjevca, “može postati bilo ko … jer svoje članove ne tražimo, nego oni traže nas”, ali uz jedan uslov:

“Provjeravamo i blokiramo lažne profile koji spamuju stranicu lažnim informacijama sa ciljem raskola i pretvaranja naših saznanja u ‘teoriju zavjere’.”

Teorije zavjere su, konstatovao je za BIRN Vlado Azinović, profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, “često usmjerene protiv konkretnih osoba ili skupina, pa u određenom kontekstu mogu poslužiti za njihovo derogiranje i dehumanizaciju, odnosno kao poticaj i opravdanje za nasilje koje se nad njima treba izvršiti”.

Stoga profesor Azinović upozorava:

“Ne treba otkloniti ni mogućnost da neka teorija zavjere evoluira u ideologiju ili koncept uređenja društva koji će biti uspostavljen i održavan represivnim sistemom vladavine.... Po meni je to zabrinjavajuće”, kaže Azinović.

Prošlog utorka je konačno Facebook najavio da će ukloniti svaku grupu, stranicu ili Instagram nalog koji se otvoreno identifikuje sa QAnonom. Međutim, kako je objavio The Telegraph, Facebook je ovog proljeća i ljeta prethodno odobrio 200 opasnih reklama QAnona koje su na ovoj socijalnoj mreži prikazane 2.4 miliona puta.

A, da li u javnim nastupima nekih crnogorskih političara ili korisnika društvenih mreža prepoznajete infekciju QAnon teorijama? Nakon ovoga teksta, zacijelo bi vam neke izjave i objave na društvenim mrežama morale postati jasnije. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Srbi se pale na to

Njima je sve teorija zavjere

Lily

Ova organizacija nije nepoznata ni našim sugrađanima kao i svaka koja se bavi teorijama zavjere.Taman kad poslije izvjesnog vremena za nekog pomislite da je ok osoba,iskoči uvrnuta priča o djeci, krvi, ženama, užasima i Trampu. Prijatno, doviđenja. Ništa ni sa kim dok ne podijelite čuveni džak soli.

Da, opasno i globalno!

Lakovjernim ljudima niskog obrazovnog nivoa mogu se usaditi lako ove paranoidne i diskriminatorske ideje.Svjeoci smo da i ovđe siju zlo,mrznju,podjele i netrpeljivost.Paranoja je zarazna i vise od corone.Tramp brise slike na kojima drzi djevojcice za g. I prosipa fasizam iz rukava!??vrli zapadni "sv