16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cijene nafte ispod 48 dolara

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Cijene nafte ispod 48 dolara

Izvor: Mina bussines

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Cijene nafte pale su juče na međunarodnim tržištima ispod 48 USD, jer su znaci veće ponude potisnuli u drugi plan optimizam da će vakcina protiv Covida-19 pomoći i naftnoj potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,8 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 44,96 USD.

Cijenama su ove sedmice snažan podsticaj bile objave tri velike farmaceutske kompanije o napretku u razvoju vakcine protiv Covida-19, koje su ulile nadu da bi program vakcinisanja mogao početi i prije kraja godine.

Optimizam je u međuvremenu donekle splasnuo, a pažnju trgovaca ponovo su privukle mjere zaključavanja kako bi se zaustavilo širenje zaraze, veći broj aktivnih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i veća proizvodnja u Libiji, smatra Avtar Sandu iz Philip Futuresa.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je građane da za Dan zahvalnosti izbjegavaju velika porodična okupljanja, nose zaštitne maske i drže razmak. Ipak, Amerikanci prkose molbama zvaničnika da ostanu kod kuće.

SAD je u prošle dvije sedmice zabilježio 2,3 miliona novih slučajeva zaraze.

Potražnja za gorivom pala je u drugom krugu zaključavanja, ali je u Evropi pad zbog nepoštivanja mjera bio manji nego što se očekivalo, tvrde analitičari Rystad Energyja.

Investitori se polako okreću sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica sljedeće sedmice.

OPEC+ sklon je odlaganju povećanja proizvodnje, planiranom za početak naredne godine, kako bi pomogli tržištu da prebrodi drugi talas Covida-19 i rast libijske proizvodnje, saopštila su tri izvora bliska grupi.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u srijedu iznosila 46,91 USD, što znači da je porasla 1,4 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR