16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden nominovao dugogodišnje diplomate za vodeće funkcije u Stejt departmentu

Svijet

Comments 1

Bajden nominovao dugogodišnje diplomate za vodeće funkcije u Stejt departmentu

Izvor: glas amerike

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden nominovao je Vendi Šerman, bivšu diplomatkinju sa dugogodišnjim iskustvom i jednu od ključnih učesnica pregovora sa Iranom o nuklearnom sporazumu 2015. godine, za zamjenicu državnog sekretara.

Takođe je nominovao Viktoriju Nuland, bivšu glavnu zvaničnicu Stejt departmenta zaduženu za Evropu, ambasadorku pri NATO-u i portparolku državnog sekretarijata, za podsekretarku za politička pitanja, što je u suštini treći po rangu američki diplomata.

Šerman je bila specijalna savjetnica u Stejt departmentu od 1997. do 2001. godine, a u tom periodu je koordinisala i politiku za Sjevernu Koreju. Od 1993. do 1996. godine bila je pomoćnica državnog sekretara za zakonodavna pitanja.

Očekivalo se da potvrda nominacije Šerman za zamjenicu državnog sekretara bude otežana u Senatu, s obzirom na to da je učestvovala u postizanju dogovora sa Iranom, kojem se oštro protive republikanci i pojedine demokrate.

Međutim, njena kandidatura će sada biti lakše potvrđena, s obzirom na to da demokrate preuzimaju kontrolu nad Senatom nakon izbora u Džordžiji 5. januara. 

Šerman je trenutno profesorka na Univerzitetu Harvard i savetnica u Olbrajt Stonbridž grupi.

Nuland, bivša pomoćnica državnog sekretara za evropska pitanja za vrijeme Obamine administracije, bila je zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost tadašnjeg potpredsjednika SAD Dika Čejnija od 2003. do 2005. godine, a prethodno je bila šefica kabineta zamjenika državnog sekretara od 1993. do 1996. godine.

Bajden je, takođe, nominovao svog dugogodišnje spoljnopolitičkog savjetnika Brajana Mekeona za zamjenika državnog sekretara za menadžment i resurse, dok je Boni Dženskins kandidatkinja za podsekretarku za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbjednost.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Racko

Ovo je ozbijlna drzava koja zna kuda ide. Da li ova nasa, ZNA.