10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Američki institut: AstraZeneka možda koristila zastarjele podatke u testiranju

Svijet

Comments 0

Američki institut: AstraZeneka možda koristila zastarjele podatke u testiranju

Izvor: Beta

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Laboratorija AstraZeneka je možda koristila zastarjele podatke za vrijeme kliničkih proba svoje vakcine protiv kovida 19 u SAD, navodi se u saopštenju američkog instituta izdatog sinoć.

Grupa za nadzor je izrazila zabrinutost da je Astrazeneka mogla da koristi zastarjele informacije tokom tih proba u SAD što je moglo da dovede do nepotpune procjene efikasnosti vakcine, saopštio je američki Nacionalni institut za infektivne bolesti (NIAID) koji nadzire kliničke probe vakcina.

“Pozivamo kompaniju da radi sa Upravom za nadzor podataka i sigurnosti (DSMB) da procijeni efikasnost podataka i da osigura da najprecizniji, najnoviji i najefikasniji mogući podaci budu objavljeni što je prije moguće”, dodaje se u saopštenju.

Laboratorija AstraZeneka sinoć je branila svoju vakcinu navodeći da je ona efikasna do 80 odsto protiv kovida 19 kod starijih osoba i da ne povećava rizik od ugrušaka poslije kliničkih proba treće faze sprovedenih u SAD sa 32.449 učesnika.

Vakcina švedsko-britanske kompanije AstraZeneka je efikasna 79 odsto u sprečavanju simptoma kovida 19 kod opšte populacije i 100 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije, saopštila je kompanija poslije obavljenih kliničkih proba.

Ovog mjeseca više zemalja prekinulo je upotrebu AstraZenekine vakcine iz straha da stvara ugruške krvi koji mogu ponekad biti i smrtonosni.

Prošlog četvrtka Evropska agencija za ljekove je ocijenila da je to bezbjedna i efikasna vakcina i više zemalja je nastavilo da vakciniše stanovništvo njom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR