12 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

16.04.

16° / 7°

Subota

17.04.

15° / 10°

Nedjelja

18.04.

15° / 10°

Ponedjeljak

19.04.

13° / 8°

Utorak

20.04.

14° / 10°

Srijeda

21.04.

15° / 10°

Četvrtak

22.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EMA potvrdila da je korist od AstraZeneke veća od rizika

Izvor: EPA-EFE/J.J. GUILLEN

Svijet

Comments 0
Izvršna direktorica saopštila na konferenciji za novinare

EMA potvrdila da je korist od AstraZeneke veća od rizika

"AstraZenekina vakcina izuzetno efikasna u sprečavanju bolesti i hospitalizacija."

Izvor: N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Evropska agencija za ljekove (EMA) potvrdila je danas, poslije analize slučajeva krvnih ugrušaka koji se dovode u vezu sa vakcinom AstraZeneka, da su koristi od te vakcine veće od rizika.

"Zaključili smo da prijavljeni neobični i rijetki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nus pojave ove vakcine“, rekla je izvršna direktorka EMA Emer Kuk na konferenciji za novinare, iznoseći nalaze ispitivanja Komiteta za bezbjednost agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

Ona je istakla da je kovid ozbiljna bolest, sa visokim procentom hospitalizacija i hiljadama umrlih, i da je EMA poslije ispitivanja zaključila da je AstraZenekina vakcina "izuzetno efikasna u sprečavanju bolesti i hospitalizacija" u slučajevima koronavirusa.

Dodala je da nijesu potvrđeni specifični faktori rizika, poput starosne dobi, pola ili ranijih komorbiditeta u nastajanju krvnih ugrušaka, jer su ti incidenti potvrđeni kod oba pola i svih starosnih dobi.

Navela je da je mogući uzrok stvaranja krvnih ugrušaka "reakcija imunog sistema na vakcinu, što vodi do stanja koje je slično onome koje se kod nekih događa pri upotrebi heparina".

"Nastavićemo da pratimo naučne dokaze o efikasnosti svih odobrenih vakcina protiv kovida, i s tim u vezi ćemo izdavati pojedinačne preporuke", kazala je Kuk.

Zvaničnik EMA juče je rekao da postoji "veza" između AstraZeneke i slučajeva tromboze nakon primanja te vakcine protiv koronavirusa.

"Sada to možemo reći, jasno je da postoji povezanost sa vakcinom. Šta izaziva ovu reakciju, međutim, još ne znamo… Da rezimiramo, u narednih nekoliko sati ćemo reći da postoji veza, ali još moramo da razumijemo kako do toga dolazi", izjavio je Kavaleri za italijanski dnevnik Mesađero.

Nakon izjave Kavalerija, EMA je saopštila da još procjenjuje da li je vakcina protiv koronavirusa AstraZeneka povezana sa pojavom krvnih ugrušaka, najavivši da će u srijedu ili četvrtak objaviti zaključke ispitivanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR