11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mediji: Rat Kine i Amerike mogao bi dovesti do kraja svijeta

Izvor: EPA, Ilustracija

Svijet

Comments 0

Mediji: Rat Kine i Amerike mogao bi dovesti do kraja svijeta

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Članak objavljen na web stranici The National Interest upozorio je na mogućnost izbijanja rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine te na katastrofalne posljedice koje bi to moglo imati na globalnom nivou.

Kolumnista Sebastien Roblin, u tekstu objavljenom na web stranici pod naslovom “Zašto bi veliki rat između Kine i Amerike mogao dovesti do kraja svijeta?”, navodi kako nema sumnje da bi izbijanje rata između velikih sila bila katastrofalna stvar, koju treba izbjegavati, te kako postoje naznake o mogućem uvlačenju Kine i SAD-a u rat bez ikakvog planiranja.

U članku se skreće pažnja na neugodnu napetost u odnosima dvije velesile, gdje se ističe da je jedna od njih čvrsto etablirana kao vojna sila, nakon decenija vođenja Hladnog rata, a druga je rastuća sila, željna povratka svoje regionalne hegemonije.

Američkih 1.350 bojevih glava, naspram 45 kineskih

Roblin u tekstu detaljno objašnjava vojne sposobnosti Kine i SAD-a, pravi poređenje između njihovih vojski i naprednih vojnih sposobnosti te područja superiornosti svake od njih.

Ističe da obje zemlje posjeduju napredno oružje, ogromne vojske i nuklearno oružje, što bi posljedice izbijanja rata između dvije države učinilo velikim pitanjem na globalnom nivou.

Prema Udruženju za kontrolu oružja (ACA), SAD prednjači po pitanju broja nuklearnih bojevih glava u odnosu na Kinu, sa 1.350 bojevih glava u odnosu na 45 kineskih.

Srećom, uprkos dubokim razlikama u političkim sistemima dvije zemlje, Kina i SAD nisu međusobno toliko neprijateljski nastrojene, kao što je to slučaj između Zapada i nekadašnjeg Sovjetskog saveza, već, zapravo, imaju visok stepen ekonomske međuzavisnosti.

Ipak, istorijski podaci ukazuju na to da često postoji rizik od izbijanja rata kada rastuća sila dovede u pitanje prevlast postojeće velesile.

Između Pekinga i Vašingtona postoje duboka neslaganja oko pitanja globalnog upravljanja te, takođe, imaju mnogo razloga za međusobno nepovjerenje, navodi autor.

Prema Roblinu, poprište najveće napetosti između SAD-a i Kine su vode Tihog okeana, budući da Peking pridaje veliku važnost potiskivanju američkih brodova daleko od lanca vještačkih ostrva koje je sagradio u Južnokineskom moru, kako bi predstavljali strateške vojne tačke.

Decenijama će biti potencijalni vojni protivnici

Sjedinjene Američke Države i većina zemalja svijeta smatraju da su to međunarodne vode te da svako ima pravo na plovidbu njima.

Američka mornarica nastavlja slati razarače i krstarice u patrole, nazivajući to “slobodom pomorske plovidbe”, kako bi održala svoje prisustvo u tim međunarodnim vodama.

U članku se zaključuje da će Kina i SAD vjerovatno u narednim decenijama gledati jedna na drugu kao na potencijalne vojne protivnike.

Međutim, ako svojim odnosima budu upravljale mudro i oprezno, možda neće morati ući u stvarno vojno sučeljavanje.

Takođe, sposobnosti dvije zemlje će igrati važnu ulogu u tome kako će se doživljavati njihov globalni uticaj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR