14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makron održao konferenciju sa afričkim liderima za pomoć Sudanu

Izvor: Beta

Svijet

Comments 0

Makron održao konferenciju sa afričkim liderima za pomoć Sudanu

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Francuski predsjednik Emanuel Makron održao je danas u Parizu konferenciju sa liderima afričkih nacija i međunarodnih organizacija na kojoj su pregovarali o ublažavanju duga i većoj globalnoj podršci prelaznoj vlasti Sudana.

Makron je bio domaćin generalu Abdelu-Fatahu Burhanu, šefu vladajućeg savjeta Sudana i premijeru Abdalu Hamdoku, a prisustvovali su i šefovi susjednih država Egipta i Etiopije, kao i generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva i predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat.

Burhan je pohvalio "istorijsku priliku" za Sudan i rekao da je to "poruka mira i saradnje" posle 30 godina međunarodne izolacije.

Poslije čuvene sudanske revolucije 2019. godine vojska je ispunila želje demonstranata i svrgnula dugogodišnjeg vladara Omara al Bašira.

Iz Makronovog kabineta je saopšteno da je cilj današnjeg sastanka pronalaženje načina kako da se pojačaju investicije u Sudanu i pregovara o ublažavanju duga.

Sudanska prelazna vlada preduzela je niz mjera poslednjih mjeseci kako bi transformisala ekonomiju zemlje i ponovo se pridružila međunarodnoj zajednici poslije više od dvije decenije izolacije.

"Važno je da pravac hrabrih ekonomskih reformi koje ste započeli da sprovodite i dalje vodi u tranziciju", rekao je Makron.

Francuska će MMF-u obezbijediti zajam od 1,5 milijardi dolara za izmirenje zaostalih obaveza Sudana i razmatra dodatne grantove ako bude potrebno, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR