19 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završen samit u Ženevi - Bajden: Ton dobar i pozitivan - Putin: Razgovori prilično konstruktivni

Izvor: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Svijet

Comments 0

Završen samit u Ženevi - Bajden: Ton dobar i pozitivan - Putin: Razgovori prilično konstruktivni

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Dugotrajni sastanak američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i ruskog lidera Vladimira Putina u Ženevi okončan je, kako je unaprijed najavljeno - bez zajedničke press konferencije, ali je nakon pressa ruskog predsjednika, medijima se, ali znatno kraće obratio američki lider, koji je rekao da je ton u razgovorima bio "dobar i pozitivan", a ne "oštar i hiperboličan".

Dvije strane su po okončanju obraćanja, medijima izdale i zajedničko saopštenje za javnost. 

"Treba da budemo sposobni da sarađujemo gdje postoje zajednički interesi", rekao je Bajden na konferenciji za medije, naglašavajući da je jasno stavio do znanja da će SAD-e, uvijek stajati za demokratiju i ljudska prava, jer je to, kako je rekao, u "američkom DNK".

"Slušajte, ovdje se ne radi o povjerenju već interesima i provjeravanju dogovorenog", rekao je Bajden dodajući: "uradio sam što sam došao da uradim sa Putinom".  

"Rekao sam Putinu da moja agenda nije protiv Rusije, već je za Ameriku". 

Poručio je ruskom predsjedniku da "nećemo tolerisati pokušaje kršenja američkog suvereniteta" te je rekao, da mu je naglašeno da "ključna infrastruktura mora biti izvan svake mogućnisti napada". Bajden se referisao na sumnje da su neki ključni djelovi američke javne infrastrukture, poput energetske mreže, u posljednje vrijeme bili mete sajber napada iz, kako se pretpostavlja, Rusije. 

"Detaljno i veliki dio vemena smo posvetili raspravi o sajber bezbjednosti", rekao je američki predsjednik, koji je takođe dodao da su detaljno razgovarali o sporazumima i mjerama za kontrolu naoružanja. 

Američki predsjednik je rekao i da je sa Putinom razgovarao o američkim zatvorenicima u Rusiji i poručio da neće biti uzmicanja pred zahtjevima za poštovanje ljudskih prava, kako u slučaju američkih zatavorenika tako i ruskih, poput opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prije Bajdena, na press konferenciji, rekao da vjeruje da je "američka strana odlučna da traži rješenja".

Razgovore je ocijenio "prilično konstruktivnim sa ciljem da postignu rezultat". Američkog predsjednika je okvalifikao kao "balansiranog, profesionalnog i iskusnog".

"Ne vjerujem da je bilo bilo kakvog neprijateljstva između predsjednika Bajdena i mene", naveo je, između ostalog, Putin.

Najavio je da će dvije strane početi konsultacije oko sajber napada.

"Saglasili smo da ambasadori treba da se vrate na svoja mjesta", naveo je on.

Ruski predsjednik je na pitanja novinara uporno izbjegavao da pomene ime zatočenog opziocionog lidera Alekseja Navaljnog, čija je organizacija prošle sedmice i zabranjena - ali je rekao da je on želio da bude uhapšen.

Na uporna pitanja novinara koja se tiču njegovih hapšenja političkih oponenata, Putin je odgovarao tako što se bavio prošlogodišnjim protestima u SAD-u, zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) i napadom na Kapitol 6. januara ove godine.

"Saosjećamo se sa Amerikom zbog onoga sto se dogodilo, ali ne želimo da se to i nama dogodi", odgovorio je Putin, koji je na više pitanja o stanju u njegovoj zemlji navodio primjere policijske torture u Americi i incidente američke vojske i Iraku. 

Iako je, kako su mediji najavljivali, duga lista tema za ragovor između dvije strane - ljestvica za uspjeh je bila prilično niska - dovoljno je što su se dva lidera sastala u momenntu nikad gorih odnosa između SAD i Rusije od kraja Hladnog rata.

Vruće teme trebalo je da budu - miješanje u američke izbore, trovanje i zatvaranje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, rusko miješanje u Ukrajini, američki zatvorenici u Rusiji, potom Sirija, Avganistan, Iran, posljedice pandemije, borba protiv klimatskih promjena.

Prvih 90 minuta razgovora, nakon vrlo čudnog rukovanja na početku sastanka, sa Bajdenom i Putinom su bili samo njihovi šefovi diplomatija - Entoni Blinken (Anthony) i Sergej Lavrov, da bi se potom nastavili razgovori sa delegacijama.

Na pitanje šta vidi u Bajdenovim očima, što je asocijacija na raniji odgovor američkog predsjednika da u očima Putina vidi "ubicu", ruski predsjednik je odgovorio :"...Pričao je o majci, što su važne stvari, iako možda ne i relevantne, ali pokazuju njegove moralne vrijednosti. Nijesmo se gledali u oči da bismo tražili dušu jedan drugom, ali je razgovor bio prilično konstruktivan i pragmatičan".

"Međusobne prijetnje i zastrašivanja nijesu bile na agendi razgovora", tvrdi Putin, na uporna pitanja novinara o atmosferi na sastanku.

U momentu dok su dvojica lidera napuštala Ženevu, gdje je okončan samit Bajden - Putin Bijela kuća i Kremlj izdali su zajedničko saopšenje u kojem se navodi:

"Mi, predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, Džozef R. Bajden i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, primjećujemo da su Sjedinjene Države i Rusija pokazale da su, čak i u periodima napetosti, sposobne za napredak u postizanju naših zajedničkih ciljeva- obezbjeđivanja predvidljivosti u strateškoj sferi, smanjenje rizika od oružanih sukoba i prijetnje nuklearnim ratom.

Nedavno produženje Ugovora START- (ugovor o kontroli nuklerne proliferacije) ilustruje našu predanost kontroli upotrebe nuklearnog naoružanja. Danas mi ponovno reafrmišemo princip da se nuklearni rat niko ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi.

U skladu sa tim ciljevima, Sjedinjene Države i Rusija u bliskoj budućnosti će započeti integrisani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti koji će biti osmišljen i robusan. Kroz ovaj dijalog nastojimo postaviti temelje za buduće mjere kontrole naoružanja i smanjenja rizika", stoji u kratkoj zajedničkoj izjavi za javnost Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

Pritisnut od strane novinara na aerodromu u Ženevi, uoči ulaska u Air Force 1 (avion američkog predsjednika) koji će ga vratiti u Vašington, Bajden je na pitanja o povjerenju u obećanja ruskog predsjednika, rekao: "Vidjećemo šta će se dogoditi" dodajući "..ne moram vjerovati nekome da bi sarađivali u obostranom interesu".  

"Putin je na veoma teškoj tački, želi da održi relevantnost na svjetskoj sceni, pozicija u svijetu je veoma važna za njega", još je dodao američki predsjednik.

"Posljednje što Vladimir Putin želi sada je Hladni rat" kaže Bajden.

"Dugujem veliku zahvalnost američkim saveznicima što su me podržali u razgovorima sa Putinom", takođe je poručio Bajden, koji je još jednom potvrdio da nije bilo nikakvih "prijetnji" tokom razgovora. 

Kako je na kraju rasčišćeno medijima, budući da je bilo zabune u toku samog sastanka/sastanaka- dvije strane su ukupno razgovarale tri sata sa pauzom od 20-tak minuta, nakon sat i po vremena.

Samitom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi je okončana sedmicu duga evropska turneja američkog predsjednika Džoa Bajdena, tokom koje je prvo posjetio Britaniju, gdje je, osim susreta sa ostrvskim zvaničnicima i kraljicom, održan i samit G7. G7 je iz društva razvijenih zemalja prije par godina izbacio Rusiju, zbog aneksiranja Krima i akcija na istoku Ukrajine. Potom se Bajden, tokom dvodnevne posjete Briselu, sastao sa zvaničnicima NATO-a gdje je poručio da su se ”SAD vratile i da se obavezuju na svetu vezu sa svojim saveznicima”.

U Briselu se zatim sastao i sa liderima EU koje je takođe uvjerio da za razliku od prethodne četiri godine (Trampove administracije), u svakom trenutku mogu da računaju na svog transatlanskog partnera u odgovorima na sve nasrtljiviju Rusiju i sve veći izazov koji za Zapad predstavlja Kina. Teme su bile i gorući svjetski problemi: posljedice pandemije COVID -19 i klimatske promjene.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR