8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Utemeljivač Evropske unije Robert Šuman predložen za sveca

Izvor: Wikipedia

Svijet

Comments 0

Utemeljivač Evropske unije Robert Šuman predložen za sveca

Izvor: RSE

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo predložio je za sveca francuskog državnika i jednog od utemeljivača Evropske unije Roberta Šumana (Schuman) zbog njegovih “herojskih djela” u pokušaju da okonča ciklus ratova na tlu Evrope, pišu svjetski mediji.

Herojska djela

Prema dekretu Vatikana, jedan od osnivača Evropske unije (EU), Robert Šuman koji je odigrao ključnu ulogu u obnovi poslijeratne Evrope, na putu je da postane svetac Rimokatoličke crkve, piše Politiko (Politico).

U saopštenju iz Vatikana objavljenom u subotu, 19. juna, navodi se da je papa Franjo potpisao dekret kojim se Šumanu, francuskom državljaninu rođenom u Luksemburgu i pobožnom katoliku, priznaju “herojska djela”.

Vatikanski dekret je takođe prepoznao herojske vrline i čuda drugih muškaraca i žena, uključujući 10 časnih sestara koje su ubile sovjetske trupe u Poljskoj krajem Drugog svjetskog rata.

Robert Šuman je bio prvi predsjednik preteče Evropskog parlamenta gdje, dodaje Politiko, program obuke nazvan po njemu svake godine privlači veliki broj kandidata iz cijele EU. Umro je 1963. u dobi od 77 godina.

Šumanova deklaracija

Šuman, kojeg je papa Franjo predložio za sveca, bio je ključan u stvaranju današnjih evropskih institucija, naglašava BBC.

U poslijeratnom periodu Šuman je bio francuski premijer i ministar vanjskih poslova. U nastojanju da prekine ciklus ratova u Evropi, 1950. predložio je da se resursi od uglja i čelika evropskih zemalja udruže. Plan je postao poznat kao Šumanova deklaracija, a dan kada je objavljena, 9. maj, proslavlja se kao Dan Evrope.

Šest osnivača – Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija – potpisalo je Pariski sporazum o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je 1957. prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom i u Evropsku uniju 1993.

Šuman je takođe odigrao ključnu ulogu u osnivanju NATO- a, Sjevernoatlantskog saveza 1949. godine, i bio je prvi predsjednik preteče Evropskog parlamenta, 1958. Kada je otišao sa funkcije zbog lošeg zdravstvenog stanja dobio je titulu ‘Oca Evrope’.

Dugi proces do kanonizacije

Ulogu Roberta Šumana u pokušaju da prekine ciklus ratova u Evropi pohvalilo je nekoliko papa u prošlosti dok je dekret papa Franje najranija faza dugog procesa koja može dovesti do kanonizacije jednog od utemeljitelja moderne Evrope, ukazuje Rojters (Reuters).

Objavljeni dekret papa Franje znači da Šuman sada ima titulu “časni”. Da bi se proglasio blaženim Šumanu se mora pripisati jedno čudo, a onda još jedno da bi postao svetac, ističe Rojters dodajući da je čudo obično medicinski neobjašnjivo izlječenje osobe.

Rimokatolička crkva uči da samo Bog čini čuda, ali da se sveci za koje se vjeruje da su s Bogom na nebu zauzimaju u ime ljudi koji im se mole.

Francuski katolički institut Sveti Benoa (Saint Benoît) već nekoliko decenija traži svetost za Šumana, naglašava Rojters dodajući da su teolozi i istoričari Instituta saslušali svjedoke i ispitali sva njegova pisanja za dokumentaciju koja je poslata Vatikanu i koja je rezultirala subotnjim dekretom.

Titulu ‘Oca Evrope’ Šuman dijeli s Talijanom Alčideom de Gasperijem (Alcide), Francuzom Žanom Moneom (Jean Monnet) i Nijemcem Konradom Adenauerom zbog promovisanja demokratskih, nadnacionalnih načela kako bi se osujetila mogućnost ponovnog rata na kontinentu, napisao je Rojters.

Mir od kojeg i danas imamo koristi

Arhitektu evropskog jedinstva čiji je plan bio da poslije Drugog svjetskog rata unaprijedi mir na kontinentu, Roberta Šumana, Vatikan opisuje kao ‘čovjeka katoličke vjere’, napisao je Asošiejtid pres (The Associated Press).

“Iza djelovanja zvaničnika krila se unutrašnjost čovjeka koji je živio sakramente, koji je kad god je mogao odlazio u opatiju, koji je razmišljao o ‘svetoj riječi’ prije nego što bi našao oblik svojih političkih riječi”, saopštio je Vatikan.

Na internet stranici Evropske komisije, dodaje AP, bivši francuski premijer, ministar finansija, ministar vanjskih poslova i ministar pravosuđa, opisan je kao “jedan od osnivača evropskog jedinstva” i kao “arhitekta projekta evropske integracije”.

Šuman je rođen u Luksemburgu 1886. od majke Luksemburžanke i oca Francuza, na području koje je aneksirala Njemačka te je po rođenju je bio njemački državljanin. Nakon Prvog svjetskog rata, kada je to područje vraćeno Francuskoj, Šuman je postao francuski državljanin.

Poslije njemačke okupacije Francuske Gestapo je 1940. uhapsio Šumana, tada advokata i člana francuske Nacionalne skupštine, ali je on uspio pobjeći 1942. Biografija Evropske komisije o njemu ukazuje na njegovu aktivnost u francuskom Pokretu otpora.

U svom govoru 9. maja 1950. Šuman je predstavio plan saradnje između evropskih zemalja navodeći da bi takva saradnja, posebno vezana za Francusku i Njemačku, učinila novi rat na kontinentu nezamislivim i nemogućim.

Prošle godine, na 70. godišnjicu Šumanove deklaracije, papa Franjo je pohvalio naslijeđe ovog državnika naglasivši da je to dovelo do “dugog perioda stabilnosti i mira od kojeg danas imamo koristi”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR