13 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvo obraćanje bjeloruske sprinterke koja je tražila azil: Završila bih na psihijatrijskom odjeljenju ili u zatvoru

Svijet

Comments 0

Prvo obraćanje bjeloruske sprinterke koja je tražila azil: Završila bih na psihijatrijskom odjeljenju ili u zatvoru

Izvor: Glas Amerike

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Kristina Timanovskaja, sportiskinja koja je odbila da se ukrca u avion za Bjelorusiju u ponedjeljak, izjavila je da je policiji na aerodromu u Tokiju pokazala prevedenu molbu za pomoć na svom telefonu – u pokušaju da izbjegne ulazak u letjelicu strahujući od odmazde autoritarne vlasti u Minsku.

Timanovskaja se javnosti zahvalila na podršci koju je dobila, izvijestila je agencija Asošijeted pres.

"Bio je to cio svijet, i ti ljudi me čine mnogo jačom", rekla je i dodala:

"Moji roditelji su na osnovu svega zaključili da bi po povratku kući završila ili na psihijatrijskom odjeljenju ili u zatvoru. Znali smo da je bilo takvih situacija u našoj zemlji", navela je ona.

Imala je poruku i za svoje sunarodnike.

"Želim da kažem svim građanima da se ne plaše! Ako su pod pritiskom – treba to da kažu”, poručila je bjeloruska sportiskinja.

Međutim, rekla je i da je zabrinuta za svoju porodicu. Njen suprug tokom sedmice je takođe napustio Bjelorusiju – ubrzo pošto mu je prenijela da se neće vratiti u zemlju. Poljska je i za njega odobrila vizu.

Kako se situacija razvijala evropske države nudile su joj pomoć. Sprinterki je na kraju u poljskoj ambasadi odobrena humanitarna viza. Brojni bjeloruski aktivisti izbjegli su u Poljsku usljed strahovanja od odmazde vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Inače, bjeloruska sportiskinja je u svom prvom javnom obraćanju od kada se suprotstavila povratku kući, insistirala da nije aktivistkinja i da je željela da se takmiči na Olimpijskim igrama.

Takođe, ukazala je da da nije razmišljala o traženju političkog azila, i da se nada da će uskoro uvidjeti kako će nastaviti sportsku karijeru.

“Nadam se da mi Olimpijske igre u Tokiju nijesu bile posljednje – i da ću se vratiti kući jednog dana, kada bude bilo bezbjedno”, zaključila je u obraćanju medijima u poljskoj prijestonici Varšavi bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaja.

Ona je medijima u Varšavi opisala i slijed događaja koji je doveo do njenog bijega u Poljsku – zemlju u koju je stigla u srijedu.

Pošto je na društvenim mrežama objavila poruku u kojoj je kritikovala trenere bjeloruskog atletskog tima zbog, kako je ukazala, nemara – rečeno joj je da se spakuje. Zvaničnici tima, kako je objasnila, rekli su joj da je povrijeđena i da kući odlazi ranije.

Na putu do tokijskog aerodroma kratko je sa telefonom razgovarala sa bakom koja joj je prenijela da su bjeloruski mediji reagovali na njene postupke – izvještavajući čak i da je mentalno bolesna. Precizirala je da je baka posavjetovala da se ne vraća u zemlju.

Okolnosti koje su joj se dogodile još jednom su skrenule pažnju na autoritarnu bjelorusku vlast.




Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR