26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Merkel u Kijevu: Prirodni gas ne bi trebalo da bude geopolitičko oružje

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Svijet

Comments 0

Merkel u Kijevu: Prirodni gas ne bi trebalo da bude geopolitičko oružje

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se prirodni gas nikada ne smije koristiti kao geopolitičko oružje i podržala je produženje sporazuma o energetskom partnerstvu sa Ukrajinom nakon isteka 2024. godine.

Merkel je to juče izjavila u Kijevu, na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Merkel boravi u posljednjoj posjeti Ukrajini prije nego što bi trebalo da se povuče nakon izbora u Njemačkoj sljedećeg mjeseca.

Njena posjeta ukrajinskoj prijestonici dolazi dva dana nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Merkel je kritikovana zbog podrške gasovodu "Sjeverni tok 2" za prirodni gas, na koji Kijev, Vašington i drugi upozoravaju da ne samo da će ojačati energetsku poziciju Moskve u Evropi, već će Ukrajini ukinuti unosne takse za tranzit gasa.

Na konferenciji za novinare, Zelenski je rekao da su razgovori o produženju sporazuma o tranzitu gasa sa Rusijom bili nejasni. Dodao je da želi da razumije šta Ukrajina može dobiti nakon isteka sporazuma 2024. godine.

Merkel pruža ključnu podršku Kijevu otkako je Rusija anektirala ukrajinski region Krim i počela aktivno podržavati separatističke formacije u djelovima istočne Ukrajine 2014. Taj sukob je odnio više od 13.200 života.

Merkel je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Putinom, rekla da će nastaviti "da radi na teritorijalnom integritetu Ukrajine" sve dok ne odstupi sa vlasti nakon izbora u Njemačkoj u septembru.

Međutim, Merkel je kritikovana zbog svog stava prema "Sjevernom toku 2", koji će uskoro udvostručiti isporuke ruskog prirodnog gasa Njemačkoj.

Berlin je pokrenuo mogućnost stvaranja mehanizma za kompenzaciju Ukrajine za izgubljene prihode.

"To možete nazvati pragmatičnim pristupom", rekao je Zelenski u ovonedjeljnom intervjuu za nekoliko medija.

On je diplomatiju njemačke kancelarke nazvao "veoma delikatnim balansom", ali je dodao da je "po mom mišljenju ovo previše mekano".

Ukrajina će 24. avgusta proslaviti 30 godina od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza. Zemlja će takođe ugostiti nekoliko evropskih lidera 23. avgusta na samitu o Krimu i razgovarati o načinima vraćanja poluostrva, ali Merkel ne planira da učestvuje na toj konferenciji.

Merkel je na konferenciji za novinare u Kijevu 22. avgusta rekla da Berlin smatra da je aneksija Krima Rusije u martu 2014. godine nezakonita.

Radio Slobodna Evropa

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR