14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden: Sjećate li se zašto smo uopšte otišli u Avganistan?

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Bajden: Sjećate li se zašto smo uopšte otišli u Avganistan?

Autor: Antena M

  • Viber

Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji nakon što je dan ranije Avganistan napustio i posljednji američki vojnik. To označava kraj 20-godišnjeg rata SAD-a s terorističkim organizacijama u toj zemlji.

Time je ispunio obećanje koje je u sporazumu potpisao njegov prethodnik Donald Tramp koji je rekao da će SAD iz Avganistana povući svoje snage do 31. avgusta. Ipak, povlačenje je pratio kaos u zemlji i talibani su u kratkom roku ponovno zauzeli vlast.

"Amerika je završila najduži rat u povijesti. Broj evakuisanih je najveći nego što je ijedna nacija ikad učinila u povijesti. Uspjeh ove misije dugujemo vještinama i hrabrosti naše vojske, diplomata i obavještajaca koji su riskirali živote kako bi spasili naše državljane i saveznike. Učinili su svoj posao. Riskirali su živote da spase druge. Trinaest heroja dalo je svoje živote. Svima im dugujemo veliku počast i nikad ih nećemo zaboraviti. Donio sam odluku da prekinem ovaj rat."

Komentarisao je i kritike na način na koji je završen rat u Avganistanu.

"Neki kažu da smo trebali ostati beskonačno. Činjenica je da se sve promijenilo. Moj prethodnik je napravio dogovor s talibanima. Imali smo izbor ispuniti taj sporazum ili poslati hiljade novih vojnika u rat i eskalirati sukob. Što je tu bio nacionalni interes? Nama je bitno samo da Avganistan više ne može biti platforma za napad na SAD. Sjećate se zašto smo uopće otišli tamo? Radi al-Qaide. Ona je gotovo uništena."

"Kad sam se kandidovao za predsjednika, rekao sam da ću ga završiti. Nakon 20 godina odbijam slati nove američke sinove i kćeri, nakon toliko potrošenog novca, oko 300 miliona dolara dnevno dvije decenije. Da, dobro ste čuli. Odbijam kontinuitet rata koji ne služi našim ljudima. Odbijam otvoriti novu dekadu rata. Ako sada imate 20 godina, nikada niste živjeli u Americi mira. Proputovao sam ovu zemlju i vidio ljude koji su prošli pakao, razvode, PTSP, borbe, propuštene rođendane i godišnjice. Te će traume nositi cijelog života. 18 veterana se ubije u SAD-u svakog dana. Vrijeme je da se okonča rat i gleda u sigurniju budućnost. Zato vjerujem da je ovo najbolja odluka za Ameriku. Hvala vam i neka vas Bog blagoslovi i čuva naše trupe", zaključio je predsjednik SAD-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR