12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Subota

11.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin sa Lukašenkom dogovorio jedinstveno tržište gasa

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Putin sa Lukašenkom dogovorio jedinstveno tržište gasa

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, dogovorio o novom jedinstvenom tržištu gasa.

 Putin je pohvalio Bjelorusiju rekavši da se poslije višemjesečnih previranja situacija „stabilizovala“, prenio je Radio slobodna Evropa (RSE).

Lukašenkovo putovanje u Moskvu uslijedilo je usred pojačanih spekulacija da će on i Putin finalizirati višedecenijski plan o potpunom uspostavljanju „saveza“ koji bi blisko integrisao dve zemlje. Nije jasno da li je plan finaliziran, ali ranije je Lukašenko signalizirao da će 28. septembra potpisati takozvani plan puta, kojim bi bila dovršena integracija zemalja.

Lukašenko je rekao da su njegovi razgovori s Putinom bili pošteni i konstruktivni.

Sastanak 9. septembra, njihov peti ove godine, dolazi nakon godinu dana do sada neviđenih političkih previranja u Belorusiji, kojom Lukašenko vlada od ranih 1990-ih.

Prošlog mjeseca je bjeloruski ambasador u Rusiji rekao da su svi planovi odnosno poglavlja za finalizaciju ugovora skoro spremni i da bi mogli da budu završeni na samitu Lukašenko-Putin.

To bi bio veliki korak ka ponovnom ujedinjenju dvije zemlje, ali bi mogao da podrije i suverenitet Bjelorusije, čemu se Lukašenko godinama odupirao.

Uoči Lukašenkove posjete Moskvi, bjelorusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruski borbeni avioni Suhoji stigli u Bjelorusiju kako bi pomogli u patroliranju na njenim granicama u sklopu novih zajedničkih vojnih napora.

Napetosti duž granice Bjelorusije s Evropskom unijom porasle su posljednjih mjeseci, a Brisel je optužio Minsk da je namjerno poslao hiljade migranata u Uniju kroz Litvaniju, Letoniju i Poljsku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR