20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njemačko odlikovanje za negatora srebreničkog genocida

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Njemačko odlikovanje za negatora srebreničkog genocida

Narednog mjeseca će Gideonu Grajfu, predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada Republike Srpske, biti uručen orden za posebne zasluge.

Izvor: Al Jazeera

Autor: Antena M

  • Viber

Izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je na čelu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima, narednog mjeseca dobiće posebno odlikovanje njemačkog predsjednika.

Ovu informaciju, kao i to da će mu orden biti uručen u Izraelu, potvrdili su Al Džaziri iz Kabineta njemačkog predsjednika Stajnmajera.

“Federalni predsjednik je imenovao g. Grajda kao dobitnika ordena Krsta za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, navodi se u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice predsjednika.

Dalje se navodi kako je G.G. “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

“Gospodin Grajf koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme nacizma, ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi ‘Die Jecke'”, ističu i dodaju:

“U svome istraživanju, koje se fokusira na istoriju logora za istrebljenje Aušvic - Birkenau, Grajf daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.”

Odgovor se zaključuje stavom: “Na osnovu ovih postignuća je izabran da dobije ovo specijalno priznanje Federalnog predsjednika”.

S druge strane, Komisija na čijem je čelu Greif tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba. Usprkos međunarodnim presudama, autori studije, predstavljene u junu ove godine, smatraju da u Srebrenici nije bilo genocida.

 „Nalazi ovog izvještaja usmjereni su prije svega prema pomirenju, istini i činjenicama i u cilju mira među svim narodima“, rekao je Grajf nakon što je Vlada RS usvojila ovaj dokument.

Izraelski profesor kaže da je ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti ovaj izvještaj.

„Sa nama je bilo deset izvrsnih stručnjaka i rukovodili smo se pravdom i činjenicama. Nije bilo nikakvih pritisaka na naš rad, ni od strane pojedinaca ili vlade i institucija. Sva svoja istraživanja smo zasnivali na naučim standardima i naučnoj metodologiji. Nastojaćemo i dalje promovisati istinu i činjenice o ovom izvještaju “, rekao je on.

Objavu izvještaja pratila je salva kritika, a jedna od kojih se ističe je ona Menahema Rosensafta, čelnika Svjetskog jevrejskog kongresa i gorljivog borca za pravdu za nastradale u srebreničkom genocidu.

“Kao sin dvoje preživjelih iz Aušvica i Bergen-Belsena koji su bili istinski posvećeni prenošenju dokaza narednim generacijama o zločinima koji su počinjenih nad evropskim Jevrejima u Holokaustu, istinski sam zgrožen besramnim manipulacijama istine u izvještaju. To je dokument koji mora biti bačen u kantu za smeće istorije i koji se može koristiti samo kao dokaz moralnog pada pojedinaca – kolokvijalno rečeno ‘korisnih idiota’ – koji se posvećuju negiranju genocida i nemirima.”

Rosensaft dodaje kako je izvještaj sramota za nauku i šamar međunarodnom pravu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Dokle je svijet dogurao? Zalažeš se za priznavanje genocida nad tvojim narodom, a sramno se prodaješ negirajući genocid nad drugim narodom!? Njemci peru svoju sramotu i baš ih briga što ovaj prodaje "malim" narodima!Mali su mali! Pa i Merkelovoj je Vučić bio prihvatljiv!