20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njemačka preispituje davanje ordena negatoru srebreničkog genocida

Izvor: EPA

Svijet

Comments 2

Njemačka preispituje davanje ordena negatoru srebreničkog genocida

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Trenutno se sprovodi preispitivanje dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom istoričaru Gideonu Greifu, u koordinaciji sa saveznim Ministarstvom vanjskih poslova, potvrđeno je u pisanom odgovoru Al Jazeeri Balkans iz kancelarije njemačkog predsjednika Franka-Štajnamajera.

Ranije su potvrdili kako će njemački predsjednik uručiti orden Greifu, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995. godine i koji je na čelu komisije o Srebrenici koju je formirala vlada bh. entiteta Republika Srpska.

Objavljeno je i kako je planirana dodjela priznanja Greifu, koja je trebala biti održana 10. novembra u Tel Avivu, odgođena.

Zaslužuje osudu, a ne orden

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo njemačkom predsjedniku Štajnmajeru.

“Vaš potez je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene narode i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente. Negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je formirala vlada RS-a, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje od vas osudu, a ne orden za posebne zasluge”, navodi se u pismu.

Institut je naveo da je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft odbacio zaključke konačnog izvještaja nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja sramotnim.

Podrška separatističkim liderima RS-a

“Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Njemačke, velike i značajne svjetske sile, dodijeliti orden za posebne zasluge čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, akademika koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera RS-a, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu Bosnu i Hercegovinu, prizivajući njenu etničku podjelu.”

“Time ćete poslati poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima istorijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu Bosnu i Hercegovinu”, ističe se u pismu i traži od njemačkog predsjednika da povuče odluku.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Je li moguce da samo sa kanadske adrese stize pismo protesta?