11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Siromašnim zemljama nude vakcine s kratkim rokom trajanja

Izvor: EPA - Podaci UNICEF-a pokazuju da je trenutno neiskorišteno 681 miliona doza u oko 90 siromašnijih država

Svijet

Comments 0

Siromašnim zemljama nude vakcine s kratkim rokom trajanja

Siromašnije države morale su odgoditi nabavku i zbog nedovoljnog prostora za skladištenje, što uključuje nestašicu frižidera za vakcine

Izvor: Al Jazeera

Autor: Antena M

  • Viber

Siromašnije države su zbog kratkog roka trajanja odbile više od 100 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19 ponuđenih kroz globalnu inicijativu COVAX, objavila je zvaničnica UNICEF-a.

Taj broj pokazuje poteškoće u vakcinisanju svijeta usprkos sve većoj ponudi vakcina. COVAX se približava broju od milijardu podijeljenih doza u više od 150 država.

“Više od 100 miliona doza odbijeno je samo u decembru“, rekla je Etleva Kadilli iz UNICEF-a zastupnicima Evropskog parlamenta.

Glavni razlog za to je ponuda vakcina s kratkim rokom trajanja, dodala je.

Nedovoljan prostor za skladištenje

Siromašnije države morale su odgoditi nabavku i zbog nedovoljnog prostora za pohranu, kazala je Kadilli, što uključuje nestašicu frižidera za vakcine.

Podaci UNICEF-a pokazuju da je trenutno neiskorišteno 681 miliona doza u oko 90 siromašnijih država.

Humanitarna organizacija CARE objavila je kako je više od 30 država, uključujući one veće poput Demokratske Republike Kongo i Nigerije, iskoristilo manje od polovine dobivenih doza. Nigerija je krajem prošle godine zbog isteka roka bacila milion doza.

Bogate zemlje

COVAX, inicijativa u kojoj učestvuje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dosad je dostavila 989 miliona doza vakcina u 144 zemlje.

Pošiljke siromašnijim zemljama dugo su kasnile zbog nestašice vakcina jer su bogatije države rezervirale većinu doza dostupnih od decembra 2020. godine.

Međutim, u posljednjem kvartalu pošiljka siromašnijim državama eksponencijalno raste, zahvaljujući i donacijama bogatijih zemalja koje su vakcinisale većinu stanovništva.

U januaru je bilo vakcinisano 67 posto stanovništva razvijenih zemalja, a samo osam posto u zemljama u razvoju, pokazuju podaci WHO-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR