19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Posljednji EU diplomata napustio Mariupolj: Nadam se da ovo više niko neće vidjeti

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Posljednji EU diplomata napustio Mariupolj: Nadam se da ovo više niko neće vidjeti

Autor: Antena M

  • Viber

Manolis Androulakis, generalni konzul Grčke u Mariupolju i posljednji diplomata zemlje članice Evropske unije koji je napustio opkoljenu luku, rekao je danas kako se Mariupolj pridružuje popisu mjesta poznatih po tome što su uništena u ratu. Androulakis je pomogao desetinama grčkih državljana i etničkih Grka kako bi pobjegli iz grada koji su uništile ruske snage.

U utorak je napustio Mariupolj i nakon četverodnevnog putovanja kroz Ukrajinu preko Moldavije prešao u Rumuniju s još deset grčkih državljana. "Ono što sam vidio, nadam se da niko više neće vidjeti", kazao je Androulakis po današnjem slijetanju na atinski aerodrom.

"Mariupolj će doći na popis gradova koji su potpuno uništeni u ratu. Ne moram ih nabrajati: Gernika, Alep, Grozni, Lenjingrad...", dodao je. Prema grčkom ministarstvu vanjskih poslova, Androulakis je bio posljednji diplomata EU koji je napustio Mariupolj.

 Taj grad ruska vojska bombarduje više od dvije sedmice. Ukupno 7295 ljudi evakuisano je danas iz ukrajinskih gradova humanitarnim koridorima, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, dodavši da su funkcionirale četiri od sedam predviđenih ruta.

Od toga je 3985 osoba evakuisano iz Mariupolja u Zaporižju. Ukrajinska vlada sjutra planira poslati gotovo 50 autobusa za evakuaciju iz Mariupolja, istaknula je Vereščuk. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je juče da je ruska opsada Mariupolja "teror koji će se pamtiti vjekovima".

Najmanje deset Grka je ubijeno, a nekoliko ih je povrijeđeno otkako je Rusija počela napadati Mariupolj. Više od 150 grčkih državljana i etničkih Grka evakuisano je iz regije, saoštilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova. U Mariupolju, gradu koji je prije rata imao više od 400 hiljada ljudi, živi značajan broj Grka. Oni su posebno bili aktivni u trgovini i pomorstvu regije još od bizantskog razdoblja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR