15 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Haos u Švedskoj: Nemiri i nasilje zbog ekstremne desnice

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Haos u Švedskoj: Nemiri i nasilje zbog ekstremne desnice

Autor: Antena M

  • Viber

Nemiri su juče izbili u južnoj Švedskoj uprkos tome što je policija preventivno premestila skup jedne antiislamske ekstremno desničarske grupe koja je planirala da javno spali Kuran.

Tuče i nemiri prijavljeni su u gradu Landskroni, na jugu, pošto su demonstracije koje je tamo zakazala danska desničarska stranka „Stram Kurs“ (Tvrda linija) prebačene u obližnji grad Malme.

Oko stotinu, uglavnom mladih ljudi, bacalo je kamenje, palilo automobile, auto-gume i kante za otpatke i barikadama ometalo saobraćaj, saopštila je švedska policija.

Situacija se smirila u Landskroni kasno uveče, ali je i dalje napeta, saopštila je policija, dodajući da niko nije povrijeđen.

Demonstracije su održane u subotu uveče i u Malmeu gdje je lider "Stram Kursa" Rasmus Paludan održao govor iako se okupilo svega nekoliko desetina ljudi. Mali broj kontrademonstranta je bacao kamenje na njih, a policija ih je rastjerala "biber-sprejem".

Švedska policija se spremala za nemire poslije sukoba u petak demonstranata i kontra-demonstranata u gradu Orebru, gdje je desničarska grupe prvobitno namjeravala da javno spali Kuran.

Kim Hild, portparolka policije u južnoj Švedskoj, rekla je da policija nije povukla dozvolu za subotnje demonstracije "Stram Kursa", jer je Švedska "cijeni slobodu govora".

U neredima u Orebru u petak je bilo povrijeđeno 12 policajaca i zapaljena su četiri policijska vozila.

Sukoba je proteklih dana bilo i u Stokholmu i u gradovima Linčeping i Norčeping, gdje je "Stram Kurs" ili planirao ili je imao demonstracije.

Rasmus Paludan, danski advokat koji ima i švedsko državljanstvo, osnovao je "Stram Kurs" 2017. godine. Na sajtu te stranke čiji je program antiimigracioni i antiislamski, piše da je "Stram Kurs najpatriotskija politička partija u Danskoj".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR